2024. május 29-én szerdán 14.00 órakor tartották meg májusi képviselő-testületi ülésüket a kiskőrösiek. Az ülés kezdetén az 5 millió forintot meghaladó értékű kötelezettségvállalásokat ismertette Domonyi László polgármester. Még a napirendi pontok előtt a június 9-i választásokkal kapcsolatban tartott tájékoztatót Dr. Turán Csaba jegyző.

 

-Hirdetés-

1. TÁJÉKOZTATÓ A HÁZIORVOSI, HÁZI GYERMEKORVOSI ÉS FOGORVOSI SZAKMAI TEVÉKENYSÉG ELLÁTÁSÁRÓL

Az első napirendi pont kapcsán elhangzott, hogy városunkban hat felnőtt háziorvosi, három gyermek háziorvosi, három felnőtt fogorvosi és két gyermek fogorvosi körzetben történik a feladatellátás. Jelenleg a 3-as számú felnőtt fogorvosi körzet betöltetlen, melyben Dr. Mina Anikó és Dr. Mezei Tímea biztosítják a fogászati alapellátást. Dr. Gínál Judit házi gyermekorvos tájékoztatójából kiderül, hogy a legtöbb gondozott beteg: csökkent látással, elhízással, mentális zavarokkal, táplálkozási betegségekkel küzd, míg Dr. Dulai Ilona háziorvos tájékoztatója szerint a felnőtt lakosság körében sok a szív, érrendszeri, a magas vérnyomásos, légzőszervi, mozgásszervi, neurológiai, szorongó, depressziós és cukorbeteg, sőt a daganatos betegek száma továbbra sem csökken. Dr. Brenner Zsolt, Dr. Schütz Nikolett és Dr. Gínál Judit is megállapította, hogy az előző évekhez képest jelentősen csökkent az influenza oltást felvevők száma.

Dr. Tüske László szóbeli kiegészítést is tett a tájékoztató kapcsán (0:11:46). Elmondta, hogy az egészségügyben nagy fejlesztések vannak, a rendelőintézetek fejlesztése nagyon magas szinten történik az ország anyagi képességéhez mérten.

Szemben Dr. Tüske László

2. TÁJÉKOZTATÓ A MAGYAR VÖRÖSKERESZT BÁCS-KISKUN VÁRMEGYEI SZERVEZETÉNEK TEVÉKENYSÉGÉRŐL

Lipóthné Komjáti Andrea, Bács Kiskun vármegyei igazgató tartott szóbeli tájékoztatót tevékenységükről (0:21:53).

Részlet a ppt-ből
  1. A PETŐFI SZÜLŐHÁZ ÉS EMLÉKMÚZEUM IGAZGATÓI MUNKAKÖRÉNEK ELLÁTÁSA

Dr. Turán Csaba jegyző ismertette, hogy egyedüliként Dr. Filus Erika pályázta meg a munkakört. A szakértői vélemény alapján támogatólag döntött a bizottság és a testület, így 2029. július 5-ig töltheti be a szülőház és múzeum igazgatói munkakörét.

Filus Tibor képviselő javaslatként jelezte, hogy a város oldalain jobban kellene promotálni az intézményben megvalósuló programokat, illetve további javaslatokat, igényeket is megfogalmazott. Majd Szedmák Tamás alpolgármester és Domonyi László polgármester is köszönetet mondott Dr. Filus Erikának a Petőfi 200 Emlékévben nyújtott együttműködésért. 

Szedmák Tamás alpolgármester és Domonyi László polgármester

4. BESZÁMOLÓ A „KISKŐRÖS VÁROSÉRT” ALAPÍTVÁNY KURATÓRIUMA ÉS FELÜGYELŐBIZOTTSÁGA 2023. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

A Kiskőrös Városért Alapítvány 1991 óta tevékenykedik a városban, a városért, az itt élő tehetséges fiatalokat segítve, a város kultúráját, hagyományápolását, értékeink őrzését támogatva. Aktívan részt vesz a város életében, programokat szervez, igyekszik szépíteni a várost. Elhangzott az is, hogy az elmúlt év decemberében a kuratórium szinte teljes tagsága megújult, melynek elnöke: Csányi József Lászlóné készítette el beszámolójukat. 

5. BESZÁMOLÓ A KISKŐRÖS VÁROSI POLGÁRŐR EGYESÜLET 2023. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

Kiskőrös Városi Polgárőr Egyesület és Kiskőrös Város Önkormányzata 2017. május 29. együttműködési megállapodást kötöttek az önkormányzat kötelezően ellátandó közbiztonsági feladataiban való együttműködési feltételek tisztázására. Az együttműködési megállapodás megkötésének fő célja az önkormányzat és az egyesület tevékenységének összehangolása, a település közbiztonságának javítása és a bűnüldözés elősegítése. Az egyesület elnöke, Balogh István elkészítette az előterjesztés mellékletét képező beszámolót, melyben bemutatásra került az egyesület 2023. évi szakmai tevékenysége, az egyesület 2024. évi célkitűzései, illetve Kiskőrös Város Önkormányzata Képviselő-testületétől kapott 2023. évi támogatás felhasználása.
Balogh István nem tett szóbeli kiegészítést, azonban Domonyi László kiemelte, hogy az egyesület összesen teljesített szolgálati óráinak száma: 7.955 óra. Ebből a rendőrséggel közös: 568 óra, önálló feladatellátás: 7.387 óra. Aki felhívta a kiskőrösi fiatalok figyelmét arra, ha tudnak, csatlakozzanak a szervezethez és tegyenek a város biztonságáért.

6. BESZÁMOLÓ KISKŐRÖS VÁROS 2023. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK TELJESÍTÉSÉRŐL

Molnár Éva pénzügyi osztályvezető ismertette a város költségvetésének alakulását. (1:04:35)

7. BESZÁMOLÓ A KŐRÖSKOM NONPROFIT KFT. 2023. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL, ALAPÍTÓI HATÁSKÖRÖK GYAKORLÁSA A KFT.-NÉL

A képviselő-testület a beszámolót elfogadta.

8. BESZÁMOLÓ A KŐRÖSSZOLG NONPROFIT KFT. 2023. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL, ALAPÍTÓI HATÁSKÖRÖK GYAKORLÁSA A KFT.-NÉL

A képviselő-testület ezt a beszámolót is elfogadta, majd Schäffer Tamás ügyvezető megragadta az alkalmat és köszönetet mondott munkatársainak, amiért helyt álltak a nehéz gazdasági környezetben is. Kihangsúlyozta, hogy a nehézségek próbára tették a munkavállalókat, akik a nehézségek közepette is nagyon jó munkát végeztek, hiszen a cégek eredményessége nekik köszönhető. Abban bízik, hogy az idei évben hasonló szellemben, hasonló aktivitás és teljesítmény mellett tudnak megfelelni azoknak a kihívásoknak, melyeket elébük állít ez az év.

Pohankovics András és Ungvári Ferenc képviselők megerősítették, hogy a vállalatok jó úton haladnak. Domonyi László pedig kihangsúlyozta, hogy a struktúra váltásra már nagy szükség volt, várják az eredményeket.

Egyedüliként Szlovák Pál hiányzott a testületi ülésről

9. BESZÁMOLÓ A KUNSÁG-MÉDIA NONPROFIT KFT. 2023. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL, ALAPÍTÓI HATÁSKÖRÖK GYAKORLÁSA A KFT.-NÉL

A napirendi pont kapcsán Kovács Enikő, a cég ügyvezetője szóbeli kiegészítést tett (1:27:30), aki a Kunság-Média Nonprofit Kft. feladatait ismertette részletesen. Elmondta, hogy közművelődési feladatok ellátásával lettek megbízva. Örömmel mesélte, hogy olyan klubfoglalkozásokat valósítottak meg, melyek a kiskőrösiek javára szolgálhatnak. Új foglalkozásokat vezettek be 2023-ban, melyek mind a mai napig működnek. Több telt házas előadással büszkélkedhetnek, 11 kiállításuk valósult meg, míg 16 esemény alkalmával technikai eszközöket tudtak biztosítani sokak számára. De lakossági fórumoknak, továbbképzéseknek, világnapok megszervezéséhez is helyszínt biztosítottak. 2023. májusától nemcsak a szakmai programokat, hanem a technikai eszközöket is biztosítják a város rendezvényeihez. Kiemelte, hogy a művelődési központ látogatószáma elérte a 64 ezer főt. A rendezvények mellett feladatul kapták a szálláshelyek üzemeltetését is. A Kunság Médiához tartozik a Hagyományok Háza is, ahol nyári tábort és lakodalmat is tudtak biztosítani, de a Pátriát és a Kőrisfa Hostelt is többen igénybe vették, míg a Krimpeni Ház kiadására nem volt lehetőség a teljes évben, annak felújítása és minősítése végett. Ismertette, hogy a városmarketinggel és turizmussal kapcsolatos közfeladatok ellátását is a kft-re bízták, akik Tourinform Irodát is működtetnek. A Kunság Média Nonprofit Kft. adja ki a Kiskőrösi híreket is, mely minden egyes kiskőrösi postaládába az adott hónap közepén kerül, továbbá a Rádió 97-et is ők üzemeltetik. Elhangzott, hogy a 2023-as év rendkívül mozgalmas volt a rádió életében is, ahol nemcsak helyi, hanem térségi hírekről is tájékoztatják a hallgatókat. Majd sikeres pályázatokról is beszámolt. Míg utolsóként a Kiskőrös Tv feladatairól és fontosságáról esett szó. Kovács Enikő kihangsúlyozta, hogy fontosnak tartja a pályázatokat. Itt jelentette be annak az eredményét, hogy a Híradó és a Petőfi tér műsorra jelentős támogatási összeget nyertek.

A beszámolót követően Domonyi László polgármester kiemelte, ha tudják segítsék egymást intézményi és céges szinten, hiszen a városban minden adott ahhoz, hogy jól együtt tudjanak működni.

Majdnem több volt a meghívott vendég, mint a képviselő

10. ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS AZ ÖNKORMÁNYZAT 2023. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSÉRŐL

A Képviselő-testület jóváhagyta Kiskőrös Város Önkormányzatánál a 2023. évben lefolytatott belső ellenőrzésekről szóló éves összefoglaló ellenőrzési jelentést.

11. ÁTFOGÓ ÉRTÉKELÉS AZ ÖNKORMÁNYZAT 2023. ÉVI GYERMEKJÓLÉTI ÉS GYERMEKVÉDELMI FELADATAINAK ELLÁTÁSÁRÓL

A testület egyhangúlag elfogadta, melyből néhány érdekes adatot kiemelt Pethő Attila képviselő, akitől hallhattuk, hogy 2023-ban 123 gyermek született Kiskőrösön.

Arató Lóránd evangélikus lelkész, Ungvári Ferenc képviselő és Sutus Etelka, a Vöröskereszt munkatársa

12. A 2024. ÉVI EBÖSSZEÍRÁS TÁRGYÚ 17/2024. SZÁMÚ KÉPVISELŐ-TESTÜLETI HATÁROZAT MÓDOSÍTÁSA

Aszódiné Nedró Éva ismertette, hogy 2024. március 18. és 2024. május 29. közötti időszakban 392-en tettek önként eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek, azonban ez a szám közel sem tükrözi a városban tarott ebek számát. Emiatt az ebösszeírás időpontját 2024. augusztus 31-ig meghosszabbítják. Aki ezen kötelezettségének nem tesz eleget, pénzbírsággal sújtható 30.000 Ft értékben. Hangsúlyozta, hogy a nyomtatvány elektronikusan is kitölthető!

13. A 2024/2025-AS ÓVODAI NEVELÉSI ÉVBEN INDÍTHATÓ ÓVODAI CSOPORTOK SZÁMÁNAK MEGHATÁROZÁSA

Kiskőrös Város Önkormányzata fenntartásában lévő Kiskőrösi Óvodák igazgatója 2024. május 16. napján kelt kérelmében, a 2024/2025 nevelési oktatási évben két csoport érintettségével kérte a maximális csoportlétszám túllépésének engedélyezését.

Feladatellátási hely csoport neve létszám
Kőrisfa Óvoda Maci csoport 26
Erdőtelki Óvoda Virág csoport 30

A beíratott gyermeklétszám alapján az intézmény a maximális 25 fő létszámhatárt átlépi, ezért volt szükség a létszámbővítéshez a fenntartó engedélyére.

A képviselő-testületi ülés az alábbi linken visszanézhető: https://onkormanyzati.tv/videoanyagok/kiskoros-varos-onkormanyzatanak-kepviselo-testuleti-ulese-2024-05-29/

A fotók a képviselő-testületi ülés előtt készültek. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (34 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira