A történelem érettségi is változott idén, igaz a magyar nyelv és irodalomhoz képest nem sokat. A feladatok típusa és a vizsga szerkezete ugyanaz maradt, mind a korábbi években, azonban a témakörök több helyen módosultak.

Az előző évekhez hasonlóan két részből épült fel az írásbeli feladatsor: az első részben 12 rövid feladatra kellett válaszolni, amik többek között a kereszténység elterjedésével, a barokk stílussal és az ipari forradalommal foglalkoztak. Ezen kívül a diákoknak Hunyadi Mátyással, az I. világháborúval, a Horthy-korszakkal kapcsolatos kérdésekre is kellett válaszolniuk. Szerepelt még a Rákóczi-szabadságharc és Magyarország reformkori gazdasága is. A második részben esszéket kellett írni. Erre összesen 180 perce volt a vizsgázóknak, amellyel 50 pontot szerezhettek az írásbelin. A feladatok megoldásához használhattak kronológiai táblázat nélküli atlaszt – írja az eduline.hu.

-Hirdetés-

A KEVI Gimnáziumból összesen 89 diák írt történelem érettségit május 8-án, akik közül 9-en emelt szinten.

12 órakor, amikor véget ért a középszintű írásbeli érettségi, néhány KEVI-s diákot kérdeztünk meg arról, mennyire volt nehéz a töriérettségi. 

Németh Vivien 12.A: „Őszintén, nekem a történelem a mumus tantárgyam, ezért nagyon féltem ettől a naptól, úgy gondoltam, hogy ez fog a legkevésbé menni, de teljesen korrekt volt a mai feladatsor. Amikor megkaptuk a feladatlapokat megnyugodtam, mert láttam, hogy elég sok kérdésre tudom a választ. Szerintem az esszék is jól voltak összerakva. Remélem, hogy minél jobban ment. Az ipari forradalmat éreztem, hogy benne lesz. Megmerem kockáztatni, hogy az a feladat hibátlan lett. A nagyhatalmakkal viszont meggyűlt a bajom, az nem biztos, hogy jó lesz.”

Legéndi Marcell 12.B: „Először is kiemelném Fodor Tamás tanár urat, aki nagyon jól felkészített minket a történelem érettségire. Nagyon sok feladatlapot kitöltetett velünk, azokat leellenőriztük és elmondta, hogy a hibáknál mi lett volna a helyes válasz. Tényleg nagyon korrekt felkészítést adott nekünk. A mostani középszintű történelem érettségi írásbeli feladatsora jó volt annak ellenére, hogy voltak benne olyan témák, amire nem számítottam. Lehetett hallani olyan pletykákat, hogy az új, megváltozott feladatsorból kimarad például az ipari forradalom, úgyhogy annál a kérdésnél meglepődtem. Összességében korrekt feladatok voltak, nem volt kétértelmű kérdés, úgy érzem, hogy könnyen meg lehetett oldani annak ellenére, hogy voltak könnyebb és nehezebb feladatok. A vallás része nekem nehezebben ment, ott voltak olyan feladatok ami egy picit megizzasztott. Számítottam rá, hogy lesz esszé a világháborúkból, az könnyen ment. Viszont az Erdélyi Fejedelemségen meglepődtem, mert ahogy oldottuk meg az előző évi feladatsorokat, azokban nem igazán került elő.”

Sztojka Natália 12.C: „Én is a történelem érettségitől féltem a legjobban, azt gondoltam, hogy ez lesz a legnehezebb az összes közül, viszont nekem is pozitív csalódás volt. Az első pár feladat elég egyértelmű volt szerintem. Az esszéknél a rövidek könnyebbek, a hosszabbak egy kicsit bonyolultabbak voltak. Ettől függetlenül jól meg lehetett őket írni.”

Az írásbeli vizsgák 2024. május 9-én az angol nyelv érettségi feladataival folytatódnak.

Kiemelt képen: Sztojka Natália, Legéndi Marcell és Németh Vivien (b-j)

Kapcsolódó cikk
Új követelmények alapján kellett számot adjanak magyar nyelv és irodalom tudásukról az érettségizők
Új követelmények alapján kellett számot adjanak magyar nyelv és irodalom tudásukról az érettségizők
2024. május 3-án a nemzetiség nyelv és irodalom írásbeli nyitotta meg az érettségi időszakot. Idén a megszokottnál kicsit később, május...
MEGOSZTÁS