Szedmák Tamás, Kiskőrös alpolgármestere fontosnak tartja a személyes kapcsolatépítését, ápolását a település lakosaival, főleg ha ahhoz egy nemes gesztus is társul. A kiskőrösi önkormányzati képviselők nyakukba vették a várost, és személyesen keresik fel a körzetükben élő 65 év feletti lakosokat annak érdekében, hogy tájékoztassák őket a Gondosóra programról, és segítségükre legyenek a jelzőkészülék igénylésében. 

„Magyarország kormányának van egy kiváló kezdeményezése a 65 év feletti lakosok gondoskodása terén. Országosan ingyenesen és havidíjmentesen, éjjel-nappal elérhető jelzőrendszeres hálózatot építettek ki, ami az időseknek nyújt segítséget baj esetén. Ez a könnyen és egyszerűen kezelhető jelzőeszköz a Gondosóra, ami jelzést továbbít a központi diszpécser szolgálatnak, akik azonnal felveszik a kapcsolatot a bajbajutott hívóval. Ez gyakorlatilag egy vészjelző, segélykérő eszköz, ami úgy működik, mint egy kihangosított telefon, beépített hangszóróval és mikrofonnal rendelkezik. Az eszközön található nagy gomb hosszan tartó (4-5 mp) megnyomásával kizárólag a Diszpécserközpontot lehet értesíteni, ahol meghallgatják a fennálló problémát, legyen az testi vagy mentális. A Diszpécserközpontokon olyan szakemberek állnak rendelkezésre, akik tudják kezelni a felmerülő gondokat, és amennyiben helyszíni beavatkozásra lenne szükség, értesítik a megfelelő hatóságokat, szakembereket valamint a megadott kontaktszemélyt. Fontos, hogy a jelzőkészülék csak akkor tud jelzést leadni, ha fel van töltve! A jelzőeszköz csepp- és ütésálló, tehát zuhanyzás közben is hordható, valamint helymeghatározó funkcióval (GPS) rendelkezik, ami segítségkérés esetén segít viselője pillanatnyi tartózkodási helyének megismerésében (ezek az adatok nem kerülnek tárolásra a rendszerben). Kiemelném, hogy a Gondosóra pacemakerrel élő felhasználók számára is használható. Ebben az esetben az eszközt a test pacemakerrel ellentétes oldalán szükséges hordani, és beszélgetéskor a pacemakerrel ellentétes fülhöz szükséges tenni”  – mondta el Szedmák Tamás.

-Hirdetés-

Hónapok óta láthatjuk az országos médiában ennek a programnak a tájékoztatóját, ahol felhívják az idősek figyelmét az alanyi jogon járó ingyenes és havidíjmentes segélyhívó eszköznek az igénylésére, amit egy mindenki számára elérhető internetes felületen keresztül, ingyenes regisztrációt követően kézbesítik a díjmentes eszközt. De mi van azokkal, akik nem használnak, vagy nem olyan rutinosak az internet világában? Nekik segítenek az önkormányzati képviselők Kiskőrösön.

A település alpolgármestere elmondta – Kiskőrösön a polgármester úr vezetésével a képviselőtársakkal közösen úgy gondoltuk, hogy személyesen nyújtunk ebben a folyamatban segítséget az érintett korosztálynak. Minden önkormányzati képviselő a saját körzetében keresi fel a honfitársakat és nyújt segítséget a regisztrációs lap kitöltésében és leadásában, amivel igényelhető a Gondosóra. Képviselőtársaimmal már hetek óta ezen dolgozunk szabadidőnket nem sajnálva. Eddig azt tapasztaltuk, hogy az országos szintű médiavisszhangnak köszönhetően elég sokan ismerik már a segítségkérési programot, szinte minden második megkeresett személy él is a díjmentes lehetőséggel. Bízunk benne, hogy ez jelentős segítség a főként egyedül élő idős korosztálynak. Biztatom a 65 év feletti kiskőrösi lakosokat, amennyiben problémát okoz számukra a Gondosóra beszerzése, bátran keressék fel és kérjenek segítséget a választókerületük önkormányzati képviselőjétől! Mindezek mellett ez egy jó alkalom a személyes kapcsolatépítésre is, tudunk beszélgetni a lakosokkal az egyéb, Kiskőrösön felmerülő témákról, elmondhatják panaszaikat, meglátásaikat.” 

Szedmák Tamás kitért arra, hogy miért szükséges és hasznos egy ilyen program. Az utóbbi évtizedekben nagyban megváltoztak a társadalmi szokásaink. Míg az előző évszázadokban több generáció élt együtt egy fedél alatt -akik így könnyen segítségükre voltak egymásnak-, mára már nem ez a jellemző. A fiatalok külön költöznek a szülőktől, gyakran másik városba, vagy más országba telepednek le, ezáltal számos idős egyedül marad a mindennapokban. Ebből kiindulva találta ki a magyar kormány ezt a segítségnyújtási programot. A személyes megkeresések alkalmával, és most is hangsúlyozom, hogy a Gondosóra program minden lépése teljesen ingyenes a 65. életévét betöltött magyar állampolgároknak, akik saját otthonukban önálló életvitelt folytatnak”  – emelte ki az alpolgármester.

(Kép forrása: gondosora.hu)

A regisztráció menete

A Gondosóra programra regisztrálni többféleképpen lehetséges, mindössze a személyi igazolványban és lakcímkártyán szereplő adatokra van szükség:

-online a gondosora.hu weboldalon (felhasználó vagy segítő által)
-telefonon a 06-1445-00-80-as számon vagy visszahívást kérve a gondosora.hu weboldal „Kapcsolat” menüpontján keresztül
papíralapon (felhasználó vagy segítő által), letöltési link: www.gondosora.hu/formok
-telefonos vagy papíralapú regisztráció során nem szükséges a felhasználói részről e-mail cím megléte.

A kontaktszemélyek

A regisztráció során lehetőség van egy kontaktszemély megadására. További kontaktszemélyeket később, a jelzőkészlék kiszállítása után és azon keresztül lehet megadni. A kontaktszemélyek (családtag, hozzátartozó, szomszéd, gondozó stb.) adatainak (név és mobiltelefonszám) megadása hozzájárul a gyors és hatékony segítségnyújtáshoz. A megadott kontaktszemélyeket a diszpécserszolgálat szükség esetén értesíteni tudja, így bevonva őket a segítségnyújtás folyamatába.

A kontaktszemélyek hívása minden esetben a következő számról fog érkezni: 06-1 880-6832. Minden kontaktszemély mentse el a telefonjába ezt a telefonszámot!

Téves riasztás esetén a készülék oldalán található gombbal a riasztás megszakítható.

A Gondosóra kézbesítése

A megigényelt eszköz kézbesítési ideje: a sikeres regisztrációt – vagyis az ellenőrzött adatok szolgáltatóhoz kerülését – követő legfeljebb három hónapon belül, amelynek várható idejéről a kiszállítás előtt a futárszolgálat küld értesítést.

A Gondosóra beüzemelése

A jelzőkészülék futártól való átvétele után először szükséges a Gondosóra feltöltése a dobozban található töltővel. A feltöltés akkor ér véget, amikor a jelzőeszköz piros jelzőfénye már nem villog, hanem folyamatosan világít. Ezután a szintén a dobozban található karpántba kell helyezni a jelzőeszközt és így feltenni a csuklóra; vagy a nyakpánttal a nyakba akasztani.

Első alkalommal javasolt egy teszthívás, amit kezdeményezhet a diszpécserszolgálat és a felhasználó is. A diszpécserszolgálat hívásakor a Gondosóra egy dallamot ad ki, majd kihangosított telefonbeszélgetés módjára megszólal a diszpécser. A teszthívás során adategyeztetés történik és itt van lehetőség további kontaktszemélyek megadására is. A felhasználó által kezdeményezett teszthíváshoz egyszerűen a Gondosórán található főgomb hosszan tartó (4-5 mp) megnyomására van szükség.

Ha a teszthívás tökéletesen működik, nincs más teendő, mint viselni és 2-3 naponta tölteni a készüléket, hogy mindig elérhető és feltöltött állapotban legyen.

Kapcsolódó cikk
Egyetlen gombnyomásra a segítség – díjmentesen igényelhető a Gondosóra
Egyetlen gombnyomásra a segítség – díjmentesen igényelhető a Gondosóra
Folytatódik a magyar kormány által elindított Gondosóra program – tájékoztatta program sajtóosztálya hétfőn az MTI-t. Közölték, hogy a Gondosóra program...
MEGOSZTÁS
Írta: vira