A kiskőrösi KEVI Petőfi Sándor Középiskolája 5/13 SZ osztálya rendszeres résztvevője a különböző borversenyeknek felszolgálóként. A 6 éves képzésben részesülő élelmiszer IPARI technikusok az ilyen események alkalmával saját boraikat is megmérettetik.
A diákokról Filus János osztályfőnök elmondta, hogy a tanulók a 4. év végén szakgimáziumi érettségit tettek le és most ötödévesek. Tanultak higiéniát, munkavédelmet, tűz-és balesetvédelmet, valamint minőségbiztosítást. A szakmai tárgyak között olyanok is szerepelnek, mint laboratóriumi gyakorlat (élelmiszeripari és borászat).
A diákok szeptembertől a 6. tanulmányi évet kezdik majd meg, amely végén bor-és pezsgőgyártó szaktechnikusok lesznek.
A képzés során a bor és a pezsgő gyártásának különböző fázisaival fognak foglalkozni, valamint a bor analitikai laborvizsgálatával. Ez már a kormány oktatáspolitikai elképzeléseivel összhangban ad technikusi végzettséget. A most 8 fős osztály minden diákja szeretné a 6. évet is elvégezni.
A fiatalok a tanulmányi és a szakképzési órákon kívül tevékeny részesei az egyéb rendezvényeknek is.
A gyermekek részt vettek a Kiskőrösön megrendezett Nemzetközi Kadarka Borversenyen, 3 országos borversenyen (Miklós Napi Rozé Borverseny – Kunszentmiklós, Evangélikus Borverseny – Révfülöp, Országos Cserszegi Fűszeres és Irsai Olivér Bor-és Pálinkaverseny – Soltvadkert), valamint a települési borversenyeken (Akasztó, Kaskantyú, Kecel, Kiskőrös). A fiatalok itt felszolgálták az italokat és a bírálatban is részt vettek.
A versenyeredmények tekintetében a diákok borai különdíjakat kaptak és kupa díjazásban részesültek a Kecel Városi Borversenyen és a Nemzetközi Kadarka Borversenyen. Ugyanitt az iskola bora bronzérmes lett, az Evangélikus Borversenyen Révfülöpön pedig arany, ezüst és bronzérem díjat kaptak. Az Országos Cserszegi Fűszeres és Irsai Olivér Bor-és Pálinkaverseny az intézmény Cserszegi Fűszeres bora ezüstérmes lett.
A különböző borversenyeken az iskola és a diákok borai összesen 30 érmet nyerte el: 4 arany (és 2 különdíj), 21 ezüst. 5 bronz.
Az iskola borai az intézmény tanterületén található saját ültetvényen megtermelt szőlőből készülnek: Cserszegi Fűszeres, Bianka, Generosa, Kékfrankos, Kadarka.
A szaktanár megemlítette, hogy az eredmények értékét növeli az, hogy a gyermekek a felnőtt mezőnyben, az országosan és nemzetközileg is elismert borászatokkal versenyezve állták meg a helyüket. Minden borversenyen, ahol felszolgáltak, megdicsérték az öltözéküket (matrózruha és öltöny), a szakmaiságukat, a magaviseletüket.
A diákok most a szakmai írásbeli vizsgára készülnek, amit követően május végén jönnek a gyakorlati, valamint a szóbeli vizsgák. Az időjárás függvényében augusztus végén, szeptember elején kezdik majd el a szőlőfeldolgozást és a vizsgaborok elkészítését. Minden évben készítenek „osztály bort”, amit közösen dolgoznak fel és készítenek hozzá egyedi tervezésű címkét is.
Idén szeptembertől kétéves, nappali rendszerű szakképzés indul az iskolában „szőlész-borász” szakon.
A felvételi korhatár 22 évben lett meghatározva és a jelentkezés feltétele még a 10. évfolyam sikeres befejezéséről tanúskodó gimnáziumi, szakgimnáziumi bizonyítvány. A képzés nappali tagozaton fog folyni, heti 5 nap, iskolarendszerben. A gyakorlati képzéshez az iskola 12 ha-os tanterületén minden biztosított.
A „szőlész-borász” szakra 2019. augusztus 1-ig lehet jelentkezni, melyre legfeljebb 12 diák felvételére van lehetőség.
Filus Tibor