2024. január 26-án pénteken tisztújító közgyűlést tartott a Kaskantyúi Polgárőr Egyesület, melynek alapítója: Szabó László 30 éven át volt a csoport vezetője. Őt váltotta Virág Tibor az elnöki pozícióban, míg helyettese Bebők Imre, az egyesület titkára pedig Sipos Sándor lett.

-Hirdetés-

Virág Tiborral, a szervezet új elnökével beszélgettünk a váltás kapcsán.

Az új vezetőség (b-j): Sipos Sándor, Virág Tibor, Bebők Imre
Mióta és hogyan kapcsolódtok a Kaskantyúi Polgárőr Egyesülethez?

Én a kezdetek óta, 1993 óta vagyok polgárőr. Az alapításban együtt vettem részt Szabó Lászlóval, a leköszönő elnökkel. Aztán jó pár évre szüneteltettem a szolgálatot, mert olyan ember került a vezetésbe, akinek stílusával és gondolataival nem tudtam és nem is akartam azonosulni. Majd négy évvel ezelőtt visszaléptem a közösségbe. Akkor lett tag: Sipos Sándor és Bebők Imre is. Azóta rendszeresen látunk el szolgálatot Kaskantyún.

1993-ban 58 fővel alakult meg a Faluvédő Csoport (régi nevén). Jelenleg hány tagból áll a szervezet?

Jelenleg közel 40 tagunk van, amit szeretnénk növelni. Sok az idős, 70 éven felüli tag, akikre továbbra is számítunk. Főleg a tapasztalatukra és jó hozzáállásukra. Már toborozzuk a fiatal tagokat. Két hét alatt pillanatnyilag 14 új tag jelentkezett, aminek nagyon örülök és hogy van közöttük 4 hölgy is. Ez rendkívüli öröm. Az Országos Polgárőr Szövetség berkein belül működik az ifjúsági tagozat is, ami 12-18 éves korig próbálja megszerettetni a fiatalokkal a polgárőr szolgálatot. Mi is körbe kérdeztük már a fiatalokat és nagyon jó dolog van kialakulóban, hiszen 10 fiatal jelezte, hogy szívesen lenne ifjú polgárőr. Lesz min dolgozni, de az első 10 nap jelei már nagyon biztatók.

Milyen elemek szerepelnek az alapszabályzatotokban, milyen feladatokat láttok el?

Egyesületünk feladata a településen élők biztonságának javítása, a településünk javainak megvédése, járőrszolgálat. Szeretnénk a feladatokat kiterjeszteni, többet szeretnénk járőrözni, minden nagyobb temetésen, és rendezvényen szolgálattal részt venni, kiszűrni a bűnesetre készülőket, megakadályozni, hogy bárkit anyagi kár érjen. Ha tudunk fiatalodni a tagsággal, és az ifi tagozat is beindul, akkor szeretnénk a település körül a tavasszal szemétszedést szervezni. Több odafigyelést szeretnénk nyújtani az időseknek, a tanyákon élőknek. Szeretnénk majd az önkormányzattal és a Belügyminisztériummal együttműködve a településünket kamerarendszerrel ellátni.

Több odafigyelést szeretnének nyújtani az időseknek és a tanyákon élőknek
Mely társszervezetekkel dolgoztok együtt?

Jelenleg még az előző vezetés tartja a kapcsolatot a társszervezetekkel, ami nem is probléma, mert számítunk rájuk továbbra is, hiszen sok évi tapasztalatuk, személyes kapcsolatuk kihagyhatatlan a jó kapcsolatok ápolásában és az újak kiépítésében. Szeretnénk a Kiskőrösi Rendőrkapitánysággal szorosabb kapcsolatot kialakítani, esetleg előadások tartásával, vagy különböző továbbképzésekkel, hogy mindenki tisztában legyen kinek mi a kötelessége, mire jogosult és mire nem egy polgárőr, elkerülve a vitás helyzeteket, bonyodalmakat.

Továbbra is lesznek rendezvényeitek? Kaskantyún nagy hagyománya volt a Nőnapi Polgárőr Bálnak.

Szeretnénk a hagyományokat tartani és felébreszteni. Egyesületünknél hagyomány volt a nőnapi bál, minden évben ilyenkor jöttek össze a tagok a családjukkal, baráti társaságukkal. Ezt sajnos a covid és művelődési házunk rossz állapota megakasztotta, így már 4 éve nem kerül megrendezésre. Terveink között szerepel, hogy ezt a hagyományt valahogyan felébresszük, és újra beindítsuk.

Mindenkit, aki úgy gondolja, hogy fontos számára településünk biztonsága, és vonzza a szolgálat, vagy csak kíváncsi, hogy hogyan is működünk, akkor szeretettel várjuk! 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (6 db kép)
MEGOSZTÁS