Január 11-én második alkalommal rendezte meg Izsák városa a Kolbászol Izsák Kolbásztöltő Fesztivált a városi Piaccsarnokban, amely a hagyományos disznótorok ízét és hangulatát idézte meg.

-Hirdetés-

A rendezvényt Izsák Város Önkormányzata, az Izsáki Gazdakör és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. Bár eredetileg 17 csapat nevezett be, a szombati csípős hidegben végül a sok betegség miatt 12 lelkes csapat mérte össze tudását és kreativitását.

A verseny 8 órakor kezdődött a húsosztással, majd Lakatos Tamás polgármester köszöntötte a résztvevőket, és a zsűri ismertette a szabályokat.

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, Szabó György mesterszakács és Városi Bernadett

Az esemény nemcsak a versengésről, hanem a közösségépítésről is szólt: családok, baráti társaságok és munkahelyi csapatok gyűltek össze, hogy közösen idézzék meg a régi idők disznótoros hagyományait.

A csapatok fantáziadús nevekkel és egyedi megjelenéssel érkeztek: egyforma öltözékek, falusi díszletek és házi finomságok teremtették meg a hangulatot. A hideg ellen pálinka, házi bor és frissen sült pogácsa is gondoskodott a jókedvről.

A háromfős zsűri – Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, Szabó György mesterszakács és Városi Bernadett – szigorú, ám elismerő szemmel figyelte a csapatok munkáját, az elkészítés módja és az eszközök használata mind értékelésre kerültek.

A zsűri elmondta, hogy hatalmas meglepetés volt számukra is, hogy a leggyengébb kolbászt is bármikor megennék. A zsűri egybehangzó véleménye szerint a versenyzők látványosan fejlődtek az előző évhez képest, különösen a hús darálásában és a kolbászok ízesítésében.

„Nagyon örülünk neki, hogy a tavalyi év óta látványosan sokat fejlődött a kolbásztöltés Izsákon. A tavalyi legtöbb probléma a hús darálásán múlt, ezt idén nagyon szépen kiküszöbölte minden csapat, de főként a kolbászok ízesítésében fejlődtek nagyon sokat.  Egy jó kolbász kissé szaftos, puha, és az egyik falat után kívánja a másikat.

Nincs egységes recept, hiszen mindenki máshogy szereti: borsosan, csípősen, köményesen. Ez tájegységenként is változik” – mondta Asztalos István.

A zsűri pontozással állította fel a végső sorrendet, melynél az első 3 helyezettet egyetlen egy pont választott el. Ezt az is bizonyítja, hogy a 2. illetve a 3. helyezett ugyanannyi pontot ért el, az újra kóstolás döntötte csak el, hogy melyik csapat hányadik helyen végez, de a 4. helyezett is csak egy hajszállal, -ami szerencsére nem a kolbászban volt- maradt le a képzeletbeli dobogóról.

És akkor jöjjön a zsűri által felállított sorrend:

  1. Elkolbászolók
  2. Marcangolók
  3. Ivócimborák
Első helyezett: Elkolbászolók csapata
Másodikok: Marcangolók csapata
Harmadik helyezettek: Ivócimborák csapata

Bárhogy is alakultak a helyezések, a rendezvény fő célja nem a zsűri által felállított sorrend, hanem az, hogy együtt voltak a családok, barátok, munkahelyi társaságok, amelynek nagyon fontos szerepe van a mai világban. Egész délelőtt remek hangulat uralkodott: a családok és barátok együtt élvezték a programot, a csapatok között pedig vidám, baráti légkör alakult ki. A helyi önkormányzat munkatársai pedig “Hikomat Banditák” néven 15 kg ingyenes kóstolóval és rengeteg jókedvvel várták a kilátogató érdeklődőket!

A fesztivál fő szervezője Tetézi Attila már most várja következő Kolbászol Izsákot, hiszen egyre nyilvánvalóbb, hogy ez az esemény méltó hagyományt teremthet Izsákon.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (67 db kép)
MEGOSZTÁS