Tavaszi ízek és nápolyi szenvedély – Fejes Zalán séffel beszélgettünk a La’Róna megújult étlapjáról és az autentikus nápolyi pizzáról.
A Kiskőrös szívében található La’Róna bisztró és borbár a helyi gasztronómia egyik ékköve, ahol a hagyományos ízek modern köntösben kelnek új életre. A bisztró új, tavaszi a’la carte étlapjáról, a nápolyi pizzák különlegességeiről és a séf mesterségének titkairól Fejes Zalánt, a La’Róna séfjét kérdeztük.
– A vendéglátás egészen új szegmensében bontakoztatod ki kreativitásodat a La’Rónában, mint eddig. Mi volt ennek az oka?
– Már 35 éve dolgozom a vendéglátásban, de a kiskőrösi La’Róna különleges mérföldkő az életemben. Az étterem nyitása után pizza szakácsként csatlakoztam a csapathoz, majd 2024 áprilisától lettem a bisztró séfje. Mindig szerettem főzni, és noha hosszú ideig felszolgálóként és cateringesként dolgoztam a környéken, a La’Rónában megvalósíthatom a kreatív elképzeléseimet és új kihívások elé nézhetek. Itt lehetőségem nyílt arra, hogy a hagyományos ételeket modern bisztróstílusban gondoljuk újra, friss és izgalmas köntösbe öltöztetve őket. Az életem, a hivatásom a vendéglátás.

– Az új, tavaszi étlap milyen újdonságokat tartogat?
– Az új gourmet a’la carte étlapot a szezonális, friss alapanyagok ihlették. Helyi és környékbeli termelőktől szerzünk be például spárgát, epret, és ezek a friss hozzávalók kerülnek előtérbe. Megújult formában tér vissza néhány közkedvelt fogásunk is, mint például a La’Róna módra készült Csirke Cordon Blue, ami cheddar sajttal és kiskőrösi füstölt sonkával készül, házi savanyított zöldségekkel és különleges burgonyapürével. Frissítjük a kacsaburgerünket is, ami házi burger buciban készül, kacsamájas majonézzel, lila hagyma lekvárral, grill camemberttel és szalmaburgonyával tálalva. Természetesen kérhető extra kacsamájjal is. Egy előző programunkon nagy sikert aratott az újragondolt csirkepaprikás, ami helyet kap az állandó tavaszi étlapunkon, ami csirkecombból, paprikás mártással, túrós lasagnéval, tejföl espuma és csirkebőr ropogósból áll.
A hagyományos ételeket újragondolva, új köntösbe csomagolva tálaljuk a vendégeink elé modern, exkluzív környezetben. Meg szeretnénk mutatni, hogy van modernebb, divatosabb irányvonal is a vendéglátásban.

– A La’Róna nápolyi pizzái országos hírnévre tettek szert. Mi a titka ennek a sikernek?
– A minőség és az autentikusság. Nápolyi 00-ás lisztekkel dolgozunk, a tésztát minimum 24 órán át kelesztjük, olasza alapanyagokat, mint San Marzano paradicsomot és fior di latte sajtot használunk. A pizzáink a nápolyi pizza szabályai szerint készülnek: a tészta levegős, könnyű, a feltétek pedig mind eredeti olasz minőségi alapanyagok. A feltétek nem rásülnek a tésztára a 490 °C-os sütőben, hanem frissen kerülnek rá, ami egy teljesen más ízélményt ad. Felkerültünk az országos nápolyi pizzatérképre is, ami hatalmas elismerés.

– Milyen különleges pizzák várják a vendégeket tavasszal?
– Tervezzük egy spárgás nápolyi jellegű pizza bevezetését, és minden hónapban szeretnénk egy szezonális pizzaajánlatot bemutatni a nyolc állandó mellett. A legnépszerűbb pizzáink, mint a La’Róna Pizza pancettával és spianata spicante szalámival, vagy a Coppa pizza gorgonzolás mascarponéval, Genovese pestóval és aszalt paradicsommal továbbra is megtalálhatóak lesznek az étlapon. Ezen felül különleges pizzaváltozatokat is kínálunk, például a Mezzaluna pizzaszendvicset és a Pannózó hosszított pizzát. Szeretnénk egy ötfogásos pizzamenüt, amiben ötféleképpen tálaljuk a nápolyi pizzát.

– Hogyan tanultad meg a nápolyi pizzakészítés mesterségét?
– Hat éve tanulom és kísérletezem a pizzakészítéssel. Olaszországban, a legnevesebb pizzaiskolákban, pizzakurzusokon sajátítottam el a technikát, és rengeteg különböző liszttel, alapanyaggal dolgoztam. A célom, hogy a La’Róna vendégei az igazi nápolyi pizza élményét kapják meg, amely a hagyományos technikák és prémium minőségű olasz alapanyagok találkozásából születik.

– Április első hétvégéjétől új brunch kínálat is elérhető a La’Rónában. Mit érdemes tudni az ESSENTIALE Brunch-ról?
– Az ESSENTIALE Brunch egy vitaminokban gazdag, tápláló reggeli- és brunch kínálat, amely friss alapanyagokból és minden mentes fogásokból áll. Különleges süteményekkel, prémium kávékkal és egészséges ételekkel várjuk vendégeinket minden szombaton és vasárnap reggel. A brunch kínálat elvitelre is kérhető, a „take away” ablakunknál gyorsan és kényelmesen átvehetők az ételek és italok. Ez egy fantasztikus lehetőség azoknak, akik egy tartalmas, minőségi reggelivel szeretnék indítani a napot hétvégén.

– Milyen programokkal készültök a közeljövőben?
– Április 26-án egy különleges séf estet tartunk, ahol a 2023-as Séfek séfjével, Zörgő Janival közösen nyolcfogásos degusztációs vacsorát készítünk. Ez egy igazi gasztronómiai kaland lesz, tele magyaros ízekkel és különleges fogásokkal, többek között kacsamájjal, mangalicával, valamint helyi (akasztói) halakkal és vadakkal.

– Mit üzensz azoknak, akik még nem jártak a La’Rónában?
– A La’Róna nem csupán egy étterem, hanem egy hely, ahol az ízek találkoznak a kreativitással és a szenvedéllyel. Várunk mindenkit szeretettel, hogy megkóstolják az új tavaszi étlapunk friss, szezonális fogásait és a hamisítatlan autentikus nápolyi pizzáinkat.
Kóstolj bele a La’Róna élménybe, és hagyd, hogy elvarázsoljunk!
Fogyaszd helyben, modern környezetben a kiválasztott ételeket, esetleg válaszd az elvitelt vagy a házhoz szállítást.
La’Róna bisztró és borbár
Kiskőrös Petőfi Sándor utca 8.
Telefon: +36 20 244 4651
Email: laronakiskoros@gmail.com
Nyitvatartási idő
Hétfő – 11:00-14:00
Kedd – Csütörtök: 11:00-21:00
Péntek: 11:00-22:00
Szombat: 11:00-23:00
Vasárnap: 11:00-15:00
Fotógaléria:
