2009. május 16-ra az Izsáki Városi Vegyeskar találkozóra hívta azokat az együtteseket, melyekkel korábbi rendezvényeken találkozott. A Lajosmizsei Városi Vegyeskar, a Kecskeméti Kodály Kórus, a Kiskunhalasi Városi Vegyeskar, és Izsáki Városi Vegyeskar valamint a GAMF Kamarazenekara és az Izsáki Református Kórus a katolikus templomban adta elő műsorát.

-Hirdetés-

A művészeti program után a karnagyok: Berta István, Bíró Jánosné, Dr. Csorbainé Bakosi Zsuzsanna, Faddi Istvánné, valamint Kulcsár Erika és Mezeiné Fejszés Zsuzsanna megállapodtak abban, egy év múlva újra találkoznak.

Igy kezdődött. Azóta minden évben közös hangversenyt adott valahol a 4 vegyeskar, és a meghívott vendég együttesek. Egy év maradt ki csak, 2020, a covid szomorú éve. 15 év hosszú idő, változásokat is hozott. A Kecskeméti Kodály Kórus élén immár Zöldi-Kovácsné Korompai Mónika áll, míg az Izsáki Városi Vegyeskar munkáját Berta István irányítja. A Kiskunhalasi Városi Vegyeskar sajnos befejezte működését. Tagjai közül néhányan a Mithrasz Kórushoz csatlakoztak, a kórus pedig betöltötte a keletkezett űrt. Néhány éve a MEDrigál kórus kapcsolódott be a vándor találkozók sorozatába.

2024 októberében az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola ünnepien díszített aulájában találkoztak a kórusok.

Az eseményt Izsák Város újonnan megválasztott polgármestere, Lakatos Tamás nyitotta meg. Beszédében kiemelte annak jelentőségét, hogy első hivatalos teendői között egy olyan rendezvény megnyitására kapott felkérést, mely nem csak Izsákon zajlik, de története is innen indult. Beszélt arról, mai gyors világunkban milyen fontos az, hogy ezek a kórusok 15 éven át együtt tudtak maradni, nem engedték el egymást, időt szánnak a közös munkára, a kapcsolat ápolására. Meleg szavakkal szólt a kórusban ma is éneklő volt általános iskolai tanárairól, különösen énektanáráról, az Izsáki Kórus alapító karnagyáról Bíróné Szilvikéről.

A műsorban előbb a Jánoshalmi Mithras Pedagógus Kórus lépett színpadra, majd a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház MEDrigál Kórusa következett.

Jánoshalmi Mithras Pedagógus Kórus
Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház MEDrigál Kórusa

A Lajosmizsei Városi Kamarakórus bemutatkozását a Kecskeméti Kodály Kórus követte.

Lajosmizsei Városi Kamarakórus
Kecskeméti Kodály Kórus

A programot a vendéglátó, Izsák Város Vegyeskara zárta.

Izsáki Vegyeskar

A zenei repertoár minden kórus esetében igen változatos volt, szakrális művektől a filmzenéig, klasszikus és kortárs szerzőktől egyaránt hallhattunk műveket. Nagy öröm, hogy a megszokott zongora kíséretes darabok mellett további hangszerek is megszólaltak, cselló, szoprán szaxofon és csörgődob is színesítette a zenei palettát. A lebonyolítást Árvai Zoltán közvetlen műsorvezetése tette teljessé. A kórusok bemutatkozása után a karnagyok emléktárgyat vehettek át. A találkozók vándorserlegét a Lajosmizsei Városi Kamarakórus vitte haza, jövőre tehát ott találkozik az énekes közösség.

Az összkari mű, a Símuljon mindig lábad elé jó út kezdetű áldással nem ért véget a találkozó. A dalosok az iskola étkezdéjébe vonultak, ahol már várta őket a terített asztal és az apró személyes ajándékok. Finom ebéd és jó hangulatú baráti beszélgetések után indultak haza a kórusok. Kétség sincs afelől, már útközben a jövő évi találkozót tervezgették.

Köszönettel tartoznak mindenkinek, hogy idén is megvalósulhatott a program – Árvai Zoltán, Biczó Csárda, Fejszés József, Huszta Róbert, Izsák Város Önkormányzata, Miniszterelnökség-Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Mondok Miksa, Petrányi László, Táncsics Mihály Általános Iskola, Tegyünk Izsákért Egyesület.

MEGOSZTÁS