Írta: vira

Május 11-én volt a A Közlekedési Kultúra Napja, amit immár 6. alkalommal rendezett meg a Közlekedéstudományi Egyesület.

-Hirdetés-

A Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum idén rendhagyó módon csatlakozott az eseménysorozathoz és egy online tárlatvezetéssel egybekötött videóban mutatták be az útépítés történetét és a múzeumunk látványosságait.

A túravezető a közúti szakgyűjtemény alapítójának unokája, a múzeumunk vezetője, Szászi András.

Mióta léteznek utak? Miért voltak úttörőek a rómaiak? Mi volt az a gróma? Miért volt a maga korában rendkívül innovatív a Kocs településről elnevezett kocsi? Mi történt a középkorban az utakkal? Hogyan épültek a skót MacAdamr-ről elnevezett makadám utak? Hogyan hatott Trianon és a két világháború a hazai úthálózatra és útépítésekre? Kik voltak az útőrök, útkaparók? Mióta vannak KRESZ táblák az utak mentén? Mi az a KPM? Kik voltak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. jogelődjei? Megannyi kérdés, amire ez a mintegy 30 perces, rendhagyó videó választ fog adni.

A több mint 30 perces, online tematikus történelemórának is beillő videóban tehát bemutatták Közép-Kelet Európa legnagyobb úthengergyűjteményét, a hatalmas hídskanzent, a legkisebbeknek szóló KRESZ parkukat, és persze az ókortól a napjainkig tartó időszak útépítésekkel kapcsolatos érdekességeiről is szót ejtettek.

Bízunk benne, hogy a videó meghozza az érdeklődők kedvét arra, hogy ha a pandémiás helyzetnek vége, akkor személyesen is felkeressék a térség egyedi, kizárólag az útépítéssel, útüzemeltetéssel foglalkozó tematikus múzeumát
– olvasható a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum facebook oldalán.