Barcsikné Weinhardt Éva, a Bócsai Boróka Általános Iskola igazgatója mesélt hírportálunknak a 2023 utolsó négy hónapjában történtekről, idei terveikről.
Milyen programok, események valósultak meg a 2023/2024-es tanév első felében?

Örökös ÖKO Iskola címmel gazdagodtunk, az éves programunkban is projektekben gondolkodunk. Az idei tanévtől a Pénziránytű Iskolahálózatnak elismeréseként Kiemelt Pénziránytű Iskola címet is kaptunk, mert az előző tanévekben a gyerekek pénzügyi tudatosságra való nevelésére is nagy hangsúlyt fektetünk, sikeresen szerepeltünk a programban.

-Hirdetés-

A Magyar Diáksport napja alkalmából ismét nagyszabású rendezvényünk volt, sokféle mozgásformát próbálhattak ki a diákjaink. A tánc, a birkózás, jóga és újdonságként a Pusztai Farkasok Hagyományőrző Egyesület tagjainak jóvoltából az íjászattal ismerkedhettünk meg.

Nagyon lelkes, kreatív csapat iskolánk tantestülete, ez a rengeteg programon is látszik. Az Európai nyelvek Napja, Martinstag, Boróka kupa kézilabda bajnokság egyaránt szerepelt a programjaink között.

Az alapítványunk, a Bócsa Község Oktatásáért, Közművelődéséért Alapítvány ebben a tanévben a sportra, mozgásra helyezte a hangsúlyt, így megszervezték a Bringázz a suliba, A Világgyalogló (hó)nap programot, amin iskolánk 3. helyezést ért el. Mindemellett szülői, pedagógusi, baráti segítséggel a BÓCSATOR-on is részt vett a csapatuk BOKA darálók néven.

Számos vetélkedő, író-olvasó találkozó, bábelőadás, őszi tökkereső délután színesítette mindennapjainkat, melyekért az intézményben működő könyvtárnak, a Boróka Könyvtárnak tartozunk köszönettel.

Hagyományteremtő céllal a szülői munkaközösségünk Halloween-i bulit rendezett, mely annyira sikeres volt, hogy a gyerekeinkhez érkező Mikulás puttonya sok finomsággal telt meg, örömet okozva kicsiknek nagyoknak.
Azt biztosan kijelenthetjük, hogy nálunk nem lehet unatkozni, mindig történik valami.

Karácsonyhoz közeledve, a várakozás időszakában az egymásra való odafigyelésre, a szeretet kifejezésére fordítottuk a hangsúlyt. A település időseinek készítettünk képeslapot már harmadik alkalommal, amit a gyerekek juttattak el belterületen a címzetteknek. Külterületen az önkormányzat segítette a küldemények célba juttatásában. 

Milyen események, tematikus hetek valósultak meg az első félévben?

Minden augusztusban elkészítjük a munkatervünket, amit rendszeresen bővítünk az év során. Nem tudunk ellenállni egy jó lehetőségnek, pályázatnak, versenynek, programnak.

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyerekek minden segítséget megkapjanak a továbbtanuláshoz, a pályaválasztáshoz. Ezt a célt szolgálták a témában tartott előadások, csoportos és egyéni tanácsadások és a pályaválasztási kiránduláson való részvétel is. A továbbtanulás a szülők és gyerekek közös döntésén alapul, mi igyekszünk minden lehetőséget megragadni, hogy a választás a legmegfelelőbb legyen a diákok számára. Az előző években elballagott diákjaink eredményeiből és visszajelzéseiből arra következtethetünk, hogy szépen megállják a helyüket, jó hírünket viszik.

Könyvtárunk színes olvasás népszerűsítő, csapatépítő, kézműves, szórakoztató rendezvényekkel támogatja az oktató, nevelő munkát.

Nyelvi csoportjaink a tematikus halloween-i, martinstag-i rendezvényeket tartottak, részt vettek a Európai Nyelvi Koktélbár rendezvényen is, Budapesten. Jó kapcsolatot ápolunk a soltvadkerti Gyöngyház Művelődési Központtal, többször kaptunk lehetőséget színvonalas versenyeken, programokon való részvételre. A testnevelés órák keretében úszni is járnak a hatodikosok, majd a második félévtől az ötödikesek. Az önkormányzat mindenben támogatja a munkánkat, így az autóbuszt is biztosítja programjainkhoz.

Fontosnak tartjuk a biztonságos közlekedés elmélyítését, tanítását. Külön öröm, hogy a Kiskőrösi Rendőrkapitányság jóvoltából ebben a tanévben csatlakoztunk a KEVE programhoz, ami ezt a célt szolgálja. Külön élmény volt a gyerekeknek, hogy iskolarendőrünk is részt vesz ezeken a foglalkozásokon.

Hány diákkal kezdték a 2023-2024-es tanévet?

Közel 140 tanulóval kezdtük a tanévet. Felsőbb osztályaink nagyobb létszámúak, az alsóban kevesebb a diákunk. Az új elsőseink már ismét 20-as létszámmal kezdték az évet, lassan a demográfiai adatok szerint is visszaáll a megfelelő osztálylétszám. Változatlanul szívesen fogadjuk azokat a más településen élő tanulókat, akik a kis, családias intézményeket részesítik előnyben.

Intézményükbe érkeztek-e új tanárok a jelenlegi oktatási évben?

Két állást is hirdettünk, melyekre nyugdíjba vonuló kollégáink miatt volt szükség.

A két új kolléga:

  • Lovász Noémi soltvadkerti matematika szakos tanár néni és
  • Keller Ódri tanító néni, aki a fejlesztési és logopédiai feladatokat is ellátja.
Diákjaik milyen kiemelkedő sikereket értek el az idei félévben, amiért büszkék rájuk?

-Szerencsére diákjaink és a pedagógusaink is aktívak, szívesen készülnek, készítenek fel megmérettetésekre az iskolai élet sok területén.

Idegen nyelveknél a legnagyobb az aktivitás. Nálunk első osztálytól tanulhatnak a gyerekek angolul vagy németül, a választásuk szerint. Mindkét nyelvből rengeteg program, verseny vár rájuk.

A soltvadkerti Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár magyar népmesemondó versenyén két korcsoportban is első helyezést hoztunk el.

  • Tamás Izabella (1. osztály)
  • Pálinkás Attila (7. osztály)

Sportoló gyerekeinkre is örömmel tekintünk, hiszen szakosztályi keretek között birkózó és kézilabda csapataink is szépen szerepeltek a félévben. Sportos iskolaként tartanak számon minket, hiszen a tornacsarnok mellett birkózó terem, kültéri kézilabda pálya, focipálya és kondipark is a rendelkezésünkre áll, amiket egyre nagyobb mértékben ki is használunk.

Diákolimpiai eredmények:
  • Bódi Eliza (STE) 3. helyezés
  • Schneider Benedek Bócsai BLSE 5. helyezés
  • Petróczi Péter Bócsai BLSE 5. helyezés
III. Szondi Birkózó Gála:

Gyerek II:

  • Benkő Dáriusz (2.o.) – arany
  • Schneider Letícia (1.o.) – ezüst

Gyerek I:

  • Sipiczki Zsombor (3.o.) – bronz

Diák II:

  • Schneider Benedek (4.o.) – bronz
  1. id. Bárdosi Sándor Emlékverseny, Nemzetközi szabadfogású birkózó verseny
  • Schneider Letícia (1.o.) – ezüst
  • Benkő Dáriusz (2.o.) – ezüst
  • Eifert Nimród (2.o.) – bronz
  • Sipiczki Zsombor (3.o.) – bronz
  • Schneider Benedek (4.o.) – 5. hely
Járási angol verseny:
  • Tóth Domos (5. évfolyam) 3. helyezés
  • Gáspár Hunor István (6. évfolyam) 2. helyezés
  • Gál György (6. évfolyam) 3. helyezés

Kézilabda csapataink szépen szerepeltek az őszi fordulókon. Iskolánk az idén is beadta a nevezést a diákolimpiai megmérettetésre, amit 2018-ban már sikerült megnyernünk, s ez igazi motiváció számunkra. Focistáink is kitartóan rúgják a labdát, két korosztályban edzenek hetente kétszer.

Társastánc tanszakos diákjaink is keményen próbálnak, sikeresen szerepelnek iskolai és települési rendezvényeken egyaránt.

Milyen pályázatokat nyertek, és mik valósultak meg annak köszönhetően?

Alapítványunk, a Bócsa Község Oktatásáért, Közművelődéséért Alapítvány NEA pályázatának segítségével eszközbeszerzés és rendezvények támogatására is sor kerül a közeljövőben. A fenntartó Kiskőrösi Tankerületi Központ pályázatának és Szőke-Tóth Mihály bócsai polgármesternek köszönhetően a Magyar Falu programban tetőcsere és minden tanteremben klímakészülékek telepítése valósult meg, így ez utóbbival az iskola fűtésének kiegészítése is megtörtént.

Igyekszünk kirándulásokra (Határtalanul program, Erzsébet- tábor) pályázni.  

Most folynak a tanulói notebookok eszközkiosztási és regisztrációs munkálatai az 5-7. osztályokban.

Az épületet, felszereltséget érintette-e fejlesztés, újítás az előző évben?

Az iskola területén az automata locsoló berendezés kiépítése befejeződött, parkosítás, fűszerkert került megvalósításra. Igyekszünk a belső tereinket is folyamatosan szépíteni. Udvari padok készültek a papírgyűjtés eredményeként. Újabb helyiségeket parkettáztunk le, modernizáltuk a falburkolatot. Szerencsések vagyunk, hiszen sok segítséget kapunk a szülőktől, helyi vállalkozóktól, s munkatársaink sem ijednek meg egy kis átalakítástól.

Milyen terveik vannak a tanév második felére?

Programokban, tervekben nincs hiány! Terveink között szerepel a farsangi programok mellett egy “KI MIT TUD?” rendezése is. Nyuszicsalogató- Iskolanyitogató címmel bemutatkozunk a leendő elsősöknek és szüleiknek, természetesen minőségi programot kínálva ezzel minden diáknak, családnak. Májusban mi rendezzük a tankerületi matematika versenyt. A Fenntarthatósági és a PÉNZ7-Pénzügyi és vállalkozói témahetek is fontos projektek iskolánk életében. Emellett a szórakozás is helyet kap iskolánk életében. Lesz farsangi mulatság, osztálykirándulások, osztálybulik, gyereknap és családi nap. Bízunk abban, hogy kiegyensúlyozott, jó munkát tudunk végezni a gyermekeink érdekében.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (68 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira