Túl vannak az írásbeli angolérettségin a vizsgázók. Középszinten 34 491, emelt szinten pedig 20 824 diák adott számot tudásáról – írja az eduline.hu.

Minden idegen nyelvi érettségi írásbeli vizsgája – közép- és emelt szinten egyaránt – 4 részből áll: olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, illetve íráskészség.

-Hirdetés-

A vizsga első részében, vagyis a szövegértés feladatoknál közép- és emelt szinten is jellemzően négy hétköznapi nyelvezetű szöveget kaptak az érettségizők. Az idei írásbelin rengeteg volt a lyukas szöveges feladat. A vizsgázóknak többek között pótolniuk kellett a kérdéseket egy lyukas interjúból, de kaptak olyan feladatot is, amiből szókapcsolatok vagy teljes mondatok hiányoztak.

A nyelvhelyességi feladatok között szerepelt görögdinnye fesztiválról szóló szöveg, 17. századi bevásárlólista és biciklizés -30 fokban. Ebben a feladatrészben is rengeteg volt a lyukas szöveg.

A Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikumban a képzés átalakulása miatt a technikumi osztályok előrehozott érettségit tettek magyar nyelv és irodalomból, matematikából és történelemből, míg jövőre idegen nyelvből és szakmai tantárgyakból érettségiznek majd. Ez az oka annak, hogy az ide évben mindössze 8 diák érettségizett középszinten angolból. Közülük két tanuló nyilatkozott hírportálunknak. 

Jánosi Ferenc Timóteus (Kk 13/1): „A Kecskeméti SZC Gáspár András Technikumban szereztem autó mechatronikus végzettséget Kecskeméten a Mercedes Benznél duális képzésen. Azért itt érettségizek, mert itt lakok a közelben, Kecelen. Felkészítő tanárunk  angol nyelvből Martinkó Judit tanárnő volt. Nagyon sokat gyakoroltunk a tanév alatt. A korábbi érettségi feladatsorokat mind megoldottuk. Mindemellett a szókincsünket is próbáltuk bővíteni, hogy a levésírás is még könnyebb legyen. Úgy gondolom, hogy megfelelő felkészítést kaptunk. Mivel a szüleim tökéletesen beszélnek angolul, így nekik is sokat köszönhetek. Arra is volt példa, hogy külföldi vendégeinknek én tolmácsoltam. Szóval a legjobbakat remélem.” 

Mikula Máté István (Kk 13/1): „Az elmúlt két évben Martinkó Judit volt a tanárunk, aki mindent megtanított nekünk angolból, amit csak tudott. Számomra a felkészülést nem csak az angolórák segítették. Otthon már évek óta angolul nézek filmeket és sorozatokat, ami sokat segített nekem. Egy-két feladat a második részben -lyukas szöveges feladat- egy kicsit nehezebben ment, de nem okozott túl nagy küzdelmet. Véleményen szerint jól teljesíthető volt. Számomra a történelem sokkal nehezebben ment.

Az írásbeli vizsgák 2024. május 10-én a németérettségi feladataival folytatódnak. 

Kapcsolódó cikk
Elballagtak a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum végzős diákjai
Elballagtak a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum végzős diákjai
2024. május 3-án pénteken délután 16 órakor rendezték a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikumban a végzősök ballagási ünnepségét. Az eseménynek...
MEGOSZTÁS
Írta: vira