Szászi Andrással, a kiskőrösi Úttörténeti Múzeum vezetőjével is beszélgettünk a 2020-as évről, aki elmondta, hogy a kényszerű leállásnak azért előnyei is voltak.  

A 2020-as év a covid járvány miatt -mint mindenkinek – nekünk is másképp alakult mint terveztük.

-Hirdetés-

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, mint az egyik legnagyobb állami vállalatnak szigorúbb járványügyi intézkedései vannak az átlagnál, ezért mi hamar otthoni munkára váltottunk. A dolgozók egyik fele a múzeumban a technikatörténeti gyűjteményt digitalizálta, és fotódokumentációkat készített és a könyvtári állományt rendezte. A másik fele otthoni munkában nyilvántartásokat dolgozott fel és rendezett, valamint a pályázataink lebonyolítását és dokumentálását végezte. Heti rendszerben váltva egymást. Így sikerült folyamatosan dolgozni és a létszámot megtartani.

A nyári látogatható időszakban megtehettük, hogy a hivatalos nyitás előtt kiállítási parkunkat megnyitottuk a látogatók előtt. Míg tehettük a kiállításban is fogadtuk a látogatókat arcot eltakaró plexi maszkban fogaduk, mert tárlatot vezetni arcot eltakaróban igen nehézkes volt.

Látogatottságunk közel harmada volt az előző évinek.

Rendezvényeink csak tavasszal voltak: szakmai rendezvények, jazz klub. Az összes többit le kellett mondanunk vagy elmaradt.

Egy EFOP-os Uniós pályázatunkkal sokat dolgoztunk, a programokat folyamatosan átterveztük, időpontját változtattuk, de csak pár részét tudtuk megtartani. Végül halasztás után befejezetlenül le kellett zárnunk.

A kényszerű leállásnak azért előnyei is voltak, mert elkészültek olyan dolgok, melyek a napi hajtásban mindig elmaradtak. Elkészült a múzeum digitális bemutatása, és az állandó kiállítás is megtekinthető. A szórakozni vágyóknak kvíz játékot készítettünk. Több idő volt kutatni és gyűjteményt fejleszteni. Idén több gyönyörű és különleges úthengerrel gyarapodott Közép-Európa úthengergyűjteménye.

Kapcsolódó cikk
Online tematikus történelemórának is beillő videót készített a Kiskőrösi Közúti Múzeum
Online tematikus történelemórának is beillő videót készített a Kiskőrösi Közúti Múzeum
Május 11-én volt a A Közlekedési Kultúra Napja, amit immár 6. alkalommal rendezett meg a Közlekedéstudományi Egyesület. A Kiskőrösi Úttörténeti...

Mindezt összegezve igyekszünk folytatni a megkezdett digitális múzeum fejlesztést, de reméljük hogy jövőre együtt koccinthatunk új kiállításainkon és rendezvényeinken.

MEGOSZTÁS