A képviselő néhány hete tartott lakossági fórumot, melyen nem csak az elmúlt egy évről számolt be, hanem érintette az elmúlt 5 év munkájának eredményeit is. Ungvári Ferenc képviselővel beszélgettünk a mögöttünk álló évek tapasztalatairól.
-Az elmúlt évek számos nem várt fejleménye mellett igen sok változás és előrelépés történt Kiskőrös közéletében és városfejlesztési politikájában. Melyek voltak Ön szerint a leginkább figyelemre méltók és legsikeresebb kezdeményezések a városban?

-A 2023-as év különlegesnek minősül, mint ahogy ez a teljes választási ciklus is. Az elmúlt pár évben mindig történt valami, ami nem tervezett „különlegesség”. Gondolok itt a Covid járványra, a háborúra, az utóhatásokra, az inflációra, amit valamelyest ugyan terveztünk, de nem ekkora  mértékben. Mindezek ellenére a fejlesztési tervek, irányok ki voltak tűzve, csak azt nem tudtuk, hogy mikor és milyen sebességgel tudjuk ezeket megvalósítani. Ennek ellenére Kiskőrösön a 2-es számú választókörzetben voltak eredmények.

-Hirdetés-

Több éve vártunk például arra, hogy a Deák Ferenc utcában a járdafelújítás elkezdődjön. A legkritikusabb szakasz elkészült, azonban a kivitelező csapat egyelőre el kellett vonuljon más helyszínre, de a közeljövőben vissza fognak jönni és folytatják a munkálatokat. A fennmaradt szakaszon új járda épül, hiszen pont az a gond, hogy egyes utcaszakaszokon nincs meglévő járda, tehát építeni kell.
Sok minden történt az útjavítások területén is, de azt látjuk, hogy a 2-es számú választókörzetben (Béke utca is ide tartozik) nem lehet karban tartani az utakat, mivel sokat közlekednek itt nehéz járművek is. Egyszerűen esik szét az út. Erre nagyon sok panasz volt és van is, ezért folyamatosan próbáljuk javítani, ahogy a városi költségvetés engedi, de azt is tudni kell, hogy eredetileg ezek az utak nem ekkora forgalmú és tömegű járművekhez voltak tervezve, készítve.

-Közösségi médiafelületeken igen sokan jelzik az elkóborolt állatokkal kapcsolatos észrevételeiket. A 2. sz. választókörzetben mekkora probléma ez tapasztalatai szerint?

-Sok lakossági probléma van a kóbor ebek és a közterületen eldobott szemét ügyében. Erről a február 20-án megtartott lakossági fórumon is beszéltem.
A kóbor kutyák ügyében arra a megoldásra jutott az önkormányzat, hogy a kiskőrösi kutyákba való chip elhelyezés költségeit átvállalja (a kötelező oltás beadásának feltétele a chip megléte). Így ha elkóborol, kiszökik a kutya, könnyen megtalálható a gazdája és nem kell a keceli ebtelepre szállítani. Sajnos az én körzetemben volt is baleset a felelőtlen kutyatartásból, biciklisekre támadt az elkóborolt eb.

Kapcsolódó cikk
Kiskőrösön az önkormányzat fizeti az ebek chipes megjelölését
Kiskőrösön az önkormányzat fizeti az ebek chipes megjelölését
Minden kiskőrösi lakcímmel rendelkező ebtulajdonos részére a város felajánlja, hogy az önkormányzat költségére, ingyen biztosítja az ebek chippel történő megjelölését!...
-A városkép fontos pillére az előre megtervezett fásítási program, zöld területek megléte és karbantartása, amit esetenként a helybeliek nem vesznek figyelembe és előzetes egyeztetés nélkül ültetnek fákat, amik később gondot okozhatnak. Az Ön választókörzetében is van erre példa?

-Igen, volt néhány olyan fa a Pál László utcában, ami kiszáradt és veszélyessé vált. Ezek valamikor engedély és egyeztetés nélkül, saját lakossági forrásból, közterületen ültetett fák voltak. Ezeknek a kivágását a lakosság az önkormányzatra taksálta, amit végül sikerült megoldani, de felhívtam a lakosság figyelmet, hogy ez a megoldás nem túl szerencsés. A Béke utcában is vannak ilyen fák. Az önkormányzatnak van egy fásítási terve, irányvonala a városban, hogy pontosan hova milyen fajta fákat, növényeket ültetnek, amivel azután terveznek is. Ezt jobb, ha figyelembe veszi mindenki a későbbi nézeteltérések elkerülése végett.

Kapcsolódó cikk
A 2. sz. választókerülettel vette kezdetét a 2024-es lakossági fórumok sora
A 2. sz. választókerülettel vette kezdetét a 2024-es lakossági fórumok sora
Február 20-án a Petőfi Sándor Művelődési Központban vette kezdetét Kiskőrösön a 2024-es lakossági fórumok sora, melyet Ungvári Ferenc, a 2....
-A 2-es számú választókörzetben az utóbbi évek legnagyobb projektje a Tüskös Közösségi Park létrehozása. Hol tart a fejlesztése?

-Ez 2020-ban indult, és azóta is folyamatosan újul, szépül, fejlődik, ahogy az anyagi források engedik. Nem ötlet hiány van, hanem az anyagi források megléte vagy meg nem léte befolyásolja mindezt. A fejlesztések nagy része lakossági és céges támogatásból jött létre. 2023-ban szintén adakozásból, önkéntes munkával valósult meg a kiülő térkövezése. Most már csak néhány állandó telepítésű asztal és pad kell oda, hogy rendeltetésének megfelelően lehessen használni. Tavasszal konténerből kialakított kulturált, vízöblítéses mosdók, kézmosóval és kívülről ivóvíz vételi lehetőséggel kerültek beüzemelésre. Heti egyszer jár oda takarítónő, de a használók is figyelnek a tisztaságra, ami nagyon is örvendetes! 
Napvitorlákat feszítettünk ki, ami árnyékot adott a nyári napsütésben. Ezeket idén is kikerülnek.

Kapcsolódó cikk
Fejlesztési cikluszáró a kiskőrösi Tüskös Közösségi Parkban
Fejlesztési cikluszáró a kiskőrösi Tüskös Közösségi Parkban
Hosszú folyamat és több fejlesztési ütem eredménye az, hogy mostanra a kiskőrösi Tüskös Közösségi Parkban gyönyörű füves, fás terület és...
-A Tüskös Park esetében feltűnik, hogy ugyan a 2. számú körzetet érinti leginkább, mégis más kiskőrösi önkormányzati képviselők is rendszeresen megjelentek ehhez kapcsolódó eseményeken, illetve a nevük meg lett említve. Mi ennek az oka, bajtársiasság?

-Úgy gondolom, hogy nem túl szerencsés, ha az önkormányzati képviselők csak a saját körzetüket figyelik, hiszen kis város vagyunk, közel egymáshoz. Figyelnünk kell egymásra, a másik tevékenységére is. Több olyan projekt van -a Tüskös Park is ilyen-, ahol a 2-es és 3-as választókerület együttműködve dolgozik a közös cél érdekében. Ha a város bármelyik részén fejlesztés megy végbe, annak örülni kell minden egyes képviselőnek, függetlenül attól, hogy az ő választókerületét közvetlenül érinti-e vagy sem.

Had említsek meg néhány nagyobb beruházást, ami 2019 óta megvalósult, vagy folyamatban van Kiskőrösön:  
  • Záportározó kialakítása és azóta közösségi hellyé fejlesztése
  • új Kőrisfa Óvoda épülte
  • bölcsőde felújítás és bővítés
  • Árpád utca 8. szám alatt található rendelő épülete
  • Hagyományok Háza
  • Küzdősportok Háza
  • Tabdi kerékpárút
  • Termelői piac I. ütem
  • közterület világítás korszerűsítése
  • Múzeum és Petőfi Szülőház és környezetének felújítása
  • új Petőfi-zsánerszobor
  • Revaló Pál Városi Sporttelep
  • szabadtéri kézilabda pálya a Szabadidőparkban
  • Krimpeni park fejlesztése
  • Fészekrakó Programban több önkormányzati tulajdonú lakás került felújításra, korszerűsítésre

És mindezek mellett ott vannak az állami beruházások is, ami közül a legnagyobb a Budapest-Belgrád vasútvonal, de ide sorolható a Wattay Sportcsarnok, a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola bővítése, az új Tűzoltólaktanya, és jelenleg folyamatban van az új jégcsarnok.

A beruházások mellett a Petőfi 200-at mindenképpen meg kell említeni. Nem gondoltam, hogy az elmúlt 2 év alatt, ennek köszönhetően ekkora ismertségre fog szert tenni Kiskőrös nem csak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is. Ez egy csoda volt. Óriási munka van mögötte és befektetett pénz van benne. Ez nem egy pillanatnyi hatás, hanem lesznek utóhatásai is, ami hosszú távon meghatározza városunk köztudatban való szerepét. Erre remek példa az olaszországi Noto várossal kötött testvérvárosi kapcsolat.

-Ez volt az első alkalom, hogy önkormányzati képviselőként vállalt szerepet a közösség életében. Hogyan jellemezné ezt a ciklust?

-El lehet mondai, hogy az elmúlt években a világjárvány majd a háborús helyzet okozta gazdasági nehézségek miatt nem a terveink, hanem a lehetőségeink szerint tudtunk előre menni, fejleszteni. Ezek rajtunk kívülálló dolgok voltak, amire nem lehetett sem felkészülni, sem előre számolni velük. Próbáltunk alkalmazkodni a kialakult helyzetekhez, és a lehető legjobbat kihozni mindenből. Bízok benne, hogy a jövőben már nem áll ilyen megpróbáltatások elé az emberiség, és a vezetők az elképzeléseik szerint tudnak dolgozni azon, hogy fejlődjön, szépüljön Kiskőrös.

Kiemelt kép: vira.hu archív

MEGOSZTÁS