2024. január 27-én már korán reggel gyülekezett a Páhi apraja nagyja, hogy együtt vágják le és dolgozzák fel a tavaly nevelt hízókat a III. Páhi Falusi Disznóvágás keretein belül.

A sertéseket Lucza Gábor ajánlotta fel, melyeket Pecznyik Béla és Siroki Viktor nevelt a közösség számára. A sertéseket Szakál Máté és Szabó Tibor böllérek segítségével dolgozta fel a csapat.

-Hirdetés-

A munkálatokban mindenki kivette a részét: míg a férfiak lelkesen dolgoztak, hogy hús kerüljön az asztalra, addig az asszonyok már hevesen készítették a reggelit, forralt bort és meleg teát. Reggelire sült vért és májat kínáltak, majd ebédre sült kolbász és pecsenye készült. Hűvös, szeles napnak néztek elébe a résztvevők, így belső melegítésre is szükség volt: a 2023-as falu borával és pálinkájával kínálták a felnőtteket, nehogy az esti bálra bárki is lebetegedjen.

Amint elkészült a kolbászhús, szorgos kezek hada gyűlt össze a kolbásztöltésre, illetve a káposzták -közel 250 szárma- megtöltésére a vacsorához. Sonkák és füstáru is készül, melyet az idei évben megrendezésre kerülő rendezvényeken fognak majd kínálni.

A munkálatok után mindenki elindult haza készülődni, ugyanis este disznótoros mulatsággal várták a vendégeket a helyi művelődési házban. Pecznyik Béla, a gazdakör elnöke és Petz János, Páhi polgármestere köszöntötte a mulatni vágyókat és mondott köszönetet a segítők munkájáért. A tort orjalevessel nyitották, majd töltött káposztát, hurkát és kolbászt kínáltak a résztvevőknek, mely a helyi konyha ügyes szakácsainak és az asszonyoknak köszönhető. A hagyományos hájas sem maradhat el egy ilyen rendezvényen: a sütemény Borzák Mónika felajánlásával készült.

A finom vacsorát követően le kellett mozogni a kalóriákat: a jó hangulatért a soltvadkerti Szamosi Zenekar felelt. A bál családias, önfeledt, vidám hangulatban zajlott, mely egészen hajnalig tartott.

Írta, képek: Petz Odett

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (76 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira