2025. január 25-én a hajnali pirkadat fényei még alig-alig bontogatták szárnyaikat, mikor a falu apraja-nagyja összegyűlt a helyi Faluház területén, hogy együtt dolgozzák fel a tavaly nevelt hízókat a IV. Páhi Falusi Disznóvágás keretein belül.

A sertéseket Lucza Gábor ajánlotta fel, melyeket Gergye András nevelt a közösség számára. A két hízó összsúlya 420 kilogramm volt, amelyek Szakál Máté és Szabó Tibor böllérek koordinálásával kerültek feldolgozásra.

A munkálatokban mindenki kivette a részét: míg a helyi gazdák azon dolgoztak, hogy hús kerüljön az asztalra, addig a lelkes szakácsok és segítőik ezeket elkészítették és egész nap kínálták. Reggelire sült vért és sült májat szolgáltak fel, majd ebédre sült kolbász és pecsenye került a tányérra. Hűvös reggelnek néztek elébe a résztvevők, így belső melegítésre is szükség volt: a 2024-as falu borával és forralt borral kínálták a felnőtteket, illetve a házi pálinkák is kóstolásra kerültek. A szervezők természetesen a gyermekekre és a sofőrökre is gondoltak, nekik forró tea készült.

A termékek készítésében a kolbászhús kapta a legnagyobb szerepet, melyből 140 szárma töltött káposzta, sütőkolbász és kétféle méretű szalámi készült. Emellett hurkát, májast és disznósajtot is töltöttek, melynek egy része az esti vacsorán került kínálásra. Füstáru is készül az elkövetkezendő napokban, melyet az idei évben megrendezésre kerülő rendezvényeken fognak majd kínálni.

A remek csapatmunkának köszönhetően kora délután befejeződtek a kültéri munkálatok, így mindenki elindulhatott haza készülődni, ugyanis este disznótoros mulatsággal várták a vendégeket.

19 órától welcome drinkkel fogadták a mulatni vágyókat a helyi Művelődési ház termében. 20 órakor Pecznyik Béla, a gazdakör elnöke köszöntötte a résztvevőket és fejezte ki háláját a segítők munkájáért. Elárulta, hogy a jövő évi disznóvágásra Lucza Gábor felajánlott két malacot, melyet az elkövetkezendő egy évben fognak hizlalni. A tort orjalevessel nyitották, majd töltött káposztát, hurkát és kolbászt kínáltak, mely a helyi konyha szakácsainak és az asszonyoknak köszönhető. A hagyományos hájas sem maradhat el egy ilyen rendezvényen: a sütemény Borzák Mónika felajánlásával készült.

A finom vacsorát követően le kellett mozogni a kalóriákat: a jó hangulatért Tasi Csaba felelt. A bál családias hangulatú, önfeledt, vidám hangulatban zajlott, mely egészen hajnalig tartó mulatsággal végződött.

Írta, képek: Petz Odett

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (140 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira