A Kiskőrösi Evangélikus Középiskola Harangvirág Óvodája négy fő híján maximális létszámmal működik. Itt a keresztény nevelés mellett nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek szabad játékban való tevékenységére, amiről Tiriczné Szabó Szilvia tagintézmény-vezető mesélt.
-Milyen programok, események valósultak meg a 2023/2024-es nevelési év első felében?

-Minden óvodapedagógus nagyon színes és gazdag programokat szervez egész évben a saját csoportján belül. A nagycsoportosok vannak előnyben az események tekintetében, hiszen nekik már külső helyszíni foglalkozásokat is tartanak az óvónők, mint például alma és szőlőszüret, kukoricatörés. A 2023-as őszi időjárás nem kedvezett az említett programok megtartásában, így a szülők segítségével és támogatásával az óvoda épületén belül oldottuk meg ezeknek a lebonyolítását.
A nevelési év első felében a kiscsoportosok legfontosabb feladata mindig a beszoktatás. Idén ez két csoportot érintett. Október végén tartottuk a kiscsoportosok avató ünnepségét, ahol a Napocska és Katica csoport apróságait ünnepélyes keretek közt fogadtuk be és avattuk őket hivatalosan is Harangvirág óvodásoknak a kiskőrösi evangélikus templomban. Ezen alkalmon az Alma csoport nagycsoportosai adtak egy meghitt szolgálatot.

Kapcsolódó cikk
Kiskőrösi Harangvirág ovisok avató ünnepségét tartották
Kiskőrösi Harangvirág ovisok avató ünnepségét tartották
Hagyomány a kiskőrösi KEVI Harangvirág Óvodájában, hogy minden évben egy avatóünnepség keretében kerülnek „befogadásra” a kiscsoportos gyermekek. Idén október 20-án...
Minden nevelési évben két nagy, egész tagintézményt érintő projekten dolgozunk.
-Hirdetés-

Ezeknek megvan a felelősük, akik szervezik. Az idei évben Serfőző Fanni és Csővári-Lakatos Réka óvónők szervezték meg a Teremtés hete címet viselő, három hetes nagy projektet. Ez az egész óvodára íródott, és mindenki csemegézhetett belőle annak megfelelően, hogy melyik vers, kézműves tevékenység illik az ő csoportjára leginkább. Ezzel indítottuk az évet.

Kapcsolódó cikk
„Így készült el az ég és a föld és azok minden serege” – három héten át ismerkedtek a teremtéstörténettel az óvodások
„Így készült el az ég és a föld és azok minden serege” – három héten át ismerkedtek a teremtéstörténettel az óvodások
A Föld és az ember teremtése a Bibliában, Mózes első könyvében (más néven Genezis vagy Teremtés könyve) olvasható az első...
A többi héten, amikor nem projektben dolgozunk, akkor az időjárásnak, évszaknak, ünnepköröknek megfelelően alakítjuk a heti tevékenységünket.

November elején egy héten át ismerkedünk Szent Márton legendájával és az ehhez kapcsolódó népszokásokat elevenítettük fel.
Szintén novemberben intézményünkben, a KEVI-ben szakmák hetét tartottunk, s ebben nagy segítségünkre volt aktív szülői közösségünk, melynek tagjai közül többen bejöttek az óvodába és bemutatták, meséltek a szakmájukról, munkájukról, hivatásukról. Meglátogatott minket fodrász, kozmetikus, masszőr… de jött védőnő, Weiszhaupt Péterné és Baltás Adrienn r. zászlós, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság munkatársa is kollégáival, akik a rendőri hivatásról meséltek és felhívták a gyerekek figyelmét a biztonságos közlekedésre, valamint Szentgyörgyi Alajos, a Kiskőrösi Kutyaiskola vezetője és tanítványai, akik kutyás bemutatót tartottak mindenki örömére.

December 6-án érkezett hozzánk a Mikulás. Óvodánkban nagyon régre tekint vissza az a hagyomány, hogy az óvó nénik ilyenkor báboznak a gyerekeknek. 2023-ban Menyhárt Laura óvónő volt a felelőse ennek az eseménynek, aki drámapedagógia képesítéssel rendelkezik. Átírta a Bogyó és Babóca Mikulás történetét, amivel egészen gyerekközelivé és aktuálissá tudta azt tenni. A díszletet az óvodában található eszközökből, tárgyakból készítettük el, a bábokat Aszódiné Évike volt óvó nénitől kaptuk kölcsön erre az alkalomra, amit hálásan köszönünk. A csoportszobák ünnepi dekorálása az óvónők feladata volt, a folyosók és a külső díszítés Tiszainé-Kelemen Edina pedagógiai asszisztens munkájának gyümölcse. A Mikulás tiszteletére dalokat és verseket tanultak és mondtak el az óvodások, amiért mikuláscsomag volt a jutalom.

A Mikulást dalokkal és versekkel fogadták az óvodások
Az óvónők bábelőadást tartottak a gyerekek örömére

A legjobb időszak, a gyerekek kedvence a karácsonyi ünnepkör, az adventi várakozás sem maradt ki a programjaink sorából. November végétől szépen lassan bekúszott a mindennapjainkba az ünnepi időszak. Mi nem az ajándékozásra, hanem Jézus születésére, a betlehemi történetre helyezzük minden évben a hangsúlyt intézményünkben. Ezekben a hetekben megtanítottuk őket várakozni, hiszen a mai felgyorsult világban minden ott van előttünk szinte azonnal. Bármikor nézhetünk mesét, hallgathatunk zenét ami nekik már természetes, hiszen ebben nőnek fel. Ezért felkészítettük őket a várakozásra, elcsendesedtünk és hangsúlyoztuk a szeretet és kedvesség fontosságát életünkben. Számos közös, meghitt programon vettünk részt. Adventi koszorút készítettünk, amin hétről hétre közösen gyújtottuk meg a gyertyákat. Adventi kalendáriumot nyitogattunk és várakoztunk, hogy mikor jön el az utolsó nap, amikor elkezdődik a téli szünet és jöhet az otthoni karácsonyozás. Szerintem ez az egyik leghálásabb és legjobb időszak. Jó volt látni az örömöt a gyerekek szemében, amikor ajándékokat készíthettek családtagjaiknak. Sokat színeztek, rajzoltak az óvodások, levelet írtunk és rajzoltak a Télapónak és a karácsonyi manóknak. Délutánonként adventi kézműves foglalkozásra vártuk a gyerekeket szüleikkel együtt, ahol angyalkát, képeslapot, mécsest, karácsonyfadíszeket és sok minden mást lehetett készíteni. Ezt azért tartottuk fontosnak, mert ezzel lehetőséget biztosítottunk a csoportokba járó kisgyermekeknek és a szülőknek arra, hogy egymásra figyelve közösen alkossanak. Emellett remek alkalmat teremtett, hogy jobban megismerjék egymást a felnőttek, építsék a közösséget.  

Adventi kézműves foglalkozás
A Csiga csoport nagycsoportosai a hagyományokhoz híven advent második vasárnapján karácsonyi szolgálatot adtak a kiskőrösi evangélikus templomban. 
A nagycsoportosok karácsonyi szolgálata a templomban

A Szülői Közösség minden évben meglepi a gyerekeket karácsonyi ajándékokkal, amit a Mikulás és a téli szünet kezdete közötti időszakban kapnak, hogy még tudják élvezni az új játékokat a csoportok. Az óvodában maradó közös játék mellett mindenki kapott saját ajándékot, amit hazavihettek a gyerekek. Szerencsések vagyunk, mert a szülői közösségünk nagyon aktív, segítőkész és támogató. Közösek a céljaink, és ez csak akkor működik hatékonyan, ha egy csónakban evezünk. Mivel minden évben változik a csoportok összetétele, és a Szülői Közösség is, nekünk is alkalmazkodnunk és a korral haladnunk kell. Fel kell vegyük a változásokat, újra és újra meg kell újulnunk. Ebből kifolyólag sokat járunk képzésekre, számos szakirodalmat és folyóiratot olvasunk, képezzük magunkat és ami a legfontosabb, nyitottak vagyunk minden jó dologra.  

A gyermekek nagyon szeretik a keresztény foglalkozásokat, bibliai történeteket, egyházi énekeket. Ebbe a nevelésben Arató Eszter, a KEVI iskolalelkésze van nagy segítségünkre.

Visszagondolva nagyon tartalmas hónapok vannak a hátunk mögött.

-Hány gyermekkel kezdték a 2023/2024-as nevelési évet?

128 kisgyermekkel indult el a 2023/2024-es nevelési évünk. A számított létszámunk 136 fő, úgyhogy a maximális 140 főt alighanem teljesen ki is használtuk. Szinte minden csoportunk 28 fős. Ez nagyon magas létszám, de azt gondolom, hogy az óvó nénik és a dolgozóink rátermettsége, szakmai tudása és kellő tapasztalata miatt nem jelent problémát. A Harangvirág Óvoda munkaközössége nagyon támogatja a gyerekek szabad játékban való tevékenykedését, ami azt jelenti, hogy szabadon választhatnak játékokat, játszótársakat. Próbáljuk az ő életkori szintjüknek megfelelően alakítani napjaikat.

Karácsonyi áhítat
-Intézményükbe érkeztek-e új dolgozók a nevelési év első felében?

Csővári-Lakatos Réka óvodapedagógus szeptembertől a Napocska csoportot erősíti. GYES-ről tért vissza két kolléganőnk, Ragány-Mészáros Nóra és Szentgyörgyi Borbényi Jolán.

Kapcsolódó cikk
Csővári-Lakatos Réka, akinél megnyugvást lelhet minden kisgyermek
Csővári-Lakatos Réka, akinél megnyugvást lelhet minden kisgyermek
A 2023/24-es tanévben több új kollégával bővült a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum pedagógusi kollektívája....
-Milyen pályázatokat nyertek, és mik valósultak meg annak köszönhetően 2023-ban?

-Eszközbeszerzési pályázatunk volt, amit a fenntartónk írt ki. Abból korszerűsítettük az intézmény számítástechnikai eszközeit. Minden csoport kapott egy modern, gyors és új laptopot, amit a napi feladatok elvégzéséhez használnak az óvónők.

2023 nyarán fejeződött be a nagy udvarunk teljes felújítása. Egy nagyon modern, biztonságos és megszépült játszóudvarral vártuk a gyerekeket szeptemberben. Ezt már a nyári oviban is tudták használni a gyerekek, aminek nagyon örültek. 
A kinti játékokat cseréltük le új futóbiciklikre, kismotorokra.

Kapcsolódó cikk
Minden óvodás a „menő” udvaron szeretne játszani
Minden óvodás a „menő” udvaron szeretne játszani
2022. április 22-én avatták fel a megújult, modern és minden igényt kielégítő udvarrészt a KEVI Harangvirág Óvodájában, amiről korábban tájékoztattuk...

Az épület előző években került felújításra. A csoportszobákban új bútorok, új szőnyegek vannak. Jelenleg az eszköz-, és játékállományunk minden igényt kielégít.

-Milyen terveik vannak a nevelési év második felére?

-Legfontosabb, ami az egész évet jellemzi, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az intézményben és megfelelő keresztény nevelésben részesüljenek. Ehhez minden feltétel adott.

A februárban megrendezésre kerülő szülők-nevelők jótékonysági bálján befolyt összegből a gyerekek kirándulását szeretnénk támogatni.
Programok tekintetében januárban farsangi mulatságra, azt követően Tavaszi zsongás nevű három hetes projektre, majd húsvétra, anyák napjára, ballagásra készülünk -csak, hogy a nagyobbakat említsem-. Sok esemény van, gyorsan eltelik az év. 

MEGOSZTÁS