Kiskőrös 300. évfordulójára jelent meg képes történelemkönyv, mely részletes és színes kiadványt Bella Tibor Zoltán, Szedmák Tamás és Turán István munkájának köszönhetünk. A könyv olyannyira sikeres lett, hogy közel 5000 kiskőrösi háztartásba jutott el a megjelenése óta. Már a készítése közben megfogalmazódott az az elképzelés, hogy a könyv alapján készüljön el egy dokumentumfilm, amely bemutatja a város történetét, érdekes archív videófelvételek, riportok és sok-sok érdekesség felhasználásával.

-Hirdetés-

A film elkészítéséhez szükséges anyagi feltételeket az idei évben sikerült megteremteni, így a Kiskőrös története című film a II. Szüreti Mulatság első napján, szeptember 3-án került bemutatásra. A dokumentumfilm igen sok személy és szakember közreműködésének köszönhetően készült el, akik személyes jelenlétükkel is megtisztelték a filmbemutatót.

Domonyi László, Kiskőrös polgármestere a filmvetítés előtti köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a város megint egy fordulóponthoz érkezett: 3 évvel ezelőtt – a Kiskőrös 300. évfordulójára – egy csodálatos történelemkönyvvel lepték meg a várost a helytörténészek. Mint elmondta, egy pályázaton keresztül lehetőséget kaptak, hogy egy filmet is készíthessenek a könyv alapján.

Domonyi László polgármester is köszöntötte a vendégeket

A város első embere külön kiemelte Szedmák Tamás alpolgármestert, a film rendezőjét, aki a szakemberekből és művészekből álló stábot az elmúlt bő 8 hónapban összefogta és koordinálta.

A filmvetítés után Szedmák Tamás elmondta, hogy a film hosszabbra sikeredett az eredetileg eltervezetthez képest, majd bemutatta a film elkészítésében résztvevőket: Szilágyi Miklóst, aki a vágási munkálatokat végezte el. Turek Miklós színművészt, aki a narrációs feladatokat látta el. Szkárosi Márk szinkronszínészt, aki az idézeteket szavalta el a filmben. Kiskőrös Televízió munkatársainak: Turán Jánosnak, Csővári Örsnek és Vörös Patriknak, akik a produkcióban elhangzott riportokat vették fel.

A filmet Szedmák Tamás rendezte

Köszönetet mondott az interjúalanyoknak is: Wilhelm Gábornak, a Katona József Múzeum munkatársának, Kispálné dr. Lucza Ilonának, Turán Istvánnak, Domonyi Lászlónak és Bella Tibor Zoltánnak. Továbbá azokat a személyeket is külön kiemelte, akik rendelkezésre bocsátották az archív felvételeket: Hirsch Imrét és Mátyus Lajost. A Polgármesteri Hivatal Stratégiai- és Városüzemeltetési osztályának munkatársainak, akik segítették a produkció forrásának megteremtését.

Turek Miklós színművész is részt vett a filmvetítésen

A rendező a filmbemutatót követően portálunknak elmondta, hogy a produkción összességében közel 5000 munkaórát dolgoztak a szakemberek és közreműködők. Emellett a 360 oldalas könyvből egy 24 oldalas recenziót is készítettek, amit narrációként mondott fel Turek Miklós.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (32 db kép)
MEGOSZTÁS