Az ételek felesleges pazarlását az okozza, hogy nem tudjuk megfelelően tárolni. Az élelmiszerek háromszor gyorsabban romlanak, mint kellene.
Tudja, hogy tárolja helyesen az élelmiszereket?
Hűtő, mélyhűtő, kamra és pince – négy tárolózóna
A háztartásban jó, ha van néhány hely különböző tárolási feltételekkel. Az alap természetesen a megfelelő méretű hűtő és mélyhűtő.
Ezen kívül legyen még száraz tárolóhely is. Ez leggyakrabban a kamra, de megfelelők a konyhában szellőztetett helyen lévő polcok is. A fontos az alacsony páratartalom és a 20 fok körüli hőmérséklet. Ide kerülhetnek a konzervek, a befőttek, a tészták, a gabonafélék, a hüvelyesek, a rizs, a só, a fűszerek, a száraz kekszek és a péktermékek.
Ha pincéje is van, gondoskodjon róla szeme fényeként. Különösen a penészre ügyeljen. A hőmérséklet lehetőség szerint legyen állandó, ideálisan 12°C körüli, a páratartalom pedig ne legyen magasabb, mint a lakásban. A pince kiváló az idényjellegű gyümölcsök és zöldségek tárolására. Almára, körtére, burgonyára, gyökérzöldségre. Ezeket egész télen gond nélkül tárolhatja itt.
Ugyanúgy helyet kaphatnak itt a vizes flakonok, sörös, boros és olajos zsugorok is. Ezeket tárolhatja szobahőmérsékleten is, de sokkal előnyösebb a sötétben.
1. Az ömlesztett élelmiszereknek szerezzen be edényeket és műanyag dobozokat
Amit tud, öntse át az eredeti csomagolásból üvegekbe, tégelyekbe vagy dobozokba. Vásároljon sok különböző dobozt. Ha csökken a térfogatuk, átszórhatja őket a kisebbe.
A régi lisztre ne szórja rá az új csomagolást. A régi maradványok az alján elkezdenek sárgulni.
A sóba tegyen pár szem rizst. Ez megköti a nedvességet.
TIPP: A dobozokat és tégelyeket zárja le hermetikusan, hogy ne jussanak bele a molyok.
2. Ne aggódjon a minimális fogyaszthatóság miatt
Minden évben több száz millió tonna élelmiszert dobnak ki a világban csak azért, mert az emberek nem értik a különbséget a minimális fogyaszthatóság és a minőség-megőrzési idő között.
A minőség-megőrzési időn átesett élelmiszerek egyáltalán nem romlottak, hiszen a gyártó ezután a dátum után csak azért nem vállal felelősséget, hogy rendelkeznek az új termékre meghirdetett jellemzőkkel (íz, tápérték). A minőség-megőrzési idő az édességek, a konzervek, a befőttek, a tésztafélék és ehhez hasonlók esetében találkozhat.
Ezzel szemben a minimális fogyaszthatóság a gyorsan romló élelmiszereknél szerepel: a friss húsnál, a tejtermékeknél vagy a hőkezelt termékeknél, stb. Ezeket valóban a lehető leggyorsabban fel kell dolgozni, ezért ne vásároljon annál többet, mint amennyit elfogyaszt.
TIPP: A lejárt szavatosságú tejtermékeket még nem kell feltétlenül kidobni. A megsavanyodott tej még használható palacsintába vagy gőzgombócba. A fehér joghurt is fogyasztható, hiszen csak tovább erjed. Fontos, hogy a csomagolás ne legyen felfúvódott, és az íze ne legyen keserű.
3. A felbontott termékeket ne hagyja hosszú ideig állni
A csomagoláson feltüntetett minimális fogyaszthatóság a felbontás után már lényegtelen információvá válik. Ha a túrón a július 29-i dátum szerepel, még nem jelenti azt, hogy felbontás után négy hónapon keresztül fogyaszthat belőle. A tejtermékek többsége a felbontás után legfeljebb egy hétig bírja a hűtőben. Ezután elszaporodnak benne a baktériumok.
Infobox: A legrosszabb, amit az élelmiszerekkel tehet, ha piszkos, vagy lenyalt kanállal nyúl a csomagolásba. Ezzel ugyanis felgyorsítja a romlási folyamatot.
Meddig tartanak el az élelmiszerek a hűtőben?
Nos, Önnél vajon melyik élelmiszer trónol kelleténél tovább a hűtőben, és melyik landol idejekorán a szemetesben?
4. Lefagyasztás előtt vágja fel az élelmiszereket
A felolvasztott hús ugyanis már nem fagyasztható újra vissza. Ezért inkább szeleteljen. Így mindig csak annyit húzhat elő, amennyire valóban szüksége van.
Infobox: A mélyhűtőben sem tárolhatók az élelmiszerek örökké. A mélyhűtött hús elfogyasztását általában 6-12 hónap alatt ajánlják, a tejtermékek és a készételek legfeljebb 3 hónapi állnak el mélyhűtve.
5. Sajátítsa el a FIFO módszert
A FIFO (First in, first out) egy teljesen logikus élelmiszer szervezési módszer. Minden bevásárlás után át kell rendezni a mélyhűtőt és a kamrát. A tartós termékeket sorolja a polcon hátrább, amit pedig hamarabb kell elfogyasztani, vegye előre.
Mi nem tartozik a hűtőbe?
Talán meglepő, de a következő élelmiszerek nem tartoznak a hűtőbe:
- paradicsom,
- padlizsán,
- paprika,
- saláta uborka
- hagyma és fokhagyma,
- krumpli,
- egzotikus gyümölcsök és citrusok,
- friss fűszerek és gyömbér,
- felbontott mustár és ketchup,
- őrölt kávé.
Mi tartozik a hűtőbe?
A húsról, a tojásról és a tejtermékekről talán nem is kell beszélnünk. De mely élelmiszereknél követnek el hibát az emberek?
- A felbontott lekvár
- a felbontott olíva olaj
- a retek,
- az alma,
- a körte,
- az eper,
- a dió.
De mi legyen a zöldséggel? Betegyem vagy ne tegyem a hűtőbe? Melyik épp hogyan!
6. A zöldséget és a gyümölcsöt tartsa egymástól távol
A gyümölcsöt és a zöldséget mindig külön tárolja. Az alma a répa mellett megkeseredik, a burgonya a hagyma és az alma mellett csírázásnak indul. Ezért jó, ha a kamrában a gyümölcsnek és a zöldségnek külön polcállványt vásárol.
TIPP: Ha egy zsák almát vagy burgonyát vásárol, szórja át jól szellőző rekeszbe. Válogassa át a romlott példányokat; a szár nélküli almát tegye felülre, és ezeket fogyassza el elsőnek.
7. Állítsa be a hűtőt a megfelelő hőmérsékletre
A főzéshez hasonlóan az élelmiszerek hűtésénél is energiát spórolhat. A hűtő ideális hőmérséklete 5–6°C. Alacsonyabb hőmérsékletnél feleslegesen pazarolja az áramot. Ha a hűtő hátoldalán jégréteg alakul ki, növelje a hőmérsékletet, és kaparja le a jeget.
Ne tömje tele a hűtőjét. A teli hűtőben nem kering megfelelően a levegő, ami feleslegesen terheli a hűtő motorját.
TIPP: Ne feledje néha leolvasztani a mélyhűtőjét.
Forrás: magyarpolc.hu
Fotók forrása: Depositphotos, magyarpolc.hu
Kiemelt kép: illusztráció