Immáron 34. alkalommal adott otthont Kecel városa a háromnapos FLORA Virágfesztiválnak. A fesztivál főtémái ezúttal a „Nemzetek virágai”, illetve „Petőfi virágok között” volt.
Kapcsolódó cikk
Kezdetét vette a 34. FLORA Virágfesztivál Kecelen
Kezdetét vette a 34. FLORA Virágfesztivál Kecelen
Ünnepélyes keretek között volt december 1-jén a keceli 34. FLORA Virágfesztivál megnyitója a sportcsarnokban. A megjelenteket Gyalogné Klajkó Eszter köszöntötte...

A virágfesztivállal egyidőben zajlott a 18. alkalommal megrendezett Keceli Országos Fazekas Kiállítás is, melynek megnyitóján Haszilló Ferenc, a település polgármestere köszöntötte a mestereket, meghívott vendégeket és az érdeklődőket. Polgármester úr külön köszöntötte Vedelek Norbertet, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnökét, dr. Bankó Ágnest, a Bács-Kiskun Vármegyei Értéktár Bizottság titkárát, dr. Bárth János néprajzkutatót, címzetes egyetemi docenst és kedves feleségét, Imre Károlyt, a Bács-Kiskun Vármegyei Közművelődési Intézet nyugalmazott igazgatóját, Kecel város díszpolgárát, a kiállítás védnökét, Kovács László fazekasmestert, a kiállítás szervezőjét, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagját, a népművészet mesterét, a kiállító fazekas mestereket, Kiss Csabát, a Keceli Értéktár Bizottság elnökét, valamint a bizottság tagjait és annak meghívott vendégeit, dr. Bábel Balázst, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érsekét, Bánföldi Szilárd színművészt és a Kéknefelejcs Népdalkör tagjait, valamint a fesztivál támogatóit.

-Hirdetés-

A polgármester kiemelte, nagyon jelentős az idei fesztivál, hiszen a megelőző három évben az ismert okok miatt nem lehetett megszervezni. Beszédében nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy megköszönje a kiállító mesterek munkáját, akik nélkül nem lehetne megszervezni egy ilyen nívós eseményt. Hozzátette azt is, hogy a gépezet minden apró mozgatójára szükség van, hiszen egymásra vagyunk utalva az életben – egyedül nem vagyunk rá képesek.

Haszilló Ferenc polgármester
A kiállításra eljöttek a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium fazekas növendékei is, akik a három nap alatt szinte megállás nélkül alkottak, így az érdeklődők megfigyelhették a fazekasmesterség fortélyait is.

Néhány éve a fazekas kiállítás megnyitójához társult a helyi és vármegyei értéktári oklevelek, emléklapok átadása, az adott évben nyilvántartásba vett értékek létrehozói, őrzői és javaslattevői számára. A polgármester köszönetet mondott a lelkes érdeklődőknek, hogy minden évben eljönnek és részt vesznek a fesztiválon, amiért cserébe mindig valami újjal kedveskednek nekik. Idén ez az újdonság a „Nemzetek virágai” és a „Petőfi virágok között” című témák, illetve a vadászati és kimonó kiállítás is. Egyúttal megköszönte a kitartást, a hűséget és a feléjük áradó szeretetet.

A fazekas növendékek a három nap alatt szinte megállás nélkül alkottak
Haszilló Ferenc köszöntő beszéde után a Kéknefelejcs Népdalkör énekelt egy erdélyi és egy keceli dalcsokrot.

A vidám dallamok után Imre Károlyt szólították a mikrofonhoz, aki a sok köszöntő után polgármester úrnak is megköszönte a fáradozását. Beszéde elején a megjelent fazekasmesterekhez szólt:

„Valami olyasmi címet lehetne adni ennek a tizennyolc évnek, hogy az agyag én vagyok. Szögezzük le, hogy ez a kiállítás talán a legszebb az eddigiek közül. Ezt azért merem bátran mondani, mert a fazekasok közül is többekkel beszéltem, és egyezik a véleményünk ebben. Az agyag én vagyok – ez azt is jelenti, hogy minden egyes olyan termék, ami itt áll előttünk, az az egyéni alkotókról szól. Nemcsak ők alakítják az agyagot, hanem az agyag is alakítja őket. Jó szívvel mondhatom, hogy a fazekasok általában jó emberek. Jó emberek, mert a kezük munkájából élnek. És aki a keze munkájából él, az pontosan tudja, hogy az agyaggal nem lehet vitatkozni, az agyagra nem lehet ráfogni semmit, az agyagot meg kell csinálni. Olyan emberi tulajdonságok sűrűsödnek ezekbe a termékekbe, mint a türelem, megbízhatóság, kreativitás, az anyag szeretete, a természethez való közelség, és még lehetne sorolni.”

Beszéde végén a nyugalmazott igazgató ismertette a fazekasok idén elért főbb eredményeit – remélve, hogy senki sem marad ki.
Imre Károlyt, a Bács-Kiskun Vármegyei Közművelődési Intézet nyugalmazott igazgatója

Az elismerések ismertetése után Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg hivatalosan a kiállítást. Kiemelte, a mai felbolydult világban egyre fontosabb szerepe van, hogy visszanyúljunk őseink kultúrájához. „A kultúránkban van a közös tudatunk, az identitásunk és az erőnk, vigyázzunk rá! Ez ad nekünk irányt, igazodást és kiindulási alapot a mindennapokban, így nem felejtjük el, honnan jöttünk és hová tartunk. Ez a múltunk és ez a jövőnk is.” Hangsúlyozta, mekkora jelentősége van a kiállításnak, hiszen az ország minden szegletéből jöttek kiállítók. Ezt követően Bernáth Aurél festőművész könyvéből idézett pár sort. Kiemelte az értéktár bizottságok működésének fontosságát, majd egy újabb könyvet, a Motívumok Bács-Kiskun vármegyéből című kiadványt, melyet a polgármester úrnak ajándékozott. Megnyitó beszédét egy Sebő Ferenc népzenekutató idézetével zárta:

„A hagyományt nem ápolni kell, hiszen nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományain csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket.”
Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke

Ezek után Kovács László fazekasmester vette át a szót. Beszédében hangsúlyozta- „A húsz évvel ezelőtti kezdeményezés célja nem csupán egy kiállítás létrehozása, hanem egy példamutató emberi közösség kialakítása volt, amely kijelöli a helyes irányt nemcsak művészi, de emberi szempontból is az ifjúság számára. Úgy tűnik, jó irányba haladunk, hisz ma már a mesterekkel együtt vannak itt jelen az inasok is. Külön öröm, hogy mára már nem csupán egy szakmai közösség találkozik, hanem egy szeretetközösséggé is vált, amely már várja a találkozásokat országszerte.”

Beszédét a következő szavakkal zárta: „Mit is jelent nekünk Kecel? Idézek: Megtiszteltetés, kihívás, megmérettetés, fejlődés, elfogadás, elismerés, kreativitás, alkotói szabadság, baráti-szakmai közösség, mesterség szeretete – mind-mind a lelkünk-testünk épségének fontos és elengedhetetlen összetevői. Ez a rendezvény a fazekasok ünnepe lett. E gondolatokat szaktársaim fogalmazták meg a tizenötödik jubileumi kiállítás alkalmával.”

Kovács László fazekasmester

Az ünnepi beszédek után Bánföldi Szilárd színművész, a Petőfi 200 emlékév alkalmából Petőfi Sándort személyesítette meg. A művész édesapja szintén fazekasmester, így adott volt a kapcsolódási pont is. Petőfi Sándor: Sors, nyiss nekem tért… című versét szavalta el, emelve az ünnepség fényét.

Bánföldi Szilárd színművész Petőfi Sándort megszemélyesítve

A színművész előadása után sor került a Keceli Értéktár okleveleinek és emléklapjainak átadására. Kecel város képviselő-testülete 2015 őszén alakította meg a Keceli Települési Értéktár Bizottságot, mely öt főből áll, elnöke Kiss Csaba. Tagjai jelenleg dr. Agócs Ákos, Balázs Ferenc, Ferróné Mencsik Rita és Varga Józsefné, titkára Gyalogné Klajkó Eszter.

A Keceli Értéktár idei okleveleinek és emléklapjainak átadására is sor került az eseményen

A díjazottak:

  • Varga Eszter fotográfus, kulturális értékmegőrző tevékenységéért Kulturális Örökség kategória
  • Kiss Csaba és Turnai Ágnes értékmegőrző munkája, Kulturális Örökség kategória
  • Szentgyörgyi Erika festőművész, rajztanár alkotó munkája, Kulturális Örökség kategória
  • Bács-Team Harcművészeti Klub tevékenysége, Sport kategória
Javaslattevők:
  • Kovács Anna Katalin (Varga Eszter és Szentgyörgyi Erika munkássága)
  • Szedres Károlyné (Kiss Csaba és Turnai Ágnes munkássága)
  • Varga Józsefné (Bács-Team Harcművészeti Klub tevékenysége)

A Bács-Kiskun Vármegyei Értéktár okleveleit dr. Bankó Ágnes, az értéktár bizottságának referense adta át.
Oklevélben részesült dr. Bárth János Kecel története és néprajza című munkájáért.

Ezúton gratulálunk minden díjazottnak és résztvevőnek!

Írta, képek: Iván Gerda

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (154 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira