Zászlófelvonással, szentmisével és emlékműsorral várta az érdeklődőket 2024. október 23-án Kiskőrös Város Önkormányzata, az ’56-os Szövetség, valamint a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére rendezett megemlékezésen.

-Hirdetés-

A megemlékezés ünnepélyes zászlófelvonással vette kezdetét 2024. október 23-án reggel 8 órakor a Városháza előtt, melyen részt vett Font Sándor, országgyűlési képviselő, Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere és Kiskőrös város képviselő testületének tagjai is. 

A megemlékezés ünnepélyes zászlófelvonással vette kezdetét

A rendezvény délután 17 órakor a kiskőrösi Szent József Plébánián folytatódott, ahol ünnepi szentmisére várták az érdeklődőket. Először Bobek Tamás plébános szónoklatát hallgathatták meg a jelenlévők, melyben Kapisztrán Szent Jánosról, valamint a szabadság fogalmáról és értékéről beszélt. Az ünnepi szentmisét Tóth Tibor plébános celebrálta, majd az úrvacsora kiosztása után a Himnusz és a Székelyhimnusz közös eléneklésével zárult az esemény.

Az ünnepi szentmisét Tóth Tibor plébános celebrálta

A misét követően fáklyás felvonulás indult az ’56-os Kopjafához, ahol 18 órakor kezdődött a városi emlékműsor. Elsőként Fodor Tamás történelemtanár köszöntötte az egybegyűlteket, majd a KEVI Gimnázium és Technikum tanulói adtak színvonalas irodalmi műsort, melynek során felelevenítették az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit. A megemlékezésen közreműködött Kiskőrös Város Fúvószenekara, Sipos Béla karnagy vezénylésével.

A KEVI Gimnázium és Technikum tanulói adtak műsort

Ünnepi beszédet mondott Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere, melyben kiemelte, hogy milyen jelentőséggel bír napjainkban is az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke:

„1956 üzenete az a feltétlen szabadság utáni vágya a magyarságnak, amelyet a történelem során rengeteg harcban igyekezett kivívni. A véres háborúkon, a forradalmi eseményeken át, némi tüntetéseken, és gyakran hangos szóval vagy politikai intézkedésekkel, de mindig igyekezett megvédeni külső és belső szuverenitását egyaránt… Nagy eredményeket csak együtt tudunk elérni. Össze kell fognunk. Egységgé kell lennünk, ne álljunk a széthúzás mellé. Meg kell tanítanunk gyermekeinknek, hogy a magyar nemzet léte és a jövő ’56 üzenete: szabadnak kell maradnunk, hogy szabadon dönthessünk életünkről. Soha ne feledjük, hogy mi magyarok a szabadság népe vagyunk… Mi kiskőrösiek különösen hálával tartozunk azoknak, akik bár lelkükben a sebet hordozva átélték az ’56-os forradalmat, annak üzenetét mégis méltó módon adták át és adják át a mai napig nekünk.”

Ünnepi beszédet mondott Domonyi László polgármester

Az esemény fénypontjaként Faragó Imre, a helyi ’56-os Szövetség elnöke, a városnak ajándékozta azt a lyukas zászlót, melyet Wittner Mária eredeti aláírása díszít. A zászlót Domonyi László polgármester vette át és köszönte meg:

„Wittner Máriát vendégül láthattuk itt Kiskőrösön, és őt is személyesen ismertük, mint hiteles tanúját az ’56-os eseményeknek és talán mondhatjuk, hogy szenvedőjét is. Wittner Mária, Faragó Imre, és a jelenlévő ’56-osok is a mi tanúink és bíztatnak minket arra – kedves fiatalok, titeket is -, hogy igenis ’56-ot ünnepelni kell, az ’56-os hősök emlékét, akaratát, és az elért eredményeikre mindig emlékeznünk kell és büszkének kell lennünk rá.”

A zászlóátadás pillanata

Az ünnepség zárásaként koszorúkat helyeztek el az ’56-os Kopjafánál. A helyi ’56-os Szövetség és a Vitézi Rend koszorúját Faragó Imre elnök helyezte el. A Politikai Foglyok Országos Szövetsége nevében Banyári Pál és unokája koszorúzott. Kiskőrös Város Önkormányzatának koszorúját Domonyi László polgármester és ifj. Gmoser István alpolgármester helyezte el a Kopjafa talapzatánál.

Kiskőrös Város Önkormányzatának koszorúját Domonyi László polgármester és ifj. Gmoser István alpolgármester helyezte el a Kopjafánál

A megemlékezés a Szózat közös eléneklésével zárult, majd ezt követően a jelenlévők fáklyákat, gyertyákat és mécseseket helyeztek el a Kopjafa körül.

A jelenlévők fáklyákat, gyertyákat és mécseseket helyeztek el a Kopjafa körül

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (51 db kép)
MEGOSZTÁS