A Szüreti Nap alkalmából, augusztus 29-én a város főterén új köztéri alkotást avattak a szőlő és a bor tiszteletére.

Gyalogné Klajkó Eszter rendezvényszervező üdvözölte a vendégeket és a megjelenteket, majd a keceli Kéknefelejcs Népdalkör stílusosan az „Elmentem én a szőlőbe” kezdetű népdalt énekelte.

-Hirdetés-

Haszilló Ferenc polgármester köszöntőjében beszélt arról, hogy a köztéri emlékoszlop létesítésének ötlete a tavalyi FLORA Virágfesztivál alkalmával vetődött fel, ahol a fazekas kiállításon a közönség már megcsodálhatta Kozák Éva fazekasmester alkotásait.

Haszilló Ferenc és a képviselő-testület tagjai felkérték, hogy készítsen városunkba maradandó emléket a szőlőművelők, borkészítők tiszteletére. Mementóul, hogy ne felejtsük el az erőfeszítéseket, amelyeket őseink tettek, és teszünk sokan, napjainkban is. Emlékeztessen arra, hogy a kétkezi munkának becsülete van, minden időszakban tiszteletet érdemel, tehát a köztéri alkotás fáradozásainkat örökíti meg az utókornak.

A szőlő és a bor emlékoszlopa összefogásban épült. A polgármester köszönetet mondott az alábbi támogatóknak, megvalósításban közreműködőknek:

Talapzatát és oszlopait Kecel Város Önkormányzat Városgazdálkodási Csoportjának munkatársai készítették, Radva Zoltán vezetésével, tetőszerkezete és térkövezése Szőke Dávid ácsmester, a KDNP Keceli Szervezetének tagjai, a Zaliszan Kft. és a Dobos-Eximp Kft. felajánlásából készülhetett el.

Majd bemutatta az alkotót, Kozák Évát, aki Mezőtúron született, neves mezőtúri mesterektől tanulta a fazekasságot. Jelenleg Gerjen községben él. Népi Iparművész, tagja a Tolna Megyei Népművészti Egyesületnek, megkapta a Népművészet Mestere elismerést és a Tolna Megyei Művészetért díj birtokosa. Évről évre, minden decemberben itt tölt néhány napot a Keceli Országos Fazekas Kiállítás alkalmával. Munkájának célja, hogy a régi cserépedények formavilágát, díszítménykincsét megtartva újjáalkossa azokat, a mai kor igénye szerint.

Kozák Éva egyszerű fazekasmesternek érzi magát. Munkáiban gyakran megjelennek bibliai témák, néprajzi elemek. Alkotását inspirálta, hogy az ember egész életében a segítő szentekhez fohászkodik, gondjaira megoldást keresve. Egy-egy szent névnapjához kapcsolódó népi megfigyelésekből saját jövőjére próbál következtetni. Keceli alkotása borral kapcsolatos segítő szenteket ábrázol. A kerámiatáblákon megjelenik Krisztus, Szent János, Noé, Szent Orbán, Szent Vince, Szent Donát és Szent Bibiána alakja.

Éva két segítőjének, Kukucska Róbertnek és Csonka Jánosnak mondott köszönetet, majd jókívánságait fejezte ki a helyi emberek felé.

Főtisztelendő Fekete Szabolcs plébános atya szerint Kozák Éva a katolikus, keresztény hittartalmakat jeleníti meg alkotásaiban. A plébános úr a borról mint kiválasztott italról szólt, amely a szentáldozás folyamán Krisztus vérévé válik. Tisztelettel és megilletődötten áldotta meg ezt az újonnan elkészült művet. Áldást kért mindenkire, akinek része volt abban, hogy megvalósuljon, valamint a jelenlévőkre és Kecel minden lakójára. Végezetül megszentelte a szőlő és a bor tiszteletére emelt oszlopot, az ünnepségen résztvevő keceli és öt vidéki borrend képviselőinek jelenlétében.

-E-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (23 db kép)
MEGOSZTÁS