Bán Róbert, Tázlár község polgármestere számolt be hírportálunknak a településen 2023-ban megvalósult fejlesztésekről, programokról, a település jelenlegi pénzügyi helyzetéről és a jövőbeni tervekről.
A népességszámot tekintve mi jellemzi a települést?

Szerencsések vagyunk, mert 2023-ban 26 gyermek született, akik a településünk népességszámát gyarapítják. Célunk, hogy kétcsoportos minibölcsődénk, három csoportos óvodánk és az általános iskola teljes létszámmal tudjon működni, a helyi szülőket segítve, hogy ne kelljen nekik másik településre utaztatni gyermeküket.

-Hirdetés-

Nem igazán van eladó ingatlan Tázláron, és ha van, az is nagyon hamar elkel. Az élhető környezet a fiatalok számára vonzóvá teszi a településünket. Közösségi programokban is bővelkedünk, jó közösségi élet jellemzi községünket. Aktívak a civil szervezeteink is.

Milyen fejlesztéseket, beruházásokat emelne ki, amik 2023-ban megvalósultak, vagy folyamatban vannak Tázláron?

Idén az egyik legnagyobb beruházásunk a TOP Pluszban kiírt, önkormányzati épületek energetikai felújítása volt. Ennek köszönhetően három épületet tudtunk leszigetelni és nyílászárókat cserélni ott, valamint napelemmel felszerelni. Egyik ilyen a gyógyszertár melletti szolgálati lakás: a Béke utca 2. lakás, és az Árpád utca 8. szám alatt található közösségi ház. Utóbbi épületet nemrég a Magyar Falu Programnak köszönhetően sikerült megvásárolnunk, és az asszonykórus segített a felújításában, hogy használható legyen a közösségek számára. Ennek a külső részét tudtuk most leszigetelni és a nyílászáróit kicserélni. Ez kivitelezés tekintetében lezárult, már az elszámolás folyamatában vagyunk.

Az óvodát a fenntartóval közösen sikerült kibővítenünk. Az épülettel egybeépített szolgálati lakást mi adtuk, ők pedig vállalták az átalakítással járó költségeket.

Vannak már olyan pályázatok, amiről tudjuk, hogy megnyertük, de még nem kezdődtek el az ezekkel kapcsolatos ügyintézések. Az egyik ilyen a Magyar Falu Programból megvalósuló járdafelújítás, amire közel ötmillió forintot nyertünk. Így a Mátyás Király utcában található járdaszakasz felének felújítására, kijavítására fog sor kerülni, mivel itt tartottak a legtöbben igényt minderre. Ennek köszönhetően körülbelül 200 méter hosszban és 1,4 méter szélességben valósulhat meg a beruházás. Régebben is próbáltunk ennek a területnek a felújítására forrást szerezni, de akkor nem sikerült.
A másik nyertes pályázat egy új ipari park kialakítását teszi lehetővé önkormányzati területen, főként az oda vezető utak megerősítésével. Erre azért van szükség, mert a meglévő ipari területünket sikerült értékesítsünk egy vállalkozónak. 

A Polgármesteri Hivatal, a Művelődési Ház, az iskola, a tornaterem, az orvosi rendelő épületét szerencsére még az előző TOP-os pályázatokból tudtuk energetikailag korszerűsíteni és felújítani. Mindez addig jól is működött, amíg a gázárak fel nem emelkedtek, akkor ugyanis a Polgármesteri Hivatalban és az orvosi rendelőben az új gázkazánok mellett újra a fatüzelésű kazánt kellett beüzemelnünk a takarékosság jegyében. Ott az önkormányzati területekről – utak járhatóságának biztosítása érdekében, valamint a kiöregedés és elszáradás következtében – kitermelt fával biztosítjuk a meleget.

Elkezdtük keresni a legköltséghatékonyabb módját a közvilágításnak. A régi, hagyományos kivitelezések már nem tarthatók sokáig, mivel megszűnik a gyártásuk, valamint az üzemeltetésük is jóval nagyobb anyagi forrást követel, mint az újabb technológiáké (LED-es megoldás). Viszont ahol már lecserélték a hagyományos közvilágítást LED-re, több településen meg kellett növelni a világítótestek számát. Tehát igaz, hogy kevesebbet fogyasztanak, de több kell belőlük a megfelelő világítás érdekében, úgyhogy ebben még keressük a számunkra legoptimálisabb megoldást. Ebben az ügyben már felvettem a kapcsolatot az MVM áramszolgáltató képviselőjével, aki készíti az ajánlatukat. Emellett további cégek lehetőségeit is számításba vesszük. Ez az ügy tehát folyamatban van, keressük a település számára legmegfelelőbb megoldást.

Milyen fejlesztési terveik vannak a jövőre nézve?

Szeretnénk további szolgálati lakásokat felújítani, hogyha lesz rá pályázati lehetőségünk.
A Felsőtelepi Művelődési Házra sikerült még 2022-ben Magyar Falu Programos pályázatot nyernünk, amiből az épület Művelődési Ház részét tudtuk felújítani, a másik fele szolgálati lakás, ezért azt ebből a pályázatból nem tudtunk korszerűsíteni. Ez is a jövőbeni terveink között szerepel.  

A Magyar Falu Programba szeretnénk benyújtani egy játszótér felújítás támogatásáról szóló pályázatot, hiszen a régi játszótéri eszközök már felújításra szorulnak. A születések számát tekintve pedig indokolt egy szép, új játszótér megléte a településen.

Mindent meg szeretnénk tenni annak érdekében, hogy a Tázlár-Kiskunmajsai út is legalább olyan szinten felújításra kerüljön, mint a Tázlár-Soltvadkert közötti útszakasz. Valamint az aszály hatásait szeretnénk mérsékelni valamilyen módon, s minden megoldást megvizsgálunk, minden ötletet támogatunk, partnerek vagyunk, amivel helyben tudjuk tartani a csapadékot, illetve ide tudnánk vezetni a vizet.

Vannak még ötletek, de ezek jelenleg a legfontosabbak, amiket szeretnénk megvalósítani a közeljövőben.

Mi jellemzi a község pénzügyi helyzetét?  

Pozitív fordulat történt az önkormányzat anyagi helyzetében, ami nem mindennapi. 2022-től működik a 100 hektáros napelempark, ez már iparűzési adóbevételt is jelent az önkormányzat számára, ami ennek köszönhetően megduplázódott. Így a bankban le tudtunk kötni egy nagyobb összeget még a változások előtt, ami szépen kamatozik. Ilyen még nem volt Tázlár történetében. A kamatot szeretnénk a későbbiekben felhasználni esetleg olyan fejlesztésekre, amihez önerőt is kell vállalni. De alapvetően abban gondolkozunk, hogy továbbra is a számunkra kedvező pályázati lehetőségekkel éljünk elsősorban.

Tázlár lakosai milyen jellegű támogatást tudnak igénybe venni az önkormányzattól?  

Az elmúlt években a képviselő-testület úgy látta jónak, ha a szociális tűzifánál a mennyiségre fektetjük inkább a hangsúlyt, hogy minél többen részesülhessenek ebből a juttatásból. 2023-ban viszont a minőség került előtérbe, úgyhogy a lágy lombos tűzifa helyett kemény lombos fára pályáztunk. Ezt, az igényt benyújtóknak októberben ki is szállították az önkormányzat dolgozói. A lakosság is jobban örült, hiszen bár mennyiségben kevesebb, de sokkal jobb fűtőenergiával rendelkezik ez a tüzelőanyag. 

Emellett az önkormányzat biztosít lakásfenntartási, újszülött, gyógyszer, temetési és rendkívüli helyzetekben nyújtott anyagi támogatást is.

Tázlár Polgármesteri Hivatal
Milyen nagyobb eseményeket, programokat rendeztek 2023-ban a településen?

A húsvéti ünnepkör valamint a májusfa állítás is egy újra felelevenített, hagyományokat ápoló és továbbadó rendezvényünk. Májusban egynapos Gulyásfőző Fesztivál került megtartásra. Júniusban, az általános iskolai ballagást követő szombaton hagyományosnak számító Juniálist rendeztünk, ami egy falunap jellegű esemény. Az őszi szüreti felvonulás egy nagyobb tömeget megmozgató rendezvény Tázláron, amikor Felsőtelepen is felvonultunk a lovaskocsikkal és egyéb járművekkel, majd a falu utcáin keresztül a vásártérre érkeztünk meg.

Kapcsolódó cikk
Igazi szüreti mulatságot tartottak Tázláron
Igazi szüreti mulatságot tartottak Tázláron
Az elmúlt szombati napot megelőző napokban a falu lakói lelkesen készülődtek az idei felvonulásra. Díszítették járműveiket, fogadták vendégeiket, s készítették...

November elején megtartottuk az Idősek Napját. November közepén Kiskuntorra várták az érdeklődőket, ami a disznóvágással kapcsolatos hagyományőrzést ölelte fel. Ilyen formában ez volt az utolsó rendezvény Tázláron. Sajnos már csak három csapat indult, és közülük egyik sem volt helyi. Az év utolsó hónapján nálunk sem maradtak el a felekezettel, a gyermekekkel és szüleikkel közös adventi gyertyagyújtások, karácsonyi alkalmak a központi parkban.

Kapcsolódó cikk
Adventi Korzó Tázláron
Adventi Korzó Tázláron
A már hagyománnyá vált Adventi Korzót december 16-án tartották meg Tázláron a katolikus iskola és óvoda, valamint a Szülői Munkaközösség...

A hagyományőrző rendezvényeken lehetőségük van a fiatalabbaknak, hogy az idősebbektől megtanulják és átvegyék a régi szokásokat, a sütéssel kapcsolatos fortélyokat, recepteket.

Szerencsére azt tapasztaljuk, hogy van létjogosultsága ezeknek a rendezvényeknek, mert évről évre egyre több az érdeklődő, és már várják, készülnek rá. Az elején úgy gondoltam, hogy ebben a rohanó világban a fiatalok részéről nem lesz meg az érdeklődés az ilyen jellegű események iránt, de működik a dolog, rácáfoltak erre, aminek nagyon örülünk.  

Szép számmal működnek településükön egyesületek, civil szervezetek. Ezek hogyan vesznek részt a mindennapi életében?

Jelenleg 12 bejegyzett civil szervezet működik Tázláron, de megalakulók is folyamatban vannak. Jó viszonyt ápol az önkormányzat velük, amiben tudjuk, segítjük a civil szervezeteinket, csoportokat, hiszen ők a közösség alappillérei. Egymás között, valamint az intézményekkel is kölcsönösen jó és segítő kapcsolatot ápolnak.

  • Tázlári Rozmaring Asszonykórus
  • Tázlári Református Gyülekezetért Alapítvány
  • Tázlári Diáksport Egyesület
  • Tázlári Öregfiúk Szabadidősport Egyesület
  • Tázlári Sportért Alapítvány
  • Tázlári Jövőért Alapítvány
  • Tázlári Football Club -asztalitenisz szakosztállyal
  • Tázlári Lovas Sport Egyesület
  • Tázlári Polgárőr Egyesület
  • Tázlár Remény-Egymásra Hangolva Alapítvány
  • Tázlári Nimród Vadásztársaság
  • Tázlári Fiatalokért Egyesület, akiknek a Művelődési Házban sikerült berendezniük egy ifjúsági klubbot pályázat segítségével, és ügyesen be is lakják a régi volt mozitermet. Illetve programokat is szerveznek, összefogják a helyi fiatalokat.
MEGOSZTÁS