A világon egyedülálló kortárs képzőművészeti gyűjteményt tudhat magáénak a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum. Az idei Petőfi Szilveszterhez kapcsolódva a közel 500 darabból álló tárlat újabb alkotással gazdagodott.

-Hirdetés-

Nágel Kornél grafikus Petőfi versekhez készített illusztrációiból nyílt virtuális kiállítás a Petőfi Szilveszter programfolyamában. A művész a 22 képből álló tárlatának egyik alkotását a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum egyedülálló Petőfi gyűjteményébe ajánlotta fel.  

Nágel Kornél grafikus 
Nágel Kornél 1981-ben született, mesterei: Kántor János és Szentessy László grafikusművészek voltak. Első kiállítását 2000-ben tartotta, melyet, azóta több mint 50 egyéni és számos kollektív kiállítás követett. Sokszorosító, valamint egyedi grafikával foglalkozik, az elmúlt 5 évben magyar költők műveit illusztrálta.Aktív résztvevője a művészeti oktatásnak, művészeti projekteknek itthon és a határainkon túl is. Művei megtalálhatók magán és közgyűjteményekben, könyvekben, folyóiratokban valamint a nagy sikerű Hangzó Helikon sorozat Faludy és Radnóti albumában is. Turek Miklóssal 2006-óta dolgozik együtt, a költészet, az alkotóművészet és a színművészet együttes megjelenése egy új élményt és mélyebb megélést nyújt a nézőknek. 2003-ban az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán, 2010-ben pedig a Corvinus Egyetem Tájépítész mérnöki karán diplomázott. Művészeti tevékenysége mellett a magyar-norvég NordArt Design Kft. kreatív igazgatója. 

„Ez a világon egyedülálló, körülbelül 500 darabos kollekció összefűzi ezeket az alkotásokat, hiszen mindegyik egyedi, olyan kortárs alkotónak a munkája, melyek ihletője és témája Petőfi Sándor” – mesélte Dr. Filus Erika, múzeumigazgató.

Nágel Kornél grafikája

A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum az egyetlen olyan intézmény, mely a legkülönfélébb művészeti ágakban: grafika, plakett, olaj, kisplasztika, művészkönyv, érem, egyedi tervezésű textil, ékszer, – közel félezer alkotáson keresztül mutatja be, hogy a kortársak hogyan látják napjainkban Petőfi egyéniségét. A művészeti ágak sora a 2020-as év utolsó napján, Petőfi születésének 198. évfordulóján gazdagodott Nágel Kornél grafikusművész egyedi metszetével.

„A Szabadság, szerelem című papírmetszet 2018-ban készült, mely egy 22 illusztrációból álló gyűjtemény tagja. Ezt a kiállítást egyébként a Nemzeti Múzeum szervezésében az Esztergomi Vármúzeumban mutatták be. A technika, amivel ez az alkotás készült egy grafikai megoldás, az úgynevezett papírmetszet” – nyilatkozta Dr. Filus Erika, a Kiskőrös TV-nek

Dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója

A múzeumban az alkotásokat korszerű tárolókban őrzik. A kerettel ellátott képek a tömörraktárban kapnak helyet, míg a keret nélküliek grafikai szerkényben pihennek, és csak időszaki kiállításokon kerülnek a látogatók elé. Nágel Kornél grafikája a múzeum felújítási munkálatainak befejezése után kerül a nagyközönség elé.

Forrás: Kiskőrös TV 

MEGOSZTÁS