A kormány bejelentése szerint június 2-től engedélyezik az iskolákban a tanulók oktatási célú foglalkoztatását, kiscsoportos konzultációk, illetve egyéni felkészítés tartását. Mindezek mellett az iskoláknak meg kell szervezni, hogy a szülői igényeknek megfelelően akár minden tanuló fogadására képesek legyenek.

A Kiskőrösi Bem József Általános Iskolában is újraindul az élet, melyről Lasztovicza László igazgatót kérdeztem.

Lasztovicza László

Milyen működési rend szerint kezdődik el az iskola újranyitása?

-Hirdetés-

– Június 3-tól az alsó tagozatos diákok részére felügyeleti rendszerben fogunk működni. Sok napi játékos feladat mellett felzárkóztató foglalkozásokat is fognak tartani magyar, valamint matematika tantárgyakból és angol nyelvből. Még várjuk a szülőktől a visszajelzéseket, de az már most látszik, hogy több csoport is lehet, mely alapján egy külön órarendet állítunk fel. Elkészítjük azokat a feladatokat, amelyeket a pedagógusok online módon küldenek ki, így a gyermekek az iskolából már semmilyen házi feladatot nem visznek haza. A szülői visszajelzések és igények alapján a napi program az iskolában 13 óráig tart majd. Reggel már 7.30-tól várják a pedagógusok a gyermekeket a főbejáratnál, ahonnan elkísérik őket a földszinti termekben folyó csoportos foglalkozásokra. A járványügyi előírásokat betartva egy csoportban legfeljebb 10 diák lehet úgy, hogy egy padban egy gyermek ülhet. Szülői nyilatkozatot kell kitölteni az iskolai igénybevétel előtt, amiben szerepel, hogy a gyermeknek nincs hőemelkedése, láza és semmilyen egyéb fertőző betegségben nem szenved. A nap folyamán a diákok részére biztosított lesz az étkezés is. A gyermeklétszám folyamatosan változhat, hiszen lehet olyan, aki nem tart igényt erre, illetve előfordulhatnak új jelentkezők is. Természetesen a gyermekfelügyeletet felsős diákok részére is tartjuk, amennyiben igény merül fel.

A tavalyi ballagásra megtelt az iskola udvara, de idén csak szűk körben rendezik meg

A tanév végi ünnepségekkel mi lesz?

– A virológusok által meghatározott előírások szerint dönt az iskolai működés minden eleméről a Tankerületi Központ, és jelen állapotok szerint a ballagási ünnepségen a diákok közül csak a 8. osztályos gyermekek lehetnek ott. A helyszínen tartózkodhatnak még az osztályfőnökök, az intézmény vezetői kara, a program lebonyolításához szükséges technikai személyzet, valamint a különböző médiák munkatársai, fotósok. A ballagási ünnepség a tervek szerint június 13-án 9 órakor lesz szabadtéren az iskola udvarában. Természetesen ez még változhat a közeljövőben az utasításoknak megfelelően.
Az utolsó tanítási nap június 15-e lesz, amikor a végzős tanulók és a tanulmányaikat a továbbiakban a hat osztályos gimnáziumba folytató gyermekek az iskolában majd átvehetik a bizonyítványukat. Az már most látszik, hogy tanévzáró ünnepséget nem tudunk tartani és még kérdéses, hogy a bizonyítványkiosztással mi fog történni. Elképzelhető, hogy online módon tekinthetik majd meg az év végi osztályzatokat a diákok, vagy mindenféle ünnepség nélkül behívjuk a gyermekeket, és egyenként személyesen vehetik majd át a bizonyítványokat az iskolában.

A szeptemberi indulásról már lehet tudni valamit?

– Az új tanévre 137 kiskőrösi első osztályos diák van az egész városban, és iskolánkba 77-en íratták be eddig a gyermeküket. A szeptembertől induló elsősök Szigetiné Szabó Ilona (1. A), Kecskés Lilla (1. B) és Horváth A. Gézáné (1. C) osztályfőnökök vezetésével kezdik majd el az új tanévet. Az alsós osztályokban nálunk még nincs tantárgyi specializálódás, csak heti három angol óra lesz. Az iskolában az angolon kívüli egyéb tantárgyi specializálódás a felsőben kezdődik el, az angolnál az emelt szinttel, valamint magyarból, matematikából és informatikából van még nívó csoportos oktatás. Nyugdíjba vonuló dolgozónk most nem lesz. Az új tanévben a személyi állományban annyi változás történik, hogy lesz új férfi tanítónk, angol nyelvtanárnő, matematika-fizika szakos tanárnő, valamint egy gyógypedagógus tanárnő.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS