Újévi koncertre várták az érdeklődőket január 6-án Kecelen a Városi Könyvtár és Művelődési Házban, mely alkalmával Kiskőrös Város Fúvószenekara adott elő műsort Sipos Béla karnagy vezetésével. Az esemény nyitánya Georges Bizet francia zeneszerző Carmen című operájának nyitánya és áriája, a Torreádor dala volt, melyet követően a koncert narrátora Supka Éva köszöntötte a megjelenteket.

-Hirdetés-

A koncert alkalmával köszöntő beszédet mondott Haszilló Ferenc polgármester, aki kiemelte a szervezők áldozatos munkáját és megemlítette, hogy a zenei élet, a kultúra további támogatására az idei évben is számíthat a város. Az eseményen Fekete Szabolcs katolikus plébános a vízkereszt ünnepén kívánt mindenkinek boldog új évet Isten áldásával, egészségben, örömben, jólétben, békében, méltóságteljes jó módban és sok zenei élményben.

Elhangzott, hogy az est karmestere az „Ifjú tehetség karmester-díjas” Sipos Béla, aki 2019 őszén lett Kiskőrös Város Fúvószenekarának művészeti vezetője. 1992-ben született a „Napfény városában”, Szegeden. Habár szüleinek nem volt különösebb zenei kötődése – édesanyja jogász, édesapja villamosmérnök, – fiukat mégis beírattak a zeneiskolába. A zene iránt igazán nagy elköteleződést nem érzett egészen addig, amíg a kezébe nem került dédnagyapja, Sipos István fényképe, aki a szegedi rendőrzenekar tagja volt az 1930-40-es években. Ez a fotó valamiért arra motiválta, hogy tovább vigye a dédszülői hagyományt és zenéljen. Sipos Béla általános iskolai tanulmányait követően felvételt nyert az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskolába, majd sikeres egyetemi felvételijét követően a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karán klasszikus harsona alapképzésen folytatta zenei tanulmányait.

Sipos Béla

Erasmus ösztöndíjjal a németországi Weimarban fejleszthette szakmai tudását. 2015-ben a 38. Debreceni Nemzetközi Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozó és Versenyen 2. helyezést ért el. 2017-ben felvételt nyert mesterképzésre fúvószenekari karnagyi szakra, ahol sikeresen diplomázott 2019 nyarán. Játszott színházzenekarban, szimfonikus zenekarban, különböző rézfúvós együttesekben, fúvószenekarokban. 2001 óta a szegedi Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar tagja. 2016 óta a Magyar Honvédség Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekarának tagja, 2020 óta a katonazenekar karmester-helyettese. Innen vezetett az út Petőfi szülővárosába. Szeged szomszédságából utazik hozzánk Kiskőrösre heti rendszerességgel, nagyszabású koncertjeik előtt pedig akár heti több alkalommal is. 2022 január 22-én, a magyar kultúra napján „a magyar kultúra ápolása és a magyar értékek megőrzése érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége, történelmünk és napjaink katonai, valamint kulturális hagyományainak hiteles tolmácsolása elismeréseként” vehetett át rangos díjat. Büszke arra, hogy többek között vezényelhette Boldoczki Gábor világhírű trombitaművészt. Miklósa Erika Kossuth-díjas koloratúrszoprán énekesnőt, Csővári Csilla Offenbach-díjas operaénekesnőt. Marosi László, a floridai egyetem nyugalmazott karnagy professzora „zenei munkássága továbbvivőjének, unokájának nevezte”.

Kiskőrös Város Fúvószenekara az alábbi műsort adta elő:
-Georges Bizet: Carmen overture
-Lehár Ferenc: Luxemburg-induló
-Gustav Holst: Jupiter Hymn
-Jacob de Haan: La Storia
-Ábrahám Pál: 32-es baka vagyok én
-Dimitri Shostakovich: Waltz no.2
-Ennio Morricone: Gabriel’s oboe

Harsányi Rozina

Fuvola: Harsányi Rozina
A darabban szólót játszó Harsányi Rozina zenei tanulmányait Kiskőrösön kezdte a zeneiskolában, Sáfár Andrea tanárnőnél. Jelenleg a kecskeméti Kodály iskola 10. évfolyamos növendéke. Középiskolai tanulmányai befejezése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója szeretne lenni.
-Brahms:V. Magyar tánc
-Lerch István: Charlie 18

Tömösi Tamás

Ének: Tömösi Tamás
A magyar zenei repertoárban olyan ismerős dallamok csendültek fel, mint a Kávéház; Az légy, aki vagy; Jég dupla whiskeyvel, vagy a Mindenki valakié című dalok. Lerch István zenéje és Horváth Charlie előadása alapján, kimondottan Kiskőrös Város Fúvószenekarára hangszerelte Szilágyi Miklós. Érdekesség, hogy Charlie volt az az előadó, aki a magyar könnyűzenében elsők között nyúlt kongához. A különleges dobok mellett a estén közreműködött Tömösi Tamás, a zenekar barátja, nagyobb koncertjeinek visszatérő alakja, aki ismét Szegedről érkezett. Tamás tapasztalt szólóénekes, az Magyar Honvédség Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekarának ütőhangszeres művésze, a katonazenekar fellépéseinek állandó szólóénekese.
-Errol Rennall: Sex Bomb
-Csárdáskirálynő egyveleg
-Johann Strauss: Radetzky-induló
+Ráadás: Vittorio Monti: Csárdás

Pszota Kitti

Klarinét: Pszota Kitti
A fülbemászó darabot az estén Pszota Kitti szólója tette különlegessé, aki Budapesten, a Bartók Béla konzervatóriumban végzi zenei tanulmányait. Az elmúlt években számos versenyen csillogtatta meg tehetségét, többek között szerepelt a Magyar Zene házában és két éve nyáron egy hónapos zenei kurzuson vett részt Amerikában.

A koncert alkalmával elhangzott, hogy a kiskőrösi újévi koncerten köszöntötték Kiskőrös Város Fúvószenekarának két oszlopos tagját, jubilálóját Polereczki Fannit és Godó Juditot, akik már 15 éve dolgoznak a zenekarban. Rajtuk kívül díjazták az év zenészét is. A díjat az a zenekari tag kapja, akit a csapat arra a legméltóbbnak talál. Az „Év zenésze díj”-at oszlopos tagjuk, zenészbarátjuk, a csapat egyik fő mozgatórugója, Breznyán Attila emlékére, Breznyán Attila díjra nevezték át. Idén az a különleges helyzet alakult ki, hogy a tavalyi évhez hasonlóan a Breznyán Attila díjat két zenekari tag is elnyerte, hiszen a szavazás döntetlen eredménnyel zárult, ugyanannyi szavazat érkezett két zenekari tagra. Így a Breznyán Attila díjat idén a szaxofon és trombita sorokból vehette át két személy. Nincs olyan koncert, ahol ne számíthatnának Király Dórára és Ocskai Rolandra, legyen szó szólóállásról egy darabban, díszítésről, pakolásról, szervezési munkákról. A zenekari közösségért végzett példaértékű munkájukért, művészi és közösségi tevékenységükért oklevelet és emlékplakettet vehettek át.

A program zárásaként Haszilló Ferenc polgármester megköszönte Kiskőrös Város Fúvószenekarának a színvonalas zenei estet, valamint Ferróné Mencsik Rita igazgató asszonynak, Pszota Kittinek, Harsányi Rozinának, Tömösi Tamásnak, Sipos Bélának és Supka Éva háziasszonynak a közreműködést, míg a nézők felállva tapsolták meg az előadókat.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (169 db kép)
MEGOSZTÁS