2024. március 16-án különleges műsor várta a kabaré iránt érdeklődőket Soltszentimrén a Közösségi Házban, ahol az „Azok a boldog békeidők” címmel tartottak egy órás humorral és vidámsággal is fűszerezett műsort. A közönség az előadás alatt betekintést nyerhetett az 1900-1920 közötti időszak kabaréinak világába. Kuplékat, sanzonokat és történetek hallhattak, akik ellátogattak az eseményre.

-Hirdetés-

Neumark Zoltán vezette be a közönséget a kabarék kezdeti világában, aki az egész műsorban zongorán is közreműködött. Először a mozgókép és a mozi kezdetiről beszélt. Szóba kerültek a Lumiére fivérek. Franciaországba is elkalauzolta a vendégeket, majd a magyar kabaré történetéről is szó esett, a kezdetektől egészen az első világháborún át az 1920-as évekig.

Ponty Tamás színművész a közönséget is bevonta a műsorba

A kabaré szó jelentése csapszék, kocsma. A kuplé francia eredetű szó. Jelentése cinikus, ironikus vagy humoros jellegű énekes poéma. A kuplé a kabaré műfajában terjedt el.

A sanzon francia eredetű daltípus. Jellemzője a komoly mondanivaló, az igényes költői fogalmazás. Gyakran költők megzenésített verseit jelenti; lírai, néha epikus szöveggel.

A műsort pedig Nyári Bea, Kassai Hajnalka, Ponty Tamás és Bakó Krisztián adta elő, akik sokszor humoros és vagy éppen vicces történetekkel, előadásokkal mutatták be a kabaré kezdeti időszakát, és annak “mondhatni” ikonikus darabjait, melyet a közönség nagy vastapssal jutalmazott.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (51 db kép)
MEGOSZTÁS