2023. november 24-én pénteken Kiskőrösön tartotta kihelyezett ülését a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés, melynek elején Novák Katalin köztársasági elnök is részt vett. A látogatás és a vármegyei közgyűlés kiemelt témája a déli határhelyzet volt, amelynek kapcsán megjegyezte: “sokan, akik távolabb élnek, a migráció jelentette valóságot legfeljebb a televízió képernyőjén keresztül élik meg”.

 

-Hirdetés-

Novák Katalin hangsúlyozta: sokan gondolják, hogy ez eltúlzott jelenség, holott az illegális, tömeges bevándorlás ma már az itt élők mindennapjait is érinti, és komoly kihívást jelentenek azoknak, akik a rendvédelemben, a határőrizetben vesznek részt. Az államfő szerint Magyarország számára kihívás az ország biztonságának megőrzése, és ebben kiemelt feladat a külső határok védelme.

Kapcsolódó cikk
Kiskőrösön is látogatást tett Novák Katalin köztársasági elnök
Kiskőrösön is látogatást tett Novák Katalin köztársasági elnök
Kiskunhalas és Kecskemét után ma délelőtt Kiskőrösre látogatott Novák Katalin köztársasági elnök, aki részt vett a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés kihelyezett...

Dr. Gulyás Zsolt Bács-Kiskun vármegyei rendőrfőkapitány a közgyűlésen elmondta: a 174,4 kilométer hosszú szerb-magyar határszakasz nagyobbik felét, a 112,7 kilométeres részt a vármegyei rendőrfőkapitányság őrzi. Beszámolt arról, hogy a rendészeti szervek a vármegyében idén csaknem 4000 illegális bevándorlót tartóztattak fel. Hozzátette: a migránsok idén eddig több mint húsz alkalommal támadtak járőrökre, valamint a határzárat és a kamerarendszert többször is megrongálták. A határvédelmi intézkedések fejlesztéséről elmondta: megemelték a kamerákat tartó oszlopokat, megmagasították a határkerítés első vonalát, és a dróthálót is megerősítették. A rendvédelmi szervek kidolgoztak egy olyan ellenőrzési rendszert is, amely határterületen kívüli, “mélységi” elfogásokat eredményez – fűzte hozzá, kiemelve: az új rendszer eredményes, mivel az elmúlt évtől folyamatosan csökken az intézkedések száma. A vármegyei rendőrfőkapitány beszélt a határforgalmi fejlesztésekről is. Elmondta: jelenleg több olyan beruházás van, amely a vármegye határforgalmát alapvetően befolyásolja. Megemlítette a mohácsi híd projektjét, amellyel egyidejűleg a hercegszántói határátkelőhelyet kibővítik, és beszélt a tompai határátkelőhely átépítéséről is, amellyel csökkeni fog a várakozási idő.

Dr. Gulyás Zsolt Bács-Kiskun vármegyei rendőrfőkapitány a határrend és a határőrizet helyzetéről beszélt   

Majd Szedmák Tamás, Kiskőrös város alpolgármesterének tájékoztatójával folytatódott az esemény, aki elmondta, hogy nem először köszöntötték Kiskőrösön a vármegyei közgyűlést. Majd így folytatta: „Biztosan tudják, hogy Kiskőrös életben egy rendkívül fontos 1,5 év van mögöttünk, hiszen nemzeti költőnk, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünnepeltük. A 2019-ben megalakult és azóta is működő városvezetés meghatározta ennek az önkormányzati ciklusnak a prioritásait, köztük a bicentenáriumi alkalom megünneplését. Így a városfejlesztési és egyéb feladatok mellett az emlékév megszervezése és összeállítása is nagy feladat volt.”
A megvalósításért köszönetet mondott Rideg László elnök úrnak és a vármegyei önkormányzatnak.
Így folytatta: „Nagyon örülünk annak, hogy Kiskőrös újra országos látókörbe került.”
Majd néhány helytörténeti információt is megosztott a jelenlévőkkel. Kiemelte, hogy a rendszerváltást követően a mezőgazdasági ágazatok mellett egyre inkább az iparosodás felé fordult Kiskőrös. Az iparfejlesztésnek köszönhetően komoly iparágak alakultak ki a városban, különösen a fémipar. Hozzátette, hogy a város fejlesztési tervei elképzelhetetlenek lettek volna a jelentős iparűzési adóbevételek nélkül. Majd több fejlesztést is ismertetett, melyek kapcsán elmondta, elképzelhetetlen lett volna a kormányzati támogatás nélkül ezen projektek megvalósítása, melyekhez Kiskőrös Város Önkormányzata önrészt is hozzá tudott tenni. Végül köszönetet mondott az együttműködésért. 

Szedmák Tamás alpolgármester néhány mondatban bemutatta Kiskőröst

A közgyűlési ülésen a képviselők többek között megszavazták a jövő évi költségvetést, valamint meghallgatták Dr. Sztana Zoltán, a Magyar Közút Zrt. Bács-Kiskun vármegyei igazgatójának beszámolóját a vármegye országos közúthálózatának fejlesztéséről; Huszár Tibor József tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának tájékoztatóját az igazgatóság 2022. évi tevékenységéről; továbbá Homoki Pál esperes tájékoztatóját az Evangélikus Egyház Bács-Kiskun egyházmegyei működéséről.

Legközelebb januárban üléseznek

Az ülés végén Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke és Szedmák Tamás, Kiskőrös város alpolgármestere egy fát ültetett el közösen a Tarnowi térnél.

Rideg László, Szedmák Tamás (b-j)

 

Szöveg: MTI, Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata és a szerző

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (60 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira