Daróczi Csabáé lett A magyar természetfotó nagydíja

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

Gaál Péter VM alapító, Kövesi Eszter VM ügyvezető, Hargitai László II. hely A magyar természetfotó nagydíja, Daróczi Csaba I. hely A magyar természetfotó nagydíja, Litauszki Tibor III. hely A magyar természetfotó nagydíja, Erdősi Zoltán Fotoplus ügyvezető tulajdonos, Zoboki Zoltán, a CEWE ügyvezetője
-Hirdetés-

Második alkalommal adott otthont hazánk egyik legnagyobb múltú múzeuma, a Magyar Nemzeti Múzeum az ország egyik legrangosabb természetfotós eseményének. A telt házas rendezvényen több száz természetfotós, természetvédelemi szakember és intézmény, valamint természetbarátok gyűltek össze azért, hogy együtt ünnepeljék a magyar természetfotózást és egyben a természet védelmét. A díjátadó és kiállításmegnyitó mellett az est egyben a VM 15. születésnapjának ünnepe is volt, hiszen ennyi idő telt el azóta, hogy megszületett a természetfotó pályázat, amely mára az ország egyik legrangosabb fotográfiai megmérettetése lett.

A verseny különlegessége, hogy nem évente egyszer kerül megrendezésre, hanem minden évben kilenc hónapon át, több kategóriában zajlik, amely nem kis motivációt jelent a fotósoknak, hiszen szinte egész évben kint kell lenniük a természetben és alkotniuk kell, hogy havonta színes portfóliót mutathassanak be a szakmai zsűrinek. A havi pályázatok mellett a fotósok év végén elnyerhetik az Agrárminisztérium ajánlásával megalapított elismerést, A magyar természetfotó nagydíját és az ezzel járó Arany Daru szobrot is. Tizenöt év alatt a magyar természetfotósok több mint 45 000 képpel versenyeztek már, idén pedig nagyon erős mezőny állt fel. A kilenc pályázati kategória győztesei mellett kiderült, hogy kik lettek azok a természetfotósok, akik képeikkel az évadban a legtöbb pontszámot kapták a szakmai zsűritől.

Az évad legsikeresebb fotósa, A magyar természetfotó nagydíjának viselője és az azt megtestesítő Arany Daru szobor tulajdonosa Daróczi Csaba lett, a 2. helyen Hargitai László, a 3. helyen pedig Litauszki Tibor végzett.

Hargitai László II. hely A magyar természetfotó nagydíja, Daróczi Csaba I. hely A magyar természetfotó nagydíja, Litauszki Tibor III. hely A magyar természetfotó nagydíja
A szakmai zsűri tagjai, Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója, Britta Jaschinski fotóriporter, Máté Bence, Potyó Imre és Suhayda László természetfotósok, ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország Magazin főszerkesztője, Szilágyi Attila természetvédelmi szakember és természetfotós, valamint Tóth Zsolt Marcell természetfilmes is feljöttek a színpadra, ahol Máté Bence összegezte a tavalyi pályázati évad tapasztalatit, Potyó Imre pedig bejelentette, hogy idén nem a zsűri körében, hanem a pályázati mezőnyben találkozhatunk vele.
 
Gundel Takács Gábor, Britta Jaschinski fotóriporter, Máté Bence természetfotós, Szilágyi Attila természetvédelmi szakember és természetfotós, Potyó Imre természetfotós, ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország Magazin főszerkesztője, Suhayda László természetfotós, Tóth Zsolt Marcell természetfilmes, Gaál Péter alapító VM
Az est második felében került sor a várva várt díjátadóra.
Az állandó kategóriák első három helyezettjének járó elismeréseket Gaál Péter alapító adta át, majd a tematikus és időszaki kategóriáknál, a Kedvencünk: a kísérletező fotós National Geographic kategória győzteseit a National Geographic Magyarország magazin színeiben ifj. Vitray Tamás főszerkesztő köszöntötte, a Varázslatos Hortobágy 50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park kategória dobogósait pedig Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.
 

A ranglista 50-4. helyezettjeinek fotóiból készített csodálatos képvetítés után, az est legizgalmasabb részéhez érkezve megtudhattuk, kik lettek A magyar természetfotó nagydíjának dobogósai. A nyertesek díjait Gaál Péter, a VM alapítója, Kövesi Eszter, a VM ügyvezetője, valamint Erdősi Zoltán, a Fotoplus ügyvezető tulajdonosa és Zoboki Zoltán, a CEWE ügyvezetője adták át.

A 3. helyen Litauszki Tibor végzett, aki az Arany Daru szobor bronz változatát kapta meg, a 2. helyezett, Hargitai László egy ezüst szobrot vett át, a nagydíjat megtestesítő Arany Daru szobrot pedig Daróczi Csaba érdemelte ki, aki a pályázati évadot immár nyolcadik ízben nyerte meg.

A nagydíjat megtestesítő Arany Daru szobrot Daróczi Csaba érdemelte ki

A program zárásaként a látogatók a Díszterem előtti impozáns Kupolateremben gyönyörködhettek a a 69 alkotó 175 képét bemutató kiállításban. A tárlaton kiemelt helyet kapott A magyar természetfotó nagydíja első három helyezettjének portfóliója, de a különböző pályázati kategóriák győzteseinek képeivel is találkozhattak a résztvevők. A kiállításon egy reprezentatív válogatás mutatja be országunk tíz nemzeti parkjának varázslatos természeti világát.

A díjátadó teljes streamje visszanézhető a VM YouTube csatornáján. 

Kiállítás:

A tárlat idén hat helyszínen tekinthető meg az országban, valamint a CEWE a nagydíjasok képeit bemutató kísérő kiállítása plusz négy helyszínen:

  • Magyar Nemzeti Múzeum: 2024. április 5. – május 31.
  • Magyar Mezőgazdasági Múzeum: 2024. június 6 – augusztus 11
  • Kölcsey Központ, Debrecen – Virágkarnevál – Botanica Fesztivál: 2024. augusztus 17. – szeptember 15.
  • Magyar Természettudományi Múzeum: 2024. szeptember 16. – november 17.
  • Flesch Központa Szigetköz Agórája, Mosonmagyaróvár: 2024. november 18. – december 18.
  • evosoft Hugary Kft., Infopark: 2024. december 19. – 2025. február 28.

CEWE – Nagydíjasok kiállításai:

  • Gödöllői Királyi Kastély: 2024. április 9. – május 16.
  • Nemzeti Parkok Hete Magyar Mezőgazdasági Múzeum: 2024. május 17. – június 5.
  • K16 Galéria, Vác: 2024. szeptember 15. – október 15.
  • Shopmark bevásárlóközpont: 2024. október 17. – november 3.
A soltvadkerti természetfotós egymás után ontja a díjakat a fotóival

Díjazottak:

Daróczi Csaba

A magyar természetfotó nagydíja – 1. hely

1969-ben született Debrecenben, majd Püspökladányban nőtt fel. A természet iránti vonzalma már fiatal korában kezdődött, aztán a 90-es évek elején, a főiskolán került szorosabb kapcsolatba a természetfotózással. 1994-ben került Soltvadkertre, itt fedezte fel a Kiskunságot fotós szemmel, ami, azt vallja, még a mai napig is tart, hiszen a terület számára kifogyhatatlan a jobbnál jobb témákból. E gyönyörű tájat mutatja be Folyók gyermeke című, első könyve. Minden téma érdekli, ami élményt nyújt, és amiben esélyt lát egy jó kép készítéséhez. Szívesen vesz részt fotópályázatokon, ezeken szép sikereket ért már el nemcsak hazai, hanem világviszonylatban is. Csaba a Varázslatos Magyarország egyik legrégebbi versenyzője és kiemelkedő sikereket elérő fotósa. 2010 óta 272 pályázaton vett részt, és 751 képpel versenyzett. A 2020-as és 2021-es évben a zsűri tagjai között pontozta a versenyzők képeit. Hatszor nyerte el a VM fődíját, majd 2022-ben, A magyar természetfotó nagydíjának alapítása évében az addig elért sikereiért megkapta a tiszteletbeli nagydíjat. Azonban nem kellett sokáig várnia, hiszen 2022-ben a dobogó első fokán ismét övé lett a nagydíj, majd a 2023-as évadért megkapta harmadik Arany Daru szobrát.

A 15 év alatt harmadszor került Soltvadkertre az Arany Daru szobor
Gratulálunk a soltvadkerti természetfotósnak az elismerő díjhoz!

Az eseményről készült részletes (fényképes) beszámolót a VM honlapján tekinthetik meg.

Forrás/szöveg, képek: vm-magazin.hu

MEGOSZTÁS
Írta: vira