-Hirdetés-

A Kiskőrösért Egyesület tagjai rendkívül sokoldalú és ismert, 30-as, 40-es éveiben járó kiskőrösi vállalkozók, akik már most is aktívan részt vesznek Kiskőrös város életében. Interjú Pivarcsiné Nuszpel Bernadettel, Kiskőrös 8. számú választókörzetének önkormányzati képviselő-jelöltjével.

-Mesélj kicsit magadról, tanulmányaidról, munkádról.

-Édesapám csengődi, édesanyám akasztói származású. Én már Kiskőrösön születtem és nőttem fel, azóta is itt él az egész családunk. Egy nővérem van. Kiskőrösön jártam általános iskolába, középiskolai tanulmányaimat Kecskeméten, majd a főiskolát Budapesten végeztem el gazdasági szakirányon. Az iskola befejezése után még egy kis ideig Pesten maradtam és elvégeztem egy idegenforgalmi képzést. Amikor megnyílt Kiskőrösön a Gyógyszálló, akkor költöztem haza. 2002 óta a kiskőrösi Hotel Imperial Gyógyszállóban dolgozom, aminek az üzemeltetése részben a mi családunk tulajdonában van. A Hotel idegenforgalmi részét és valamelyest a gazdasági részét én viszem a kezdetektől. 

2011-ben mentem férjhez egy tősgyökeres kiskőrösihez, és két fiú gyermekünk született. Személyes kötődés miatt a jégkorong kiemelt szerepet tölt be a szívemben.

-Tanulmányaid miatt több évig éltél Kecskeméten majd Budapesten is. Mi késztetett arra, hogy mégis visszatérj szülővárosodba és itt építs karriert, itt alapíts családot? 

-Nagyon élveztem azokat az éveket, amikor tanultam és a nagyvárosban éltem, viszont előttem egy nagyon összetartó családi példakép van. A családalapítást és gyereknevelést nem tudtam elképzelni egy nagyvárosban, főleg nem a fővárosban, távol a szüleimtől, testvéremtől és a rokonságtól. Így soha nem volt kérdés számomra, hogy haza költözzek a tanulmányaim befejeztével és itt éljek. Szerencsés vagyok, mert a szüleim és a férjem édesanyja a mai napig aktív részesei az életünknek, sokat segítenek az unokák nevelésében, amiért nem tudok elég hálás lenni nekik. A gyerekek is szeretik, hogy bármikor bármiben éppúgy számíthatnak rájuk, mint ránk, a szüleikre.

-Nagyon sokrétű a Kiskőrösért Egyesület színeiben önkormányzati képviselő-jelöltként indulók érdeklődési köre, szakmai tudása, életkora. Te hogy találtad meg a helyed ebben a körben?

-Nekem a Kiskőrösért Egyesületben az tetszett meg, azért tudok azonosulni velük, mert nem egy gondolkodásmódot képviselünk. Sokféle beállítottságú tagja van az egyesületnek, mindenki más. Az élet különböző területeiről vagyunk, teljesen más a gondolkodás- és látásmódunk, az életmódunk, az érdeklődési területünk ezért sok mindenről más is a véleményünk. Mégis tudunk olyan közös célokat találni, amik mellé oda tudunk állni egységesen és őszintén. Ilyen például a helyi gyerekek, fiatalok szórakozási lehetőségeinek bővítése, vagy a segítségre szoruló állatok támogatása.

-Milyen programok, események tudhatók be a Kiskőrösért Egyesület összefogásának?

-Húsvétkor ingyenes tojásvadászatot rendeztünk a helyi gyermekeknek, ahol az ajándékokat adományokból, felajánlásokból biztosítottuk. Nagy sikert aratott, és a gyermekek arcán látott öröm minden munkát és utánajárást, szervezést megért. 

A Kiskőrösért Egyesület tagjai (b-j): Lopusni János, Ba Marcell, Simon Vivien, Pivarcsiné Nuszpel Bernadett, Szabó Adrián, Györk Ernő

Kezdeményezésemre, az egyesület támogatásával felvettük a kapcsolatot a Tündérszolgálattal, akiknek szívesen segítünk a működésben. A Városi Sportmajálison szerveztünk egy jótékonysági sütivásárt a Tündérszolgálat javára. Ilyen kezdeményezés eddig még nem volt a városban, de jó fogadtatást kapott. Ezzel az együttműködéssel hosszú távú terveink vannak, a jövőben is szeretnénk hasonló dolgokkal támogatni önzetlen munkájukat. Én ilyen kezdeményezések mögé szeretnék ezután is beállni, ahol azt látjuk, hogy nem az anyagi haszonszerzés a lényeg, hanem tényleg a segítségnyújtás.  

Ba Marcell, Lasztovicza Marcell, Pivarcsiné Nuszpel Bernadett és Szabó Adrián a jótékonysági sütivásáron (b-j)

Legutóbbi kezdeményezésünk szintén a gyermekeket célozta meg. A Kiskőrösi Városi Gyereknap keretében Utazó Planetáriumot szerveztünk. Én mindig azt láttam a szüleimtől is, hogy nagyon fontos a közösségi életben való részvétel. Fontos, hogy ne csak a saját kis zárt világunkban éljünk, ne csak azzal foglalkozzunk, hogy nekünk mi a jó, mert attól lesz nekünk is jobb, ha a környezetünket egy kicsit jobbá tudjuk tenni. Ezt látom az egyesületben is. Ha már annyit sikerül elérnünk egy-egy programunkkal, hogy egy kellemes délutánt szerzünk a gyerekeknek, akkor nekünk már megéri dolgozni vele.

-Munkádból adódóan releváns rálátásod van arra, hogy a turisták hogyan látják Kiskőröst, és neked, mint helyi lakosnak személyes tapasztalatod is van. Mik azok, amik megoldandó problémaként merülnek fel, miben látnád szívesen a változást a várost tekintve?

-Az évtizedek alatt szépen fejlődött a város. Pozitív visszajelzések jönnek azoktól, akik elsőként járnak Kiskőrösön. Talán ami negatívumként szokott felmerülni a turistáknál, hogy hiányolják a helyi tömegközlekedést és a taxit, valamint a szervezett, tematikus programkínálatot.
Helyiként a közösségi élet hiányát emelném ki. A kisiskolás és középiskolás korosztálynak számtalan sportolási lehetőség van a városban, zeneiskola és művészeti oktatás működik, ahol megtalálhatják a saját közegüket, társasági életet élhetnek. Viszont az attól idősebbeknek, a felnőtteknek erre alig van lehetőségük. Fontos lenne a kulturált szórakozási tér, társasági élet színterének megléte. Amikor nincs nagyobb városi rendezvény, akkor nem igazán van a fiataloknak szórakozási lehetősége, olyan hely, ahol találkozni tudnak kulturált keretek közt, az ő igényeiknek megfelelően.  
Pozitívumként emelném ki, hogy mind magánemberként, mind idegenforgalmi szakemberként rendkívül fontosnak tartom, hogy biztonságos Kiskőrös, és nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy ez így is maradjon.

Olyan vonzó Kiskőröst kell teremteni a fiatal felnőttek számára, ami miatt tanulmányaik befejeztével szívesen visszajönnek és itt vállalnak munkát, itt alapítanak családot és építik a közösséget.   

MEGOSZTÁS