Izsák Város Önkormányzata és az Izsáki Hegyközség 2024. szeptember 27-én, pénteken 10:00 órakor szakmai fórumot tartott. A rendezvény Knábel László hegybíró rövid köszöntőjével indult, majd Dr. Bozóky Imre, Izsák polgármestere üdvözölte a résztvevőket.

Dr. Bozóky Imre, Izsák polgármestere Knábel László hegybíró
-Hirdetés-

Kiemelte, hogy nagy megtiszteltetés, hogy Izsák adhat otthont a konferenciának, mivel a város történelmében mindig is központi szerepe volt a szőlészetnek és borkészítésnek. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben a fórum célja, hogy útmutatást adjon a folytatáshoz, valamint lehetőséget biztosítson a tapasztalatok megosztására és a közös gondolkodásra.

Szüret 2024 helyzetkép, Piacszabályozási intézkedések – Frittmann János borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke

Frittmann János borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke

A 2024-es szüret rendkívüli hőségben kezdődött Magyarországon, ami a borászok számára komoly kihívást jelentett. Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke elmondta, hogy az idei terméshozam világszerte, így Magyarországon is az átlagosnál alacsonyabb lehet. A fehér szőlők iránt még van kereslet, de a vörösborok eladásai csökkentek. A globális borfogyasztás csökken, és a borászoknak alternatív megoldásokat kell keresniük, mint például boralapú koktélok amelyekkel próbálnak a fiatalabb generációk felé nyitni.

Az aszály és az egyre gyakoribb klímaváltozási hatások miatt a termés mennyisége sok borvidéken elmarad a várttól. De ez nem csak hazánkra jellemző, hanem világszinten is átlagos vagy az alatti termésmennyiség várható. Az előzetes becslések alapján a szőlő mennyisége idén nem éri el a közepes mennyiséget sem. A Kunsági borvidéken várható, hogy 20-30%-kal kevesebb lesz a szőlő, mint tavaly, részben az aszály, részben a fagyok miatt. Míg a fehér szőlőknél az átlagosnál jobb eredmények is születhetnek, a kék szőlők rendkívül nehéz helyzetbe kerültek, szinte nincs rájuk kereslet Európa-szerte.

Az ágazatnak sürgősen alkalmazkodnia kell a változó piacokhoz és a csökkenő kereslethez. A borászatok számára a boralapú italok, koktélok bevezetése lehet az egyik lehetséges válasz a kihívásokra, ahogy az alkoholfogyasztási szokások világszerte változnak. Az iparág azonban nehéz döntések előtt áll, mivel a borpiac Európában is szűkül, és a globális borfogyasztás csökkenése új stratégiák kidolgozását teszi szükségessé.

Szőlő-bor ágazati és támogatási aktualitások – Dr. Feldman Zsolt államtitkár Agrárminisztérium

Az államtitkár elsősorban az ágazati és támogatási aktualitásokról osztott meg információkat a jelenlévők számára.

Dr. Feldman Zsolt államtitkár – Agrárminisztérium

A magyar borászat az elmúlt években mind minőségben, mind technológiai háttérben erősödött, főként a támogatási és fejlesztési programoknak köszönhetően. A támogatásokkal segítjük, hogy a szőlő- és a borágazat a jövőben is zászlóshajója lehessen az agráriumnak – mondta dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára. Az országban 58 ezer hektár szőlőterület van, és 2024-ben várhatóan 2,9-3 millió hektoliter bor készül.

A támogatások között kiemelte a szőlő szerkezetátalakítást, amely jelentős mértékben hozzájárult az ültetvények megújításához. A támogatási kérelmek benyújtására idén november 2-től 30-ig lesz lehetőség.

A borászati beruházásokra és fejlesztésekre 2027-ig 21 millió euró áll rendelkezésre, és a következő években napelemes rendszerekre, technológiai berendezésekre és vállalati szoftverekre is igényelhető támogatás.

A borászati innováció terén új lehetőségek nyílnak, például az alkoholcsökkentett és alkoholmentes borok előállítása is támogatást kap majd, amely révén a borászatok új piacokat célozhatnak meg. Továbbá, új ültetvények telepítésére és a hozzájuk kapcsolódó gépek beszerzésére is támogatás lesz elérhető 2025-től.

Dr. Németh Krisztina előadása a szőlők tavaszi fagykáraira és azok csökkentési lehetőségeire összpontosított.

Dr. Németh Krisztina előadása

Az éghajlatváltozás hatásai között kiemelte az emelkedő hőmérsékletet, amely korábbi fakadáshoz, virágzáshoz, valamint rövidebb érési időszakhoz vezet. Rámutatott, hogy a tavaszi fagyok gyakorisága növekszik, különösen a mélyfekvésű területeken, ahol a rügyek és a termés súlyos károkat szenvedhetnek. Az előadó különböző fagyvédelmi módszereket ismertetett, például a szélgépek használatát, a fagyvédő gyertyákat, illetve a kettős metszés technikáját, amely a kihajtás késleltetésével mérsékli a fagykárt. Az aktív és passzív fagyvédelmi megoldásokon túl Németh Krisztina a növénykondicionálás és a biostimulátorok szerepét is hangsúlyozta a növények fagytűrő képességének növelésében. Az előadás a szőlőtermesztők számára hasznos iránymutatást nyújtott a fagykár elleni védekezésben és a szőlőültetvények védelmében.

Végezetül a helvéciai Faragó Endre, az F-AirGo tulajdonosa mutatott be egy új lehetőséget fagykár elhárításra.

Faragó Endre az F-AirGo tulajdonosa

Az F-AirGo egy magyar családi vállalkozás, amely gyümölcsösök fagyvédelmére specializálódott. 1993-ban alapították saját gyümölcsültetvényeik védelmére. Innovatív, mobil fagyvédelmi gépeik a levegő hőmérséklet-különbségeit kihasználva keringetik a melegebb rétegeket, így megakadályozzák a fagy okozta károkat. Termékeik 11 országban elérhetők, és akár -7°C-ig képesek védeni a növényeket.

Az inverzió, azaz fordított rétegződés az a jelenség amikor felfelé haladva a hőmérséklet emelkedik. Éjszaka a föld felszíne gyorsan lehűl, a magasabb rétegek viszont sokat megtartanak a nap folyamán felhalmozott hőből, s mivel immár a légrétegek sűrűsége különböző, nem tudnak keveredni egymással. Ezt a hőtöbbletet a termőszinten elterítve védjük meg gyümölcsöst/szőlőt a fagykártól – mondta Faragó Endre.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (22 db kép)
MEGOSZTÁS