Nagyon sok helyre használunk köteleket, ezért nem mindegy, hogy milyen terméket vásárlunk. A szakboltokban számos típusú kötél megtalálható, de sok ember számára nem egyértelmű, hogy milyen célra melyik fajtát érdemes megvásárolni.

-Hirdetés-

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek néhány hasznos információt a kötelek típusairól, hogy legközelebb könnyebben kiválaszthassátok a számotokra megfelelőt.

Kötél típusok anyag szerint

Természetes szálú kötelek

A hagyományos kötelek természetes szálas anyagokból, leggyakrabban kenderből, pamutból, kókuszrostból, szizálból vagy jutából készülnek. Mivel kevésbé tartósak és ellenállóak, ezért ma már kevesebb területen alkalmazzák. Többek között vitorlázáskor, hajózáskor, kertészkedéskor és dekorálásra használják.

Szintetikus alapú kötelek

A kötélgyártásban használt mesterséges anyagok közé tartozik a polipropilén, a nejlon, az aramid és a poliészter. Terhelhetőség alapján két kategóriába soroljuk őket, statikus és dinamikus kötelek. A mesterséges alapú kötelek kétszer-háromszor olyan erősek, mint a természetesek. Bár kívülről egyformának tűnhetnek, de eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek és a felhasználási módjukat tekintve is eltérők.

A statikus kötelek

Ennél a típusnál az egyetlen szempont a terhelhetőség, így szövésük és alapanyaguk sűrű, kevésbé nyúlékony. Alapszínük mindig fehér. Munkálatoknál, mentésben, barlangászatban, kötélparkokban, felszerelések függőleges szállításakor használják ezt a típust.

A dinamikus kötelek

Magjuk szövése lazább és rugalmasabb, képes nyúlni. Ez a megnyúlás adja a kötél energiaelnyelő képességét. Átalában vegyes színűek. Tipikusan szikla- és hegymászók használják.

Sodrony anyagú kötelek

Más néven drótkötelek. Jellemzően erősek, tartósak és sokoldalúak, így széles körben alkalmazzák. Húzószilárdságuk sokkal nagyobb a textilszálakból készült köteleknél. Egyik típusa a futókötél, amit alapvetően kötéldobokon és kötélkorongokon átvezetve használnak hajózásban, emelőgépeken és szállítóberendezésekben teheremelésre vagy vontatásra. Másik típusukat tartókötélnek nevezik, melyeket kábelhidaknál, illetve karcsú, magas építmények tartására alkalmazzák.

Szerkezet szerinti típusok

Sodort kötelek

Több fázisban készülnek, először a textiliparban ismert fonással fonalakat készítenek, melyeket egyedi szálanként hosszirányban megcsavarnak és felcsévélnek. Ezután legalább három fonalat összesodornak, ezt pászmának nevezik. Végül legalább három pászma összesodrásával alakítják ki a kötelet. Az egyes fázisoknál a sodrás iránya ellentétes, azért, hogy teher alatt ne legyen hajlamos a kipörgésre.

Fonatolt kötelek

A körszövéses, más néven fonatolt kötelek közepében egy rugalmasabb szálú mag található, amit egy sűrűn szőtt védőköpeny vesz körül. A szövés minden szála végigér a kötél teljes hosszán. A kötél lényegi tulajdonságait maga a mag adja, a köpeny csak védelmi célt szolgál.

Kötött kötelek

Ha a fő szempont nem a teherbírás és a kopásállóság, akkor a tűfonatolt, más néven kötött kötél is megfelelő lehet. Nagyobb nyúlású, azonban sérülékenyebb, mint az előző két típus. A legköltséghatékonyabb kötél fajta, ideális bébihintákhoz, gyerekjátékokhoz és dekorációs célra.

Összegezve tehát attól függően kell választani a kötél típusok közül, hogy milyen célra akarjuk használni azokat. Lehetőség szerint köteleket a gyártótól vagy szakáruházból érdemes megvenni, ügyelve azok minőségére.

 

Fotó: Unsplash

MEGOSZTÁS
Írta: vira