-Hirdetés-

A kiskőrösi székhelyű Sorsfordító Szolgáltató Központ pályázatot nyújtott be az EFOP-2.2.25-22 uniós finanszírozású pályázati konstrukcióra „Sorsfordító közösség a támogatott lakhatással” címmel.

Az EFOP-2.2.25-22-2023-00051 azonosítószámú projektet támogatásra érdemesnek ítélték 565 091 042,- forint összegben.

A projekt fő célja, hogy támogatott lakhatás szolgáltatást nyújtó ingatlanok kerüljenek kialakításra.

A támogatott lakhatás célja az, hogy a lakók (jelen esetben pszichiátriai betegek és fogyatékossággal élő személyek) az igényeik szerint kialakított családi házakban, képességeikhez mérten önállóan élhessenek. Az intézményi ellátással szemben az ilyen lakóházakban élők olyan életet élnek, amely már szinte nem is különbözik az átlagemberek életétől Van személyes tér, sok döntési lehetőség – például az, hogy mi legyen reggelire, melyik ruhát vegyék fel, vagy mit csináljanak vacsora elött stb. A lakók nem maradnak egyedül az ingatlanokban, tevékenységeikhez szakemberek nyújtanak megfelelő támaszt.

A Sorsfordító Szolgáltató Központ létrehozta a TÁMOGAT-LAK Integrált Szociális Intézményt a támogatott lakhatás koordinálására.

2024-ben 48 főnek nyílik lehetősége a projekt által kialakított támogatott lakhatásba költöznie.

A működést engedélyező hatóság 2023. december 4-én a szolgáltatói nyilvántartásba bejegyezte az alábbi szolgáltatásokat:

  • Kiskőrös Seres Sámuel utca 8. 12 fő támogatott lakhatás fogyatékos személyek számára.
  • Kiskőrös Rákóczi Ferenc utca 26/b 7 fő támogatott lakhatás fogyatékos személyek számára.
  • Kiskőrös Madách Imre utca 81. 5 fő támogatott lakhatás fogyatékos személyek számára.
  • Baja Erdész utca 6. 12 fő támogatott lakhatás fogyatékos személyek számára.
  • Kiskunhalas Nefelejcs utca 5. 12 fő támogatott lakhatás fogyatékos személyek számára.
  • Baján a Sorsfordító Szolgáltató Központ tulajdonában lévő már meglévő 50 férőhelyes pszichiátriai betegek nappali ellátása kerül kibővítésre a 12 fővel. A szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzésre került 2023. november 8-án.

Az ingatlanokban rendelkezésre áll 1-2 fős szoba is és lehetőség van párok elhelyezésére is.

A 48 fő kiköltözésre készülő lakó kiválasztása megkezdődött. Többen részt vettek a lakóingatlanok berendezésében, felújításában. pl.szobatársak választása, falszín választás, szobaválasztás, bútorok választása, függönyök kiválasztása stb. A kiköltözés várhatóan 2024. tavaszára befejeződik. A lakók speciális felkészítésen vesznek részt, amely során azon képességeik kerülnek fejlesztésre, melyek alkalmassá teszik őket az önállóbb életre.

A támogatott lakhatás szolgáltatás biztosítása érdekében a projekt keretében 2 db 9 fős gépjármű is beszerzésre került, melyből az egyik lehetőséget biztosít kerekes személy szállítására is.

A 48 fő számára sorsfordító lesz a 2024-es év, hiszen életük gyökeresen megváltozik új közösségbe kerülnek. A TÁMOGAT-LAK Integrált Szociális Intézmény minden munkatársa azon fog dolgozni, hogy ez a változás zökkenőmentes legyen és minőségibb életet élhessenek a lakók.

A projekt záróidőpontja: 2023. december 31.

A projektről bővebb információt a https://sorsforditokozpont.hu/ oldalon olvashatnak.

Sajtóközlemény
Sorsfordító Szolgáltató Központ

MEGOSZTÁS
Írta: vira