Emberközpontú, célorientált érdekképviseletet szeretne Dr. Kudron-Tonigold Nándor jogász, a Megoldás Mozgalom önkormányzati képviselőjelöltje, aki szerint Kiskőrösnek határozott, elszánt képviselőkre van szüksége, akik nem csak felkarolják, hanem célba is viszik a helyiek ügyeit.

-Hirdetés-

 

A Megoldás Mozgalom mérsékelt, szabadelvű politikai párt, amely valódi megoldásokat keres és szállít minden magyarnak, Magyarországon élőnek a felmerülő problémák és kihívások leküzdésére.

Bemutatkozna olvasóinknak, érintve azt, hogy mióta tagja a Megoldás Mozgalomnak?

Tősgyökeres kiskőrösi család vagyunk. Édesapám kiskőrösi, míg édesanyám soltvadkerti származású. Itt élek a feleségemmel és a gyermekemmel. Több diplomám van, többek között: államigazgatási karon végeztem a Corvinus Egyetemem, jogi diplomám van, amit az ELTE-n szereztem, nem levelező szakon. Illetve szakjogászi képzésekre is jártam, mint gazdasági büntető, illetve végrehajtási szakjogászi képzésekre. Több mint 15 év óta, sok jogi munkát végeztem úgymond jótékony céllal, szakszervezeteknek, amiben elesetteket, illetve devizahitel károsultakat segítettünk. Pillanatnyilag az ország egyik legjobb irodájában vagyok, Dr. Szepesházi Péterrel együtt, aki az ellenzék komoly jogi szakembere volt 2022-ben. Nagyon sok pro bono pert is csinálunk, amikor pl. kilakoltatott embereknek szerezzük vissza a lakhatásukat. Sok végrehajtás alá vont személyt segítünk meg és természetesen vannak üzleti alapon is nagyon komoly pereink, melyeket jó százalékban tudunk megnyerni, nagyon sokat pereljük az államot. A mai politikai környezetben sokan nem merik az államot perelni, de mi ezt is megtesszük.

A Megoldás Mozgalom jelöltjeként indulok a választásokon. Ez egy új formáció, leginkább úgy tudnám jellemezni, kb. ugyanazt a területet foglalja el, mint Magyar Péter jelenleg, viszont a mi mozgalmunk sokkal nyugodtabb. A MEMO egy tehetős mozgalom, ezért nagyon sok adományt tudunk adni. A mozgalom felajánlott összesen 1 milliárd forintot azoknak a településeknek, ahol jelöltünk fog nyerni. Minél több jelöltünk nyer, pl.: itt Kiskőrösön, annál nagyobb összeget tudunk elhozni ebből az 1 milliárd forintból, amit aztán a városra tudunk költeni 2025-ben.

Mióta tevékenykedik aktívan a közéletben?

24 évvel ezelőtt lettem először ellenzéki külsős önkormányzati képviselő, Budapesten az V. kerületben. Tehát akkor lettem ellenzéki, amikor a Fidesz volt hatalmon, és úgy nézett ki akkor, továbbra is nyerni fog.

Testvérén kívül a családjában van más is, aki részt vesz a közéletben?

Testvérem: Kudron Tamás is ellenzéki önkormányzati képviselő, míg édesapánk miniszteri biztos volt a 90-es években. Viszont akkoriban mi még nem politizáltunk. Édesapám idejében kevés miniszteri biztos volt Magyarországon, nem úgy, mint a Fidesz kormány, aki mindenkinek osztogatja ezt a címet.

Fontos Ön számára a társadalmi felelősségvállalás is. Köztudott, hogy a Játékkal a tudásért Alapítvány alapítója, gyakran adományoz rászorulóknak.

Világ életemben vállalkozó voltam. Köszönöm édesapámnak, hogy így nevelt, mert amikor 18 éves koromban nem vettek fel az egyetemre, akkor arra buzdított, hogy menjek el dolgozni. Akkor a Kisegítő Iskolában helyezkedtem el, ahol egy évig napközis tanárként dolgoztam, majd vállalkozó lettem. Néhány hónapon belül az egész éves fizetésemet visszaadtam az iskolának. Abban az egy évben azt tapasztaltam, hogy nagyon kevés játéka volt a gyerekeknek, akik meglehetősen hátrányos helyzetűek is voltak, ezért létrehoztam ezt az alapítványt, hogy legyenek megfelelő játékaik biztosítva a napköziben. Már akkortól megfigyelhető jótékonykodási tevékenységem, volt amikor országos pályázatokat finanszíroztam meg pénzzel a gyerekeknek, pl.: Mutasd be hazádat Európának pályázatot 80-90%-ban én finanszíroztam.

Ez a fajta segítségnyújtás mennyire van még aktívan jelen az életében?

Hullámzóan. Mivel kénytelen vagyok a személyemet ért támadások okán jelezni azt, hogy nem pontosan az van, amit az ellenfeleim terjesztenek rólam. Ezért kénytelen vagyok megmutatni, hogy végzek ilyen tevékenységeket is. Mivel egy nélkülöző réteggel állok kapcsolatban, gyakran érnek fenyegetések is, hogy miért ide, vagy oda adok adományokat és vannak, akik követelőznek.  Amikor fenyegetés ér, van, hogy bedurcázok és nem adok, de az én döntésem az, hogy az én pénzemből mikor kinek és mennyit adok. Nem tartozom elszámolással annak, aki követelőzik. Vannak, akik feltételekhez kötik pl. majd akkor szavaznak, ha adok. Azzal zsarolnak, hogy csak akkor voksolnak rám, ha adományozok nekik. Ilyeneknek nem adok. Ránk az szavazzon, aki hisz abban, hogy szükség van egy normális képviseletre! Aki adományért, vagy krumpliért akar szavazni, akkor az szavazzon a Fideszre!

Munkahely, család, társadalmi felelősségvállalás mellett hogyan jut ideje még a közéleti szerepvállalásra is?

Egész életemben két vagy három ember munkáját végeztem. A munkabírásom jóval átlag feletti. Van kellő ismeretem és tudásom arra, hogyan kell a politikát, a reklámot intézni, hiszen egész életemben ezt csináltam, illetve tanultam.  Ezért is van az, hogy számomra kevesebb időbe és energiába kerül ugyanannak a munkának az elvégzése, mivel rengeteg egyéb végzettségem is van, pl.: mezőgazdasági technikus (mellette aranykalászos gazda is) vagyok, és földterülettel is rendelkezem.   

A Kiskőrösi hírek májusi lapszámának 6. oldalán szerepelnek a MEMO képviselő-jelöltjei is: névvel, viszont arckép nélkül. Plakátjaik is személytelenek, ha szabad így fogalmaznom. Mi ennek az oka? Mennyire tudatos mindez? Hogyan állt össze a kampányuk?

Ez teljesen tudatos, hiszen akinek látják az arcát az újságban az kormánypárti. Az előző választások alkalmával is értek minket atrocitásokat a kormánypártiaktól, hogy miért indultunk. Néhány ellenzéki jelölt nem meri vállalni az arcát emiatt, másrészt a képekkel lehet manipulálni. Továbbá mivel egy kormánypárti újságban jelent meg a hirdetés, ezért ezt mi nem is tartjuk fontosnak. Nem is kértük ezt a megjelenést, hiszen mi tudjuk kezelni a kampányunkat. De természetesen köszönjük a kőrösi újságnak, hogy a korrekten felajánlotta a megjelenést, azonban az ellenfél médiájára mi nem helyezünk hangsúlyt.

Hogyan szavazzanak az emberek bizalmat olyanoknak, akiket nem ismernek?

Legutolsó videómat a közösségi oldalamon 230 000-en nézték meg egy nap alatt. Az én oldalamat tízezrek nézik meg hetente, de van, hogy naponta. Öt éve jelen vagyok a közösségi médiában politikai szinten. A több millió elérés során azt állítani, hogy nem tesszük oda az arcunkat, nem fedi a valóságot.  

Nem is konkrétan Ön kapcsán fogalmazódott meg bennem ez a kérdés, sokkal inkább képviselő-jelölt társaira gondoltam.

Vannak olyan jelöltjeink is, akik kevésbé ismertek, az aktivistáim voltak, segítőim. Mi nagy valószínűséggel nem tudunk körzetet megnyerni. Nekünk az a lényeg, hogy szavazzanak a jelöltjeinkre. A listán: testvérem, Benyó Pál és Ujvári Ernő van rajta. A listáról fogunk mandátumot szerezni, mely csak négy tősgyökeres KISKŐRÖSI nevét tartalmazza. Tudom, hogy ez egy kicsit bonyolult, de ha valaki érti a választás rendszerét és a választásban zajló folyamatokat, akkor az látja, hogy négy tősgyökeres kiskőrösi személyt szeretnénk bejuttatni, akik még nálam is ismertebbek a város életében.

Megjegyzem az nem tűnt fel senkinek, hogy van olyan már többször megválasztott kiskőrösi képviselő, akinek a hivatalos lakóhelye több, mint 10 éve nem Kiskőrös. Ez nem tűnt fel senkinek, érdekes.  

Másrészről felvetheti valamely módon a személyes adattal való visszaélést, hogy egyes más képviselőjelöltek, honnan tudják azt, hogy mi képviselőjelöltjeinknek mi a lakcíme. Ez nagyon pitiáner húzás az ellenfelek részéről, de lelkük rajta. A karma erejében hiszek, majd az elrendezi ezeket.

Néhány mondatban bemutatná a Megoldás Mozgalom kiskőrösi képviselő-jelöltjeit?

Azt gondolom, hogy erről azért felesleges beszélnem, mert ebben az utolsó egy hétben már semmi nem fog eldőlni. Most már csak annyi a lényeges, hogy aki a kormánypártiakra szavaz, válasszon a másik három pártból, szervezetből, ha viszont kimondottan NEM kormánypártit szeretne, akkor pedig a mi jelöltjeink mellett tegyék le voksaikat. Legyen úgy, ahogy a kiskőrösiek szeretnék. Tiszteletben tartom a választói akaratot. Nem fogunk küzdeni a mandátumért se hazugsággal, se pénzzel, se csellel. Mi csak tesszük a dolgunkat, a választók pedig döntsenek.

A jelenlegi képviselő-testületet mennyire ismeri?

Ismerem, és nem fogom őket kritizálni. Ha egy ujjal a konkurenciára mutatok, akkor hárommal magamra, ezért nem fogom azt a képviselő-testületet kritizálni, amit demokratikusan megválasztottak 2019-ben. Ez a választópolgárok dolga.

Rengeteg célkitűzésük van. Weboldalukon kategóriákra lebontva olvasható választási programjuk. Kiskőrös városközpontjában heteken át kampányoltak. Üzeneteiket, célkitűzéseiket mennyire tudták átadni a helyi választópolgároknak?

Szerintem nem tudtuk mindenkinek átadni, hiszen teljesen más jellegű kampányunk van, mint a többi szervezetnek. Lehoztunk 1 milliárd forintot, melyet bárki megtekinthetett a piacon a buszban, illetve a városközpontban. Ezzel azt szerettük volna kifejezni, hogy mi nem ígérgetünk. Az embereket már annyiszor becsapták, hogy ezért is tartottuk fontosnak, hogy megmutassuk, hogy igen is rendelkezésünkre áll ez az összeg. Szeretnénk azt elérni és megmutatni, ha a kormány nem tudja a településeket normálisan irányítani, akkor a közösség erejével, a tehetős vállalkozók igen is fordítsanak a városukra pénzt és tegyenek legalább néhány dolgot rendbe, amit tudnak. Ugyanakkor egy vállalkozótól természetesen nem lehet elvárni, hogy annyit adjon, mint a kormány, egy városnak. Alapítónk az ország legnagyobb adományozója, aki próbál adni, segíteni azoknak a településeknek, ahol neki is bizalmat szavaznak. Aki segít, annak mi is segítünk. Nem költünk milliárdokat pl. óriásplakátokra. Persze volt, amikor így próbált kampányolni az alapítónk, azonban meghozta azt a döntést, hogy nem fogja ezt a pénzt plakátokra költeni, inkább odaadja az embereknek. Gattyán György szeretné szétteríteni azt a pénzt, amit üzleti vállalkozásában megkeresett.

Választási programjuk megtekinthető weboldalukon, mely elég részletes. Ezek közül néhány dolgot ki tudna emelni?

Külön kell választani, hiszen vannak az országos problémák, hogy korrupció van, de az oktatás és az egészségügy helyzete is gyalázatos. Itt helyben pedig mindig az aktuálisan felmerülő kisebb problémákat kell megoldani. Például mi javasoltuk 2019-ben, hogy a Szabadidő Parkban kerüljön kialakításra egy sportpark. Nem mondom, hogy csak a mi érdemünk, de két sportlétesítmény lett azóta már itt kialakítva. Segítettünk akár a tükrök kihelyezésében, vagy covid alatt a maszk osztásban. Tehát mindig az aktuális emberi problémára kell reagálni, amivel megkeresnek a választók. Ezeket mindig is csináltuk. Amit tudtunk, azt megoldottuk. Lehetőségeinkhez képest folyamatosan befogadtuk a választói kéréseket, mert ígérgetni lehet, meg bárki tud. De kérdezem én, melyik szervezetnek van pénze az ígérete megvalósítására? Ígérni én is tudok…. Ki az aki odateszi a saját pénzét is mögé? Van még olyan szervezet? Nekünk van rá pénzünk, de a többieket is meg kell kérdezni arról, hogy miből szeretnék megvalósítani, amit ígérnek. Közpénzből amit lehet, természetesen mi is megvalósítunk, csak mi nem lopjuk el, legalább a felét.

A Megoldás Mozgalom pártot 2021 decemberében jegyezték be. 2019-ben milyen „színekben” tevékenykedett?

Akkor még a Momentum színeiben, mert az tűnt egy közép jobboldali pártnak. Egy kicsit harcias, tenni akaró párt képében jelent meg a Momentum. Majd ismerjük a történetet, hogy sajnos mivé váltak. A Bács vármegyei megválasztott képviselők és tagok mind kiléptek, mert nem értettek egyet a párt politikájával. Mi maradtunk olyanok, amilyenek voltunk, csak a párt megváltozott. Mi is elsők között kiléptünk, majd megalakult a Megoldás Mozgalom, ahova becsatornázódtunk.

Egy meglehetősen rövid múltú pártról van szó. A választásokon ezt mennyire érzik hátránynak?

Mindenképpen hátrány az, hogy újak vagyunk, hiszen nem ismernek minket. Az emberek pedig általában félnek, tartanak az új dolgoktól. Nehezebben bíznak benne, és ezt mi is tudjuk, ezért dolgozunk rajta. Ettől függetlenül mi nem akarjuk ráerőltetni a véleményünket a lakosságra. Ma már az interneten meg lehet találni bármit, nézzenek utána mindennek. Így majd el tudják dönteni, hogy tetszik, vagy nem tetszik, és akkor ennek mentén tudnak majd szavazni. Tudok adni mellé egy iránymutatást: mi nem vagyunk kormánypártiak, míg a többiek azok. Ha azt szeretnék, hogy maradjon minden ugyanígy, akkor ne is szavazzanak ránk, mert mi ezen mindenképpen szeretnénk változtatni. Nem mondom, hogy a mi városunk nem szép, mert az. Viszont lenne még tennivaló, azonban nem szeretném a városomat becsmérelni. Még a legjobb polgármesternél is lehet találni hibát, azonban azt gondolom, hogy kevesebb ilyen problémának kellene lenni. Ezért is szeretném, ha minél több pénzt el tudnánk hozni ebből az 1 milliárd forintból. Egymilliárd forint ezerszer egymillió forint. Ha van olyan dolog, amire a városnak esetleg nincs forrása, mert a kormány elvonta, akkor azt mi tudnánk pótolni.

Mit üzen a választópolgároknak?

Szavazzanak úgy, ahogy szeretnének! Azt gondolom, hogy a szavazó nézzen utána, hogy ki micsoda. Újra mondom, ha kormánypártit szeretne, szavazzon a többiekre, ha nem kormánypárti, vagy csak szeretné, hogy támogatást hozzunk ide, akkor szavazzon ránk! Azt gondolom, hogy nekünk, tősgyökeres kiskőrösieknek, nem kell magyarázkodnunk, mert mindenki könnyen utána tud nézni a valóságnak. A választás egy felelősségteljes döntés Én inkább azt kérem, hogy senki ne szavazzon krumpliért, vagy olyan rövid előnyökért, amit felajánlanak neki. Inkább mindenki úgy szavazzon, ahogy a tiszta szívéből érzi, és közben nézze a város érdekeit! Lehet, hogy vannak nálunk jobb jelöltek is. Aki így gondolja, akkor szavazzon másra! Mi azt mondjuk, hogy mit tudunk megcsinálni, ha valakinek ez szimpatikus, akkor szavazzon ránk! Nem szeretném a többi jelöltet negligálni. Kérem azért, hogy aki konkrétan szeretné, hogy a városban néhány kisebb projekt megvalósulhasson: pl egy kisebb játszótér vagy utcarész, akkor szavazatával azokat az embereket támogassa, akik tenni akarnak az országért, a városért. Ők akár a saját pénzükből adnának az országnak. Ezért is gondolom, hogy ezt a kezdeményezést érdemes támogatni, hiszen ez arra motiválná a nagyvállalkozókat, hogy adjanak vissza azoknak az embereknek, akiktől elvettek.

Eddig mindig azt vágták a fejemhez mi a garancia az ígéretekre? Most itt van. Elhoztuk, megmutattuk. Több millióért csak itt Kiskőrösön kiosztottunk nyereményeket. Ezek után én kérdezném: Ki csinálta ezt meg rajtunk kívül? Mintha máshonnan csak szép ígéreteket látnék. Azt én is tudok…

A Magyar Péter jelenségről azt gondolom, hogy van relevanciája. Sok hibára rámutat, amit a kormány elkövetett. Politikailag körülbelül ugyanazon a területen mozog, ahol a Megoldás Mozgalom. Reméljük, hogy nem fogja becsapni a választóit, és olyan marad, mint amilyen értékeket képvisel. Miden új politikai kezdeményezést támogatunk, akik jobbá akarják tenni az országot, továbbá itt még azt is megemlíteném, hogy van egy másik 1 milliárdos projekt is. Ha valakinek van egy új vállalkozása, akkor pályázhat pénzre és Gattyán úr segíti a vállalkozását. Az akadémián tart képzéseket, ahol vállalkozókat képeznek. Ez egy a választástól függetlenül futó projekt. Azonban több olyan kezdeményezés is van, amelyen keresztül közvetlenül az alapítótól lehet támogatást szerezni. Azt gondolom, hogy érdemes Gattyán úr üzleti tapasztalatait igénybe venni, hiszen olyan kapcsolati tőkével rendelkezik, melyek Magyarországon elérhetetlenek. Fut projekt a digitális pénz kifejlesztésére is, éppen azért, hogy az infláció kiküszöbölhető legyen. Akár az államtól függetlenül is működhessen, külön fizetési rendszerben. Okosan van ez kitalálva, hogyan függetlenedjünk, csak ezt most még nagyon nehéz megérteni. Továbbá köszönöm annak a közel 500 kiskőrösinek, aki játszott velünk ebben a 1,5 hétben, amíg Kiskőrösön volt a MEMO box.

Kapcsolódó cikk
Kiskőrösön is látogatást tett Magyar Péter
Kiskőrösön is látogatást tett Magyar Péter
Ma délelőtt Kalocsa után Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülővárosában, a költőóriás szülőháza előtt tartott beszédet Magyar Péter, akit megközelítőleg háromszázan hallgattak...

 

MEGOSZTÁS
Írta: vira