A március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára és Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese kitüntetéseket adott át a budapesti Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban nyugállományú katonáknak és a honvédelem ügyét támogató társadalmi szervezetek képviselőinek. 

Benics László és Melher Sándor (b-j) is elismerést vehetett át március 13-án a Stefánia Palotában (Fotó: Gottfried Béla)
Az ünnepség alkalmával Melher Sándor ny. őrnagy az Aranykor kitüntető cím ezüst fokozatát vehette át a nyugdíjas klubban végzett munkája elismeréseként. Míg Benics László ny. zászlós, a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubjának gazdasági vezetője Magyar Honvédség pajzs emléktárgyat kapott. 
-Hirdetés-

A Gróf Eszterházy Mihály terem patinás falai közt állva fogadta a közönség a történelmi zászlók és az elöljárók bevonulását. A Himnusz közös eléneklése után ünnepi beszédében dr. Kutnyánszky Zsolt az 1848-as forradalom kezdetéről emlékezett meg. Felidézte az esős napot, amelyen a márciusi ifjak több ezer embertől kísérve  – többek között – elfogadtatták a 12 pontot a helytartótanáccsal.

„Vannak napok, melyek nem szállnak el, De az idők végéig megmaradnak, Mint csillagok ragyognak boldogan.” Juhász Gyula 1900-as évek elején írt gondolatai száz év elteltével sem vesztették aktualitásukat. A másfél éves szabadságharc alatt ugyanis az egész világ megismerte a magyarok küzdeni akarását – mondta az államtitkár.

Hozzátette: az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik legnagyobb eredménye, hogy létrejött a magyar honvédsereg. Néhány hónap alatt, óriási erőfeszítés révén állt fel és hadjáratával beírta magát a világtörténelembe. Ez csak úgy történhetett meg, hogy az akkori felelős vezetők felismerték, hogy nemzeti haderő nélkül nem őrizhetik meg kivívott eredményeiket. A jelenlegi magyar kormány ugyancsak felismerte, hogy erős, jól kiképzett nemzeti haderő nélkül nem garantálhatja Magyarország szabadságát, állampolgárainak biztonságát.

A társadalom érzékeli, hogy a leromlott biztonsági helyzetben fontos a katonaság. A beérkező haditechnikai eszközök, az új harceljárások pedig vonzóvá teszik a Magyar Honvédséget a fiatalok számára – hangsúlyozta Kutnyánszky Zsolt. Az 1848-as toborzódalban így énekeltek: „most szép lenni katonának”… Mi azt mondhatjuk a mai fiataloknak, hogy most jó lenni katonának. Mert a magyar kormány polgárainak védelmében számít a katonákra és méltányolja szolgálatukat! – fogalmazott.

Az ünnepi határozat és a kitüntetésre vonatkozó parancsok ismertetése után átadták az elismeréseket: a Honvédelemért cím első, második és harmadik fokozatát, az Aranykor kitüntető cím arany, ezüst és bronz fokozatát, valamint az emléktárgyakat.

Videó, szöveg-részlet: https://honvedelem.hu 

MEGOSZTÁS
Írta: vira