Negyedik alkalommal hirdette meg lekvárversenyét az Akasztói Fürge Ujjak Kézimunkakör, mely idén is a „A nyár ízei üvegbe zárva” címet kapta. A díjátadást a Kisasszony-napi Búcsú szombati napjának délelőttjén tartották, szeptember 13-án.
A versenyre 50 hazai és 20 üveg külföldi (12 Adáról és 8 Krasznáról) lekvár érkezett. A mintákat egy négytagú zsűri bírálta el: Fehér Dominika, Németh László, Németh Csaba és Szabó Csaba.

Az eredményhirdetésen először Kisléghy Györgyné Ágnes, a Fürge Ujjak Kézimunkakör vezetője köszöntötte a megjelenteket. Megemlítette, hogy örömükre szolgál, hogy idén is ilyen szép számmal vettek részt a lekvárkészítő versenyen – a helyiek és a testvértelepülések lakói is. Továbbá köszöntőt mondott Suhajda Antal polgármester is, majd az Akasztói Vízkereszt Citerazenekar színesítette a díjátadást.

Lajkó Liza dalcsokrokat énekelt. A zsűri nevében Fehér Dominika mondta el gondolatait a beérkezett lekvárokról és a zsűrizésről. A legérdekesebb a lilahagymából készült lekvár volt.

Az eredmények:
Sárgabarack lekvár:
I. Turú Anita
II. Németh Lászlóné
III. Doróné Turú Evelin
Szilva lekvár:
I. Németh Lászlóné (12 éves szilva lekvár)
II. Németh Lászlóné (4 éves szilvalekvár)
III. Turú Anita
Különdíj:
Németh Lászlóné (cukormentes szilva lekvár)
Bogyós gyümölcsből készült lekvár:
I. Kastély Lívia (málna lekvár)
II. Németh Lászlóné (eper lekvár)
III. Tóthné Takács Erzsébet (málna lekvár)
Vegyes:
I. Lázár Rózsa (őszibarack lekvár)
II. Tóthné Takács Erzsébet (eper-bodza virág lekvár)
III. Belák Józsefné (füge lekvár)
Különdíj (hagyományostól eltérő):
Doróné Turú Evelin (narancs-sárgabarack lekvár)
Kovács Nándor (erdei kökény 2024)
Lázár Rózsa (csipkebogyó 2022)

Testvér településekről érkezett lekvárok:
Arany oklevél – Petkes Ilona (datolya lekvár)
Arany oklevél – Marosi Irma (sárgabarack lekvár)
Ezüst oklevél – Szarvák Anita (földieper-bodza lekvár)
Ezüst oklevél – Csende Mirjana (szilva lekvár)
Különdíj: Puszenyik Gizella (meggy lekvár)

Az eseményen házi ízek kóstolóját is tartottak: Németh Csaba grillázst, Németh László ízletes gyümölcsöket, Hubert János frissen sült házi kenyeret, Flórián Csaba több fajta mézet, Gulyás Antal szőlőt, Lázár Rózsa zakuszkát (padlizsános, babos) hozott kóstolásra. Míg a Fürge Ujjak Kézimunkakör házi tésztát (cérna metélt, kocka); házi sajtkrémet, cukkini és tepertő krémet is készített, illetve hagyományos házi süteményekkel (kuglóf, kalács, hájas kifli, pogácsa, lotya pite) is várták a kedves vendégeket.

Az eseményen felavatták még az Akasztói Tégláriumot is, mely régi akasztói téglákat tartalmaz. Az összegyűjtésben segített Németh László, aki beszélt is a gyűjtésről és a kiállított téglák egyediségéről, mely gyűjteményhez várják a helyiek és mások felajánlott tégláit is.

Az esemény finom ebéddel és kóstolókkal zárult.
Fotógaléria:





