Kovácsné Takács Zsuzsanna az Izsáki ÁMK Óvoda intézményvezetője 1997. szeptember 1-jén kezdett dolgozni az akkor még Izsáki Napköziotthonos Óvoda Kodály Zoltán utcai épületében. Az első csoportja nagycsoport, mentor óvodapedagógusa: Höss Ferencné Eta néni volt. Érdekesség, hogy az egyik akkori nagycsoportos kislánya, Tóth-Vida Evelin, ma már óvodapedagógusként, kollégájaként dolgozhat vele. Zsuzsanna 2016-tól intézményvezető-helyettes, majd 2021 szeptemberétől intézményvezető lett. A vele készült interjút olvashatják az alábbiakban.

-Hirdetés-

 

Ha egy szóval kellene jellemezned 2023-at az óvoda és bölcsőde szempontjából, mi lenne az?

Nagycsalád.

Hány gyermekkel kezdtétek az évet, az oviban és bölcsődében?

A bölcsődében 3 csoportban 40 kisgyermek, az óvodában 8 csoportban 194 gyermek kezdte meg a 2023/2024-es nevelési-gondozási évet. Intézményünkbe összesen 242 gyermeket gondozunk. Az idei évet 234 kisgyermekkel kezdtük.

Milyen programok, események valósultak meg az idei tanév első felében intézményi szinten?

Igyekszünk minden hónapban egy intézményi szintű rendezvényt tartani, ez első félévben szeptemberben megrendezésre került a családi napunk, októberben a Hírös Rescue Teamcsapata fogadta el meghívásunkat és hozta el hozzánk Mogyit és Fügét, egy mentőkutyás bemutató foglalkozásra az ovis és bölcsis gyermekek és dolgozók nagy örömére. Novemberben tartottuk a Márton napi felvonulásunkat, decemberben pedig a második gyertya meggyújtásánál az ovis gyermekek kedveskedtek Izsák lakosságának egy kis karácsonyi műsorral. December 21-én pedig szeretettel vártunk mindenkit az Izsáki Művelődési Házban megrendezésre kerülő meseelőadással és karácsonyi kézműves vásárral egybekötött karácsonyi rendezvényünkre.

Kapcsolódó cikk
Mentőkutyák az izsáki óvodában
Mentőkutyák az izsáki óvodában
Az állatok világnapjához kapcsolódóan, különleges programot szerveztek az Izsáki Általános Művelődési Központ Óvodájának udvarában. A Hírös Rescue Team Speciális Mentő...
Milyen fontosabb események, tematikus hetek voltak az első félévben csoport szinten, amit kiemelnél?  

A világnapokhoz kötött témahetek minden csoportban megrendezésre kerülnek, de ezeken kívül tartunk rendszeresen egészségheteket is.

Az intézménybe érkeztek-e új óvónők az idei tanév első felében? Ment-e valaki nyugdíjba?

2022/2023-as nevelési évben 2 óvodapedagógus kollégám – Magyar Jánosné, Nyéki Attiláné – vonult nyugdíjba Dr. Pintér Sándor Belügyminiszter Úr által adományozott Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetéssel, és egy óvodai dajka kolléganőm – Kotán Béláné – szintén nyugdíjazását kérte.  2023 szeptemberétől az óvoda 1 csoporttal bővült, így a dolgozói létszámot is emelni tudtuk. 1 fő óvodapedagógussal, 1 fő óvodai dajkával és 1 fő óvodatitkárral bővült az intézmény személyi állománya.

Hogyan zajlik a gyerekek egy napja az izsáki óvodában?

Az óvodában és a bölcsődében is meghatározott napirend szerint zajlik a gyermekek élete. A bölcsődében év közben az évszakoknak megfelelően változik a napirend, ennek megfelelően a kisgyermeknevelők őszi, téli, tavaszi és nyári napirend szerint látják el a gyermekek gondozását- nevelését. Az óvodában szeptembertől novemberig egy napirend szerint zajlik az élet, majd júniusban térünk át a nyári napirendre. A napirendi pontok egymásutániságának ismétlődése és a rendszeresség a gyermekek személyiségfejlődésének egyik fontos támogatója. A gyakran ismétlődő események adnak biztonságérzetet a gyermeknek, tájékozódási pontok, kapaszkodók az ő kis életükben. A napirend és annak következetes betartása, de ha szükséges rugalmas változtatása az egyik legfontosabb tényező a kisgyermekek életében.

A dolgozók milyen továbbképzéseken vettek részt?

Intézményem valamennyi dolgozója rendelkezik a munkakör betöltéséhez szükséges jogszabály által előírt szakmai végzettséggel. Ezen túlmenően mind az óvodapedagógusok, mind a kisgyermeknevelők jogszabály által előírt kötelező továbbképzéseken kell, hogy részt vegyenek bizonyos időintervallumokon belül. A kisgyermeknevelőknek a 4 éves továbbképzési ciklusokon belül kell a végzettségi szintjüknek megfelelően 60, illetve 80 pontot összegyűjteni: kötelező, munkakörhöz kötött és szabadon választható kategóriákban. Így a bölcsődében a képzések szinte folyamatosan zajlanak, a covid óta legtöbb esetben e-learning formában.  Jelen pillanatban is van olyan kollégám, aki  6 pontos továbbképzését teljesíti.

Az óvodában 7 évenként 120 továbbképzési kreditet kell minden pedagógusnak összegyűjteni. Igyekszem a kollégáimnak olyan képzési lehetőségeket biztosítani melyet a fenntartó finanszírozni tud. Az elmúlt 2 évben több kollégám is szerzett így krediteket. A területi POK-kal egyeztetve pedig szervezés alatt van egy valamennyi pedagógus számára ingyenesen biztosított 30 kredites intézményi szintű továbbképzés tehetséggondozás témában, melynek megvalósítására a tavaszi időszakban kerül sor. Külön öröm számomra, hogy egy fiatal kollégám szeptembertől elkezdte újabb diploma megszerzésére irányuló differenciáló fejlesztőpedagógusi képzését. Az első félévben az egész közösség (bölcsőde, óvoda dolgozóit) Rézműves Mihály szakápoló részesítette szakszerű elsősegélynyújtó tanfolyamban.

Ha volt, milyen pályázatokat nyertetek, és milyen fejlesztések valósultak meg annak köszönhetően?

Az év folyamán szinte folyamatosan figyeljük a gyermekeket érintő rajzpályázatokat, de csatlakoztunk a DM napgyermeke pályázathoz, a Happy hét-hez is, stb…

Kovácsné Takács Zsuzsanna az Izsáki ÁMK Óvoda intézményvezetője
Vezetőként mire vagy a legbüszkébb az intézményben?

Az intézményi kultúrára, arculatformálásra. Mióta elkezdtem vezetői ciklusomat úgy érzem, hogy a kollégáimmal közösen elkezdtük az óvoda új arculatának kialakítását, mely megjelenik az óvoda udvarának évszaknak megfelelő dekorálásában, de az alkalmazotti közösség egyre összetartóbbá formálásában is.

Milyen terveitek vannak a jövő évre?

Szeretném, ha fenntartói pályázattal az óvoda energetikai (régi épület fűtéskorszerűsítése) megújítása minél hamarabb megvalósulna, illetve szeretném az óvodai játszóudvart felújítani szintén fenntartói segítséggel. Tavasszal taposófolyósó kialakítására kerül sor az óvoda udvarán, a helyi izsáki ipartestület anyagi támogatásával, jótékonysági pénzfelajánlásával. Áprilisban szeretném folytatni a tavaly tavasszal elkezdett 4 hetes előadássorozatot, melyre a gyermekneveléshez kapcsolódó szakembereket hívnék előadónak.

MEGOSZTÁS