A korábbi évek hagyományainak megfelelően a Soltvadkerti Gazdakör Egyesület GAZDA ESTEK rendezvénysorozatot indított 2024-ben is, melynek utolsó, negyedik alkalmára február 27-én 17:30 órai kezdettel került sor a Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtárban, ahol az elnök: Ritter Imre köszöntötte az érdeklődőket.  

A negyedik gazdaest előadói voltak: Bodó Péter szaktanácsadó -Certis Belchim, Lasztovicza Gabriella növényorvos, szaktanácsadó, Dr. Torgyik Tímea ügyvéd, agrár és vidékfejlesztési szakjogász, Schmélné Dr. Eifert Edit agrár és vidékfejlesztési szakjogász.
-Hirdetés-

Bodó Péter szaktanácsadó (0:23 perctől) előadásának nagy részében a szőlőtermesztést vette górcső alá kiemelve, hogy mire figyeltek eddig, szerinte miben kellene változtatni. Továbbá ellátta megelőző tanácsokkal a gazdákat. Kiemelte, hogy gyomirtás nélkül nagymértékben, hosszú távon nem biztos, hogy jól lehet gazdálkodni. Ez a probléma megoldásának az egyik lehetősége. Majd a lisztharmat és az atkák elleni védelemről is szó esett.

Lasztovicza Gabriella növényorvos, szaktanácsadó (32:37 perctől) elmondta, hogy a gazdálkodás egyik alappillére a támogatások, és azok lehívása. Nagy változás volt 2023-ban ezen a területen. Megszűnt a terület alapú támogatás és a zöldítés. Bejött egy új fogalom, az Agrár-ökológiai Program (AÖP). Részletesen beszámolt arról, hogyan épül fel a támogatás alapszintje.

Dr. Torgyik Tímea ügyvéd, agrár és vidékfejlesztési szakjogász a földtörvény aktualitásáról adott tájékoztatást (1:13:28 perctől).

Schmélné dr. Eifert Edit agrár és vidékfejlesztési szakjogász a gazdaságátadási pályázat részleteit (1:53:43 perctől) ismertette a jelenlévőkkel.

MEGOSZTÁS
Írta: vira