2024. június 19-én szerdán délután, a 2023/2024. évi tanévzáró ünnepség a Himnusz közös eléneklésével, Pelsőciné Barna Mária tanárnő zongorakíséretével kezdődött tegnap délután a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központban, ahol Markóné Csányi Gabriella, a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola vezetője és Szűcsné Hegedűs Orsolya, a fafúvós tanszak vezetője köszöntötte a megjelenteket. 

-Hirdetés-

Az ünnepélyes tanévzárón a művészeti iskola növendékei is felléptek:

– Mozart: Andante – Markó Boglárka szaxofon
– J. Haydn: Allegro – Újvári Bálint trombita
– Azarashvili: Nostalgia – Breznyán Kinga zongora
– Draskóczy: Korondi táncok – Pöshl Dávid tenorszaxofon

Megtelt a művelődési központ 

Markóné Csányi Gabriella igazgató beszédében elmondta, hogy négy telephelyen (Kiskőrösön két helyszínen, Kecelen és Izsákon) látnak el művészetoktatási feladatokat, ahol a diákok három művészeti ágban – zene, grafika, tánc –  tanulhatnak.

„Ebben a tanévben 641 igazolt jogviszonnyal indítottuk el az évet. 588 diák kezdte el tanulmányait nálunk, ebből 53 fő döntött úgy, hogy több művészeti ágban is kipróbálja magát kéttanszakosként. Intézményünkben 33 lelkes pedagógus foglalkozik a gyerekekkel nagy lendülettel és adja át tudását hétről hétre.”

Markóné Csányi Gabriella igazgató

„A tanév során többnyire sikerült megvalósítani megszokott, színes programjainkat, változatos hangversenyeinket, kiállításainkat, versenyeinket minden művészeti ágban. Terveztünk, együtt izgultunk az egyéni és közös sikerekért. Idén is több alkalommal valósult meg az együtt muzsikálás örömének varázsa koncertjeink alkalmával. Örülök, hogy kollégáim is fontosnak tartották és tartják ezeket az eseményeket.” 

Az igazgatónő beszédében felelevenítette a tanév legfontosabb eseményeit, majd a diákok eredményeit ismertette, de előtte még elmondta, hogy tanulóik számos megyei, országos versenyen vettek részt kimagasló eredményekkel. Hozzátette, tanítási formájukban, a művészetoktatás minden területén kifejezetten fontos és hasznos a versenyeztetés. A gyerekek lelkesen rajzolnak, táncolnak, gyakorolnak, de kell a kihívás ahhoz, hogy megmérettessék magukat.

Majd kiemelte azokat a növendékeket, akik tehetségükkel, szorgalmukkal városi, térségi rendezvényeken, iskolai, tankerületi, megyei, országos, illetve nemzetközi versenyeken képviselték eredményesen iskolájukat. Teljesítményüket ajándékkal, oklevéllel, könyvjutalommal ismerték el.

Nagyon sok diák vehetett át valamilyen elismerést

Grafika tanszakuk vezetője: Szentgyörgyi Erika új módszereivel, ötleteivel magas szintre emelte grafikusaik munkáját, lelkesedését ebben az évben is. A tanszak nagyon aktív volt, rengeteg pályázat, versenyeredmény tükrözi munkájukat.

Intézményükben magas színvonalon működik a néptáncoktatás is. Nagyon fontos oldal városunkban ennek a hagyománynak az őrzése, ápolása. Néptánccsoportjaik idén is lelkesen versenyeztek minden kategóriában. A néptánc tanszak kiemelkedő nagy sikere, hogy idén a Töpörtyűk néptánccsoport bejutott a Néptánc Antológiára. A Kárpát-medence 14 LEGKIEMELKEDŐBB gyermektánc koreográfiája került bemutatásra. Koreográfus és felkészítő táncpedagógus: Horváth Katalin volt. A csoport minden tagját oklevéllel jutalmazták meg a tanévzárón.

Majd végzőseiket is méltatták. Markóné Csányi Gabriella igazgató elmondta, nagy büszkeség iskolájuknak, ha tanulóik szakirányban folytatják tovább tanulmányaikat. Szinte minden évben tanulnak tovább és tesznek sikeres felvételit intézményükből az ország különböző iskoláiba:

Pöschl Dávid – Szilády Áron Református Gimnázium – Művészeti Szakirány
Bakács Bettina Elisabeta – Bajai Jelky András Technikum és Szakképző Iskola
Stenczel FlóraKatedra Szakgimnázium és Technikum, Kecskemét
Polereczki ZsanettÓbudai Egyetem, ipari termék és formatervező mérnöki szak
míg Szűcs Antónia felvételije folyamatban van.

Majd azoktól a diákoktól köszöntek el, akik legalább nyolc évig voltak iskolájuk lelkes tanulói, és sok év után most befejezték tanulmányaikat a SZÓ-LA-M-ban: Markó Boglárka, Újvári Bálint és Breznyán Kinga is.

Idén a SZÓ-LA-M AMI Díjat Breznyán Kinga vehette át, aki kiemelkedő versenyeredményekkel büszkélkedhet. Az évek során magas szintű tudást szerzett zongorán.

Kapcsolódó cikk
A 2023/2024-es tanévben Breznyán Kinga vehette át a SZÓ-LA-M AMI Díjat
A 2023/2024-es tanévben Breznyán Kinga vehette át a SZÓ-LA-M AMI Díjat
Breznyán Kinga 8 éves korában lépte át a művészeti iskola küszöbét, követte nővérét a zongoraórákra, ahol érdeklődve hallgatta a muzsikát....

Ezt követően kihirdette a „Vizsgalap Szépségverseny” eredményeit is. Grafikus pedagógusuk három csoportban: alsós, felsős és kreatív kategóriában értékelte a fantáziadús, igényes munkákat, melyek megtekinthetőek voltak a helyszínen. 

A díjazott alkotásokat a művelődési központ emeleti galériáján szervezett év végi kiállításon tekinthették meg

Az ünnepi esemény a Szózat közös eléneklésével zárult. 

A tanévzáró végén mindenki átvehette bizonyítványát főtárgy tanáránál. 

Porvay György és tanítványa

További naprakész információkért, nyári táboraikkal kapcsolatos hasznos tudnivalókért látogasson el intézményük weboldalára, illetve Facebook oldalukra! 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (74 db kép)
MEGOSZTÁS