Talán még mindig nincs olyan ágazata a magyar gazdaságnak, amelyben ne lenne szükség még több szakképzett dolgozóra, ezért sok évvel ezelőtt a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum újraindította intézményében a felnőttképzést, melynek Berger Józsefné felnőttoktatási és felnőttképzési ügyintéző a felelőse.

-Hirdetés-

A témában Franczia László igazgató úr így nyilatkozott hírportálunknak: „Ebben az iskolában sokáig nem volt felnőttképzés, azonban amikor én lettem az igazgató megpróbálkoztunk ezzel is. Részben azért, mert volt egy ilyen elvárás a minisztériumunk részéről. Így 1,5 év alatt lehet teljes értékű szakmája bárkinek, teljesen ingyenesen. Felismertük, hogy a munkaerőpiaci igényeket a nappali képzésű rendszerrel kielégíteni szinte lehetetlen. Átlagosan 160 embert képzünk így évente, ahhoz képest, hogy 360 fő a nappalis tanulók száma. Tehát arányaiban nézve ez egy óriási szám, így tudunk 500 fő fölé emelkedni iskolalétszámban. Igazán büszkék vagyunk a felnőttekre, hiszen szinte kivétel nélkül kiváló eredményeket érnek el. Általuk az ipari iskola megbélyegzést már régen meghaladtuk, míg a szociális ágazatot csak a felnőtteknél használjuk ki. Mivel többségében nincsenek ilyen szakembereink, ezért óraadókkal oldjuk meg a képzésüket. Csak azt sajnálom, hogy nem „ébredtünk” hamarabb, hiszen pl.: a kisgyermekgondozó képzés sokáig hiányszakma volt. Sikerét mi sem bizonyítja jobban: amint befejeződik az egyik képzés, máris indítjuk a következőt, hiszen akkora az érdeklődés. Az utódomnak már javasoltam, hogy e területeken nappalis képzést is indítson.”

Kapcsolódó cikk
Szakképzésért Apáczai Csere János Díjban részesült Franczia László
Szakképzésért Apáczai Csere János Díjban részesült Franczia László
A váci Piarista Kilátó Központban rendezték meg a Szakképzésért Apáczai Csere János Díj átadóját. Országos szinten tíz személy kaphatta meg...

Sikeres vizsgát tettek a felnőttek szakmai oktatása keretében és szakmai bizonyítványt kaptak a 2024 május-júniusi vizsgaidőszakban:

Asztalos: 17 fő (köztük 3 nő)
Épület-és szerkezetlakatos: 10 fő
Hűtő-és szellőzésrendszer-szerelő: 15 fő
Víz-és csatornarendszer-szerelő: 11 fő

Asztalosok
Épület-és szerkezetlakatosok
Víz-és csatornarendszer-szerelők

Ágazati alapvizsgát tettek:

Szociális ágazat – Kisgyermekgondozó,- nevelő: 18 fő
Gazdálkodás és menedzsment ágazat – Pénzügyi-számviteli ügyintéző: 12 fő

Leendő Kisgyermekgondozó,- nevelők
Leendő Pénzügyi-számviteli ügyintézők

Berger Józsefné felnőttoktatási és felnőttképzési ügyintéző tájékoztatott minket arról is, hogy szeptemberen az alábbi képzésekre várják a jelentkezőket:

Szociális ápoló és gondozó
Asztalos
Hűtő-és szellőzésrendszer-szerelő
Kereskedelmi értékesítő

Amelyek már biztosan indulnak, de lehet még jelentkezni:

Hegesztő
Központi fűtés-és gázhálózatrendszer-szerelő

Jelentkezési határidő: 2024. augusztus 15.
(A képzések megfelelő létszámú jelentkező esetén indulnak.)

Amit ezekről a képzésekről tudni lehet: 1,5 év a képzési idő, ingyenesen lehet elvégezni két szakmajegyzék szerinti szakmát (és egy részszakmát, de ilyen nem indul a Wattayban).
A belépési feltétel (minden meghirdetett szakmánál) a 8 általános.
Az első félév után mindenki ágazati alapvizsgát tesz, ezzel „megszerzi a jogot”, hogy egy év alatt a saját ágazatában második szakmát szerezzen. Például a most végzett Épületgépészet ágazat Víz-és csatornarendszer-szerelők közül 7-en jelentkeztek az Épületgépészet ágazat Központi fűtés-és gázhálózatrendszer-szerelő képzésre, akik egy év alatt megszerezhetik az újabb szakmát.

Kapcsolódó cikk
Eredményes tanévet zárt a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum
Eredményes tanévet zárt a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum
Sikerekben gazdag és szép eredményekkel teli tanévet tudhat maga mögött a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum. A tanévzáró ünnepséget 2024....

Képek forrása, további képek: https://kszcwattay.hu/p/kepek 

MEGOSZTÁS