Mikor lehet trágyázni?

Az Agrárminisztérium a tilalmi időszakot november 30. és február 15. közötti időintervallumban határozta meg, beleértve a téli legeltetés időtartamát is. Az őszi kalászosok esetében a fejtrágyázás február 1-től továbbra is megengedett. A 12%-nál meredekebb lejtésű terület talajára kijuttatott műtrágyát a kijuttatást követő 4 órán belül a talajba kell dolgozni, kivéve a fejtrágyázás műveletét. Ugyancsak 4 óra áll rendelkezésre az istállótrágya kijuttatását követő beforgatásra. Ezen előírások oka, hogy a trágyában lévő nitrogén ne a levegőbe illanjon el ammónium formájában, hanem a növény számára hasznosulhasson a talajban, így a gazdálkodó által kivitt anyagok a gazdálkodó számára sem vesznek kárba.

-Hirdetés-

A zöldtrágyázás megvalósítása esetén a zöldtrágyázásra kerülő növényfajt, a munkálat végzésének helyét és időpontját, a növényállomány beforgatását, illetve istállótrágya kijuttatás esetén a munkálat elvégzésének helyét és időpontját a munkavégzést követő 15 napon belül az Államkincstár felé, az Államkincstár által közzétett elektronikus formanyomtatványon, ügyfélkapun keresztül be kell jelenteni.

Ültetvénycsere – ültetvény kivágása és újratelepítése

AKG és ÖKO felhívás keretében ültetvénycserére (kivágásra és újratelepítésre) abban az esetben van lehetőség, ha az ültetvény kivágására a tárgyév október 1. napja után kerül sor és az ültetvény újratelepítése legkésőbb a tárgyévet követő év március 31. napjáig megtörténik, vagy tárgyév január 1. és március 31. közötti kivágás esetén az adott tárgyév március 31-ig megtörténik az újratelepítés.

Kizárólag a teljes kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területen lehetséges, továbbá a kivágott ültetvény és a telepíteni kívánt ültetvény ültetvénycsoportja nem térhet el egymástól.

eGN: adategyeztetési lehetőség március közepéig

Március közepéig van lehetőség az adategyeztetésre az elektronikus gazdálkodási napló feltöltéséhez kapcsolódó adatokkal kapcsolatosan. Az agrártárca a 2024. évi egységes kérelem benyújtásához már új alapokra helyezi a támogatások igénybevételéhez szükséges adatfeltöltő rendszert.

gazdálkodási napló elektronikus feltöltése a 2023. évi egységes kérelmek főbb támogatási jogcímei esetében támogatási jogosultsági feltételként funkcionál. Éppen ezért azon termelők számára, akiknek az informatikai rendszer üzemzavara miatt hiányosan sikerült feltölteniük az elektronikus gazdálkodási naplót 2024. február 15-ig, a NÉBIH megkeresése esetén adategyeztetésre 2024. március 14-ig lesz lehetőségük.

A fentiek szerint elkészített elektronikus gazdálkodási napló megfelel a támogatási feltételeknek minden olyan esetben, ahol kötelező az elektronikus gazdálkodási napló feltöltése. Az új agrártámogatási rendszer idei tanulóévének tapasztalatai alapján a következő támogatási évben a gazdálkodási naplóban lévő, a kifizetéshez szükséges adatok elektronikus benyújtása új alapokra kerül majd.

Írta: Király Dóra, Agrostart Pályázatíró Iroda
Forrás: Keceli Hírek

MEGOSZTÁS
Írta: vira