Idén 10 éves a Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat, melyhez kapcsolódóan az Úttörténeti Múzeum is rendhagyó programmal készült. Ma délelőtt ünnepélyesen felavatták új múzeumpedagógiai foglalkoztató-termüket és az új kerékpáros akadálypályát is, melyet bárki kipróbálhat, nemcsak pénteken, hanem nyílt nap keretében szombaton is. 

LEGYÜNK TÁRSAK A KÖZLEKEDÉSBEN, A KÖZLEKEDÉSÉRT, ÚTON, VÍZEN, SÍNEN, LEVEGŐBEN

-Hirdetés-

Az ünnepi rendezvény kezdetén Kaposi Gabriella múzeumpedagógus köszöntötte a gyerekeket és kísérőiket a jubileumi 10. Közlekedési Kultúra Napján, ahol elhangzott, hogy igazán különleges programokkal készültek erre az alkalomra.

Kaposi Gabriella múzeumpedagógus vendégeik felkonferálásában és a programok koordinálásában működött közre  

Filus Tibor, Kiskőrös Város Önkormányzatának Kulturális, Turisztikai és Sportbizottságának elnöke is köszöntötte a megjelenteket, majd gratulált a szervezőknek, az Úttörténeti Múzeum munkatársainak a fejlesztésekért. Elhangzott, hogy a kerékpáros akadálypálya a múzeum saját ötlete alapján, Bácsi Csaba közreműködésével került kialakításra, melyet felnőttek is használhatnak. Majd felhívta a pedagógusok figyelmét is arra, hogy az itt elérhető lehetőségeket iskolai szinten is ki kell használni. Büszkén mesélte, hogy itt helyben vannak olyan értékek, amire igazán büszke lehet a város.

Filus Tibor képviselő véleménye szerint iskolai szinten is ki kell használni az Úttörténeti Múzeum adta lehetőségeket 

Majd dr. Tartott Zsolt rendőr alezredes, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság vezetője is szólt a megnyitón, aki megköszönte a múzeumnak azt a lehetőséget, hogy ebben a programban is tevékenyen részt vehetnek, hiszen nekik rendőröknek nagyon fontos az, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt biztonságosan közlekedjenek, melyet itt helyben is gyakorolhatnak. Kihangsúlyozta, hogy figyeljünk egymásra és közlekedjünk biztonságosan!

dr. Tartott Zsolt rendőr alezredes a biztonságos közlekedés gyakorlására hívta fel a közönség figyelmét 

Végül Turán István, a múzeum vezetője nyitotta meg e szavakkal a rendezvényt és adta át az új kerékpáros akadálypályát és múzeumpedagógiai foglalkoztató-termet: 

„Idén 10 éve indult útjára Budapesten a Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat a Közlekedéstudományi Egyesület elnökének, Bíró Józsefnek a jóvoltából. Ennek az elképzelésnek az alapját az a gondolat képezte, hogy ha szinte mindennek van világnapja a Föld különböző országaiban, miért pont ennek ne legyen, ráadásul Magyarországon a közlekedési kultúra terén bőven akad tennivalónk. Akárcsak az iskolai tantárgyak esetében, a közlekedésbiztonsági ismeretek átadása is gyermekkorban a leghatékonyabb. Nekünk, mint múzeumnak lehetőségünk van ennek az oktatásnak a hatékony megvalósítására, s mivel fenntartónk a Magyar Közút Nonprofit Zrt., vagyis a közútkezelő, így személyes érintettségünk és felelősségünk is ez a fajta ismeretátadás. A mai napon a nagyközönség számára is bemutatjuk új múzeumpedagógiai foglalkoztatónkat, ahol a hozzánk érkező gyermekcsoportok élvezhetik a különféle interaktív feladatokat. Külön öröm számomra, hogy az összes foglalkozásunk egyharmada közlekedésbiztonság témájú. A másik újdonságunk a tavalyi évben elkészült kerékpáros akadálypálya, amely valóban országos színvonalú, mind megjelenésben, mind a nehézségi szintet tekintve. A rendőrséggel együttműködve már túl vagyunk egy járási és egy vármegyei verseny döntőjén is, tehát elmondhatjuk, hogy sikerrel vette az első akadályokat. Hálás köszönetemet szeretném kifejezni partnereink irányába, hogy ennyien elfogadták a meghívásunkat, hogy ennyien fontosnak érzik, hogy a közlekedési kultúráról nem csak beszélni kell. Hiszem, hogy Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülővárosában erre az Úttörténeti Múzeum a legalkalmasabb hely.”

Turán István, a múzeum vezetője nyitotta meg a rendezvényt

A már hagyományosnak számító szimulátorok mellett a gyerekek a gokartokat, és a rendőrautót is kipróbálhatták. Kitölthettek KRESZ teszteket, de részt vehettek részeg szemüveges foglalkozásokon is, míg a Magyar Vöröskereszt és a Kiskőrösi Mentőállomás munkatársainak köszönhetően interaktív balesetvédelmi oktatáson.

A háttérben az új kerékpáros akadálypálya egy része látható

A diákcsapatok hat állomáson haladhattak végig, a KRESZ teszteknél és a szlalom pályán pontokat is tudtak gyűjteni. A pontozólapokat Kaposi Gabriellától vehették át a pedagógusok. A szervezők hamarosan ki fogják értesíteni a csapatokat arról, hogy ki lett a mai nap győztese.

Ma délelőtt került sor az új foglalkoztató-terem átadására is
Kép forrása: Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum facebook oldal

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (80 db kép)
MEGOSZTÁS