Kiskunhalas és Kecskemét után ma délelőtt Kiskőrösre látogatott Novák Katalin köztársasági elnök, aki részt vett a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés kihelyezett ülésének elején is, a Városháza dísztermében 2023. november 24-én.

-Hirdetés-

A köztársasági elnök asszonyt Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere és Font Sándor országgyűlési képviselő fogadta a Városháza előtt, majd a vármegyei közgyűlés elnöke: Rideg László és tagjai is köszöntötték.

10:35-kor érkezett meg Kiskőrösre Novák Katalin

Novák Katalin elmondta, hogy köztársasági elnökként ez az első alkalom, hogy személyesen részt vehet egy vármegyei közgyűlésen. Hozzátette, kíváncsian várja a határrend és a határőrizet helyzetéről szóló beszámolót. Majd így folytatta: „Két és fél  napot töltök most Bács-Kiskun vármegyében. Számomra is kihívást jelent az, hogy az ország legnagyobb kiterjedésű vármegyéjében ennyi idő alatt eljussak azon települések töredékére, ahová szeretnék. Azonban ezek a találkozások is lehetőséget biztosítanak számomra, hogy tájékozódjak az itt élők legfontosabb problémáiról, kihívásairól, lehetőségeiről.(…) Kiemelt témája a közgyűlésnek a határhelyzet, így kíváncsian várom a beszámolót a déli határról, ugyanis nagyon sokak számára, akik távolabb élnek, a migráció jelentette valóság az maximum csak a televízió képernyőjén keresztül jelenik meg. Sokan gondolják azt, hogy ez egy olyan eltúlzott jelenség, mellyel nem szembesülnek azok az emberek, akik itt élnek. Márpedig ők pontosan tudják azt, hogy az illegális, tömeges bevándorlás okozta kihívások ma már a mindennapokat is érintik. Így komoly kihívást jelentenek a rendvédelemben, határőrizetben. Magyarország számára kihívás az, hogy megőrizzük országunkat egy biztonságos országnak, ezért különösen figyelnünk kell külső határaink védelmére. Látogatásom kiemelt témája is ez.

Ez volt az első alkalom, hogy államfőként részt vett vármegyei közgyűlési ülésen

Megemlítette, hogy a vármegye meglátogatásához kapcsolódik két személyes szál is. Édesanyja Kecskeméten született – majd ott is járt gimnáziumba-, édesapja pedig Baján látta meg a napvilágot. Mint fogalmazott, személyében erősíteni kívánja a két város vármegyén belüli kapcsolatát. Hozzátette, gyermekkorát nyaranta Ágasegyházán töltötte, így közel áll szívéhez a tanyavilág is. Nagyon otthon érzi itt magát, szívesen maradna még.

Majd a közgyűléshez szólt: „Azt kívánom, hogy a munkájukon keresztül továbbra is igazolják azt, hogy egy vármegyei közgyűlésnek mekkora szerepe van az itt élők életének alakításában, hiszen nem Budapestről fogják megmondani, hogy milyen kereteket határozzanak meg maguk számára, hanem azt önök formálják nagyon nagy mértékben” – emelte ki beszéde végén. 

„Azt kívánom, hogy a munkájukon keresztül továbbra is igazolják azt, hogy egy vármegyei közgyűlésnek mekkora szerepe van az itt élők életének alakításában” – mondta Novák Katalin

Beszédében kiemelte, hogy olyan határozatok, illetve törvények is születtek útja során, melyek keltezésén Kecskemét fog szerepelni, hiszen a vármegyei látogatásoknál kihelyezi a Sándor Palotát is valahova a vármegyébe, valamilyen formában.

Közelgő névnapja alkalmából Rideg László virággal köszöntötte

dr. Gulyás Zsolt r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, vármegyei rendőrfőkapitány tájékoztatóját követően a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumhoz sétált át Domonyi László és Font Sándor kíséretében. Útja során több helyi lakossal, kisgyermekkel is találkozott, akik közül többen ajándékokkal is kedveskedtek neki.

Domonyi László polgármester családjával is találkozott az államfő

A szülőházban a vendégkönyvbe is feljegyezte látogatását Novák Katalin, majd a Műfordítói Szoborparkon áthaladva az emlékmúzeumban is látogatást tett, ahonnan a sétányon keresztül az evangélikus templomhoz mentek. Ott megtekintették Petőfi keresztlevelét, majd Bajára utazott tovább az államfő.

Közös fotók is készültek a szülőház előtt

Látogatásának emléket állítva a város arany emlékveretét adományozta részére Domonyi László polgármester. 

Emellett további ajándékokkal is meglepték Novák Katalint 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (71 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira