A Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Technikumban évek óta hagyomány, hogy ősszel Szakmák hetét szerveznek a diákok, óvodások számára, így november 13-22. között idén is számos szakemberrel és szakmával ismerkedhettek meg a tanulók, gyermekek. Az intézménybe előadók érkeztek, akik megosztották tapasztalataikat a diákokkal, sőt több osztály üzem- és céglátogatáson is részt vehetett. Ezzel is segítve a fiatalokat a szakmaválasztásban, továbbtanulásban.

-Hirdetés-

Szentgyörgyiné Szlovák Mária igazgató asszonnyal készítettünk interjút a Szakmák hete rendezvény kapcsán.

Mi volt a tematika? Kik vettek részt a programok megvalósításában?

Úgy jött az ötlet, hogy minden évben több felsőoktatási intézmény és szervezet is bejelentkezik iskolánkba, illetve mi magunk is tartunk olyan nyílt napokat középiskolánkban, melyekre a 8. évfolyamosokat várjuk. Ezért kitaláltuk, hogy koncentráltan, 5-8 napra időzítsük ezeket a programokat, s az azokon való részvételre óvodás korosztálytól a gimnazistákig szólítsuk meg az intézményünkbe járókat. Az általános iskolában végül is egy teljes „pályaorientációs” napot szenteltünk erre a „projektre”, míg a középiskolában, ahová több vidéki szakember is érkezett, s így velük nehezebb volt az időpontegyeztetés, maradtunk a többnapos verzió mellett. Programjainkat részben megkeresésekre építettük, részben pedig arra az alapelvre, hogy olyan embereket mutassunk be, akiknek szakmája, pályafutása felkeltheti a tanulók érdeklődését. Voltak, akiket én hívtam meg, míg mások kollégáim megkeresésére érkeztek hozzánk, vagy fogadták tanulócsoportjainkat. Így állt össze a programterv.

Kapcsolódó cikk
Szakmák napja a KEVI általános iskolájában, rendhagyó módon
Szakmák napja a KEVI általános iskolájában, rendhagyó módon
A szakemberek szakmájukról, hivatásukról beszéltek, sőt feladatokat is adtak a diákoknak a pályaorientációs nap alkalmával 2023. november 16-án délelőtt, melynek...
Végül kiket hívtak meg?

November 13-án hétfőn Molnár Ferenc, a ma már nemzetközileg is ismert Ilcsi kozmetikai márka cégvezetője, tulajdonosa járt nálunk. Felesége, Molnárné Mihály Szilvia korábban intézményünkben tanított, sőt itt is érettségizett, innen a kapcsolat. Néhány évvel ezelőtt is jártak nálunk, s már akkor nagyon tetszett, hogy Molnár Ferenc nemcsak a vállalatukról mesélt nekünk, hanem környezetvédelmi és életviteli tanácsokat is adott. Szintén ezen a napon a Dunaújvárosi Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kara is bemutatkozott a 10. és 12. évfolyamos diákoknak – akik közül a végzősök évfolyam szinten vettek részt ezen a programon, míg az alsóbb évfolyamosok egyéni regisztráció alapján. Továbbá iskolánk pszichológusa, Török Zsuzsa is tartott egy előadást ezen a napon az érdeklődő gyerekeknek hivatásáról, munkájáról.

Kedden „Csendesnapot” tartottunk, ahol – kicsit a projekthéthez is kapcsolódva – az erőforrásaink volt a téma. Ezen a napon ünnepélyesen lezártuk a Petőfi Emlékévet is iskolánkban. Ennek apropóján a Kaleidoszkóp együttest hívtuk meg, akik megzenésített Petőfi-verseket adtak elő, továbbá tartottunk egy házi szavalóversenyt is, melyen általános és középiskolásaink vettek részt.

Szerdán a helyi iskolásokat hívtuk meg nyílt napra, akiknek tájékoztatót tartottunk, illetve részt vehettek óralátogatásokon is. Csütörtökön újra több – a pályaválasztást segítő -előadásunk is volt: a végzősök évfolyam szinten hallhattak előadást arról, hogy a Magyar Honvédség keretein belül milyen karrierlehetőségeik vannak a különböző szakmákkal, diplomákkal rendelkező fiataloknak. Ezen a napon jött és mutatta be szakterületét Major Attila építész, Subáné Kiss Krisztina, aki a fotózásról és a média területén végzett munkájáról beszélt. Voltak külső helyszínen tartott programjaink is, ami kapcsán köszönet a helyi buszjárat üzemeltetőjének, dolgozóinak, hiszen két helyszínre a segítségükkel juthattak el tanulóink: Fodor Tamás tanár úr vezetésével egy csapat az Ungvári Works Kft.-hez látogatott el, míg a borászat iránt érdeklődők – Biácsiné Lucza Erika vezetésével – Dr. Kuti László pincészetében vettek részt egy üzemlátogatáson. A Dulai Csilla vezette 8. évfolyamosokat a Kiskőrösi Mentőállomáson fogadták, míg Fábián Anita tanárnő osztálya, a 9.C az Eckerle Industrie Kft. helyi gyáregységébe ment. November 20-án a Készenléti Rendőrség tartott egy bemutatót, míg szerdán iskolánk volt tanulója, dr. Grünwald Imre, egy nemzetközi cég HR-igazgatója tartott egy nagyon tartalmas, érdekes előadást diákjainknak.

Az intézménybe előadók érkeztek, akik megosztották tapasztalataikat a diákokkal
A rendezvény kapcsán milyen visszajelzéseket kaptak diákjaiktól, illetve a meghívott előadóktól?

Diákjaink többsége nagyon hasznosnak tartja ezeket az alkalmakat, amit az is bizonyít, hogy sokaknak vannak kérdéseik is a szakemberekhez az előadások után. Jómagam is végignéztem néhány bemutatót, és azokon számomra is sok új információ hangzott el. Úgy gondolom, az ilyen alkalmak abszolút felkelthetik az emberek érdeklődését egy-egy terület iránt, hiszen új szemszögből láthatjuk azokat. Ráadásul úgy láttam, hogy mindez élmény volt az előadók számára is, akik közül volt, aki maga is rácsodálkozott arra, miközben bemutatkozására készülve prezentációt készített önmagáról, szakterületéről, hogy milyen izgalmas, sokszínű életpályát tudhat már eddig is maga mögött. Ami idén is egyértelműen hangsúlyt kapott, az az, hogy ma már gyakorlatilag életünk végéig tanulnunk és fejlődnünk kell, ha sikeresek akarunk lenni a szakmánkban, hivatásunkban. Éppen ezért nem árt, ha szeretjük azt, amit választunk, s nyitottan fordulunk a világ, a változások felé. S számomra az is fontos, hogy a szakmák, cégek bemutatásával azt is tudatosítsuk a tanulókban, hogy ha a családjuk kezében van olyan vállalkozás, melyben az évtizedek alatt rengeteg érték halmozódott fel, érdemes átgondolni, hogy azt az ő nyelvtudásukkal, informatikai készségükkel és egyéb kompetenciáikkal, majdani felsőfokú végzettségükkel hogyan lehetne azt továbbfejleszteni. Persze aki pici kora óra tudja, hogy mi szeretne lenni, azokat nem akarjuk eltéríteni eredeti célkitűzéseiktől, álmaik megvalósításától, ugyanakkor azoknak, akik teljesen bizonytalanok, tanácstalanok a jövőjüket illetően, szeretnénk kézzelfogható, a környezetükben is látható pályaképeket is mutatni.

 

Képek: KEVI, és a szerző saját fotói 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (48 db kép)
MEGOSZTÁS