Az elmúlt hétvégén immár 34. alkalommal rendezték meg az Izsáki Sárfehér Napokat, a város legnagyobb hagyományőrző eseményét, amely méltán viseli a helyi Sárfehér szőlő nevét. Az ünnep gyökerei egészen 1936-ig nyúlnak vissza, amikor Izsák lakói a gazdasági világválság okozta mezőgazdasági nehézségekre keresve a megoldást, úgy döntöttek, hogy egy háromnapos rendezvény keretében igyekeznek országos figyelmet irányítani a településre és annak természeti kincseire.

A hagyomány kisebb megszakításokkal ugyan, de fennmaradt, és idén ismét változatos programokkal várta az érdeklődőket. A háromnapos esemény alatt a látogatók koncerteken, egész napos szórakoztató rendezvényeken vehettek részt, a Kiskunsági Nemzeti Park jurta sátra a természethez kapcsolódó foglalkozásokkal, kiállítással várta a családokat, valamint megismerkedhettek a Gyógyító Falu, Szeretetfalva közösségével, és a Turul Katonai Hagyományőrző Egyesület tevékenységével.

Turul Katonai Hagyományőrző Egyesület
-Hirdetés-

Nem hiányzott a megszokott kirakodóvásár és a népművészeti kiállítás sem, melyek színesítették a fesztivált és még közelebb hozták egymáshoz a helyi közösséget.

Szőlő-bor ágazati és támogatási aktualitások – Dr. Feldman Zsolt államtitkár Agrárminisztérium

A pénteki nap szőlész-borász fórummal kezdődött, ahol dr. Feldmann Zsolt államtitkár, Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, dr. Németh Krisztina, a MATE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos főmunkatársa és Faragó Endre, a F-AirGo ügyvezetője tartottak előadásokat. A szakértők rávilágítottak a szőlőtermesztés és borászat jelenlegi kihívásaira, illetve a jövőbeli lehetőségekre, különös tekintettel a helyi borok népszerűsítésére.

LavioLa – A bor dicsérete

A főtéren késő délutántól kezdődtek a sokak által várt programok, ahol a hangulatosan feldíszített Borudvar és Gasztrotér is várta az érdeklődőket. A helyi termelők borai, pálinkái és gasztronómiai különlegességei kaptak itt főszerepet. A színpadon elsőként a LavioLa – A bor dicsérete lépett fel, amit a Városi Vegyeskar hagyományos őszi hangversenye követett a katolikus templomban.

Városi Vegyeskar hagyományos őszi hangversenye
Az estét retró disco zárta, Dj Szórád Csaba és Dj Sinkó Árpi közreműködésével, amely könnyed nyári hangulatot teremtett a résztvevők számára.

Sajnos a szombati reggeli napsütést hamar felváltotta a zord időjárás, és az eső nem kedvezett a napközbeni szabadtéri programoknak. A pénteki nyári hangulat után érezhető volt a csalódottság, mivel sokan várták a további szabadtéri eseményeket, amelyek közül az időjárás végül jó párat meghiúsított.

Reggeli ébresztő

Idén először került megrendezésre a “Hektár Harcosok Napja” traktoros találkozó, amely nagy sikert aratott. Több mint 100 traktor vonult fel a város utcáin, és egy reggeli ébresztővel felrázták az alvó lakosságot, látványos felvonulást biztosítva mindenkinek. A rossz idő sajnos a kilátogatóknak itt is keresztbe húzta a számításait, de a traktorosok nem hagyták, hogy az eső elrontsa a hangulatot. Egész nap ügyességi, gyorsulási, erőhúzó és szépségversenyekre került sor, ahol a résztvevők lelkesedése az időjárás ellenére is kitartott.

Sajnos a motoros találkozó kevésbé volt szerencsés helyzetben. Bár az ország távoli pontjairól is várták a motorosokat, az egész napos eső miatt csak kevesen érkeztek meg és a szakadó eső végett, a mindenki által nagyon várt motoros felvonulás is elmaradt!

A szombati nap programjait a Mesetér is megérezte, mivel a kedvezőtlen időjárás csak kevés látogatót vonzott. Pedig a Kossuth téren, a Művelődési Házban a VR-XPERT Élményház várta a gamer érdeklődőket különleges VR élményekkel és interaktív ügyességi játékokkal.

A téren a Hírös Agóra animátorai ÉLMÉNYVÁR JÁTÉKTÁR címmel társas- és logikai játékokkal, nagy méretű népi fajátékokkal szórakoztatták volna a gyerekeket, emellett arcfestés, hajfonás és kézműves foglalkozások is voltak a kínálatban.

Az eső miatt azonban több programot a művelődési házba kellett áthelyezni. A Kiskunsági Nemzeti Park sátrában a természethez kapcsolódó foglalkozások és kiállítás várta az érdeklődőket. Ugyanakkor a nagyszínpadon tervezett táncos programokat, mint a Senior örömtánc és a Grapevine tánciskola bemutatója, sajnos le kellett mondani az eső miatt.

Bálint Vilmos díszpolgár, Lezsák Sándor és dr. Bozóky Imre

A díszpolgári címek átadása is átkerült a művelődési házba, ahová az eső ellenére is szép számban érkeztek az érdeklődők. A rendezvényen részt vett Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, dr. Feldman Zsolt Agrárminisztérium államtitkára, és Lenkei Róbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat képviselője. Izsák város Díszpolgára címet Bálint Vilmos kapta, Izsák Kultúrájáért címet Berta István, az Izsáki Városi Vegyeskar karnagya, Izsák Sportjáért díjat Ungor Pál, Izsák Közéletéért díjat Vargáné Pál Klára és Kullai Sarolta, valamint Izsák Gazdaságáért címet Ungor Erik kapta. Az idei Sárfehér Napok különleges jelentőséggel bírtak, hiszen nemcsak a díjazottak számára volt kiemelkedő ez az esemény, de egyben dr. Bozóky Imre polgármester búcsúját is jelképezte, ezzel lezárva egy meghatározó korszakot a város életében.

SUPER LED SHOW – Interaktív gyerekműsor
A Mesetér programját a művelődési házban tartott teltházas SUPER LED SHOW – Interaktív gyerekműsor zárta este.

Végül az eső csak megadta magát és az esti HoneyBeast nagykoncertre már megtelt a főtér, majd a szombati napot a Naposabb Oldal koncert zárta.

HoneyBeast

Az idő vasárnapra már kicsit kegyesebb volt a szervezőkhöz, bár közel 15 fokkal kevesebb volt, mint pénteken, de legalább már nem esett.

A vasárnapi programok ünnepi szentmisével kezdődtek a katolikus templomban.

Ezt követően, ebédidő körül megérkeztek a lovasfogatok, valamint a fiatal csőszlányok és csőszlegények, hogy 8 év után újra felelevenítsék a régi felvonulási hagyományokat.

Bár az elmúlt évek során sok minden megváltozott a világban, szép számban érkeztek fogatok, lovasok és csőszpárok, még úgy is, hogy a távolabbról várt kocsikat a környéken tomboló zivatarok otthon maradásra késztették, de a felvonulás mégis sikeresnek bizonyult.

A résztvevők a régi piactéren gyülekeztek, majd a felvonulás előtt a művelődési házban, utána pedig az önkormányzat udvarán bográcsos étellel és itallal látták őket vendégül.

A hagyományos felvonulás mellett a terménykiállítás is mindig központi eleme a Sárfehér Napoknak, ám idén sajnos nem volt mit bemutatni. A szőlőt, még a későn érő fajtákat is, augusztus végéig le kellett szüretelni, és az egyéb gyümölcsök is idő előtt értek be, sok esetben nem a legjobb minőségben.

Délután 16 órakor vette kezdetét a néptáncgála, a Sárfehér Néptánc Egyesület, valamint vendégeik Kiskőrösről és Kerekegyházáról léptek fel a Talléros együttes kíséretével a nagyszínpadon.

Sárfehér Néptánc Egyesület Mazsola csoport
Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Kiskőrös Néptáncegyüttes „Palánta” Gyermekcsoportja
Kerekegyházi Kukujszi Néptáncegyüttes
Sárfehér Néptánc Egyesület Szőlőmag csoport
Sárfehér Néptánc Egyesület Szőlőfürt csoport legényes
Sárfehér Néptánc Egyesület Szőlőfürt csoport
Kiskőrös Néptáncegyüttes felnőtt
Sárfehér Néptánc Egyesület Szőlőtőke csoport

A gálaműsort követően elkezdődtek az esti koncertek: a SoFI Nemazalány, majd Vastag Csaba, végül Singh Viki lépett színpadra, akik mind felrázták a közönséget és emlékezetes zárást adtak a fesztiválnak.

SoFI Nemazalány

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (309 db kép)
MEGOSZTÁS