2024. június 5-én este Akasztón lépett fel a Magyar Állami Népi Együttes. Az eseményre nagyon nagy volt az érdeklődés, hiszen a meghirdetést követően hamar el is fogytak a jegyek. A műsorra nem csak Akasztóról, hanem a térség településeiről, de még messzebbről is érkeztek. Szinte megtelt az akasztói Faluház nagyterme az előadásra.

-Hirdetés-

A Magyar Állami Népi Együttest 1951-ben alapították. Hivatásuknak és feladatuknak tartják a magyar nyelvterület népművészeti hagyományainak, mint nemzeti értéknek a gyűjtését, életben tartását és annak színpadi formában való továbbadását. Az együttes az évezredes folklórkincset magas művészi szinten, korszerű színpadi eszközökkel jeleníti meg és mutatja be a közönségnek. Értéket őriz és értéket teremt, a tradíció és modernitás kettősségének figyelembevételével működik.

A műsor előtt Suhajda Antal, Akasztó polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

Az első műsorszámban Szatmári táncokat láthatott a közönség

Akasztóra a Táncos Magyarok című előadással érkeztek, melyben a közönség tagjai betekintést nyerhettek a különböző tájak néptánc szokásaiba: Rábaköztől egészen Moldváig. Voltak szatmári táncok, de előkerültek a kalocsai ruhák is, ahol felcsendült a „Nem messze van ide Kalocsa” népdal is.

A vásárok forgatagába is elkalauzolták a nézőket, színes koreográfiával fűszerezve.

A kalocsai mintás ruha is előkerült

A finálé előtt a közönséget is bevonta egy kis éneklésre az együttes énekese Kubinyi Júlia népdalénekes. A műsorszámok végén a fináléban kalotaszegi táncokat adtak elő a társulat táncosai.

Igazán látványosra sikeredett a finálé

Az együttes vezetője: Mihályi Gábor, főigazgató helyettese, művészeti vezetője: Pál István Szalonna. Az egyesületben aranysarkantyús, aranygyöngyös táncosok szerepelnek többségében.

Az előadás végén hosszas vastaps köszönte meg az igazán színvonalas darabot.

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósult meg. A program kultúrstratégiai partnere a Hagyományok Háza. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (114 db kép)
MEGOSZTÁS