Nagy volt a nyüzsgés február 22-én már a reggeli óráktól a soltvadkerti piac téren, ahol harmadik alkalommal került megrendezésre a Töltött Káposzta Főzőverseny. A benevezett 22 csapatnak 13 órára kellett elkészítenie az ételt, melyet több szempontból is osztályozott a zsűri.
Az esemény ötletgazdája és főszervezője Tóth István elmondta, hogy a korábbi két alkalommal mintegy 10 csapat vett részt a versenyen és őt is meglepte, hogy idén milyen sokan jöttek el, sőt a határon túlra is eljutott a program híre.

Megemlítette, hogy a verseny megszervezésének ötlete onnan jött, hogy az egyik alkalommal az erdélyi Parajdon járt a barátaival egy töltött káposzta főző fesztiválon és akkor gondolta úgy, hogy egy hasonlót jó lenne itt is létrehozni. Úgy gondolta, hogy a február végi időszak ennek a programnak megfelelő, amikor hasonló rendezvény nincs a társégben. A résztvevők sokszínűségét jól jellemzi, hogy a helyi csapatokon kívül érkeztek a felvidékről Kassa mellől, Budapestről, Hódmezővásárhelyről, Soltról, Bajáról, Kalocsáról és Kiskőrösről is az eseményre. A versenyen kizárólag töltött káposzta főzésével lehetett részt vennie a csapatoknak, amelyet a Kárász Rita, Szervánszky László és Bene Zsolt alkotta zsűri osztályozott. Az ételeknek 100 pontot lehetett elérni, melyből 55 pontot kaphatott az íz, ízek harmóniája, 15 pontot a megjelenés, küllem (csapategység, hogy néz ki a stand, terítés, dekor), 10 pontot a technológia, praktikum, kreativitás az ételkészítésnél (pl. aki gázzal főzött, az nem egy hagyományos régi dolog), 20 pontot az állag, textúrák, vágási felület (azaz, hogy milyen a káposztában a hús állaga és a csomagolása). Az eseményen a hangosítást Gyimóti Tibor biztosította, a friss kenyeret pedig Virág Szabolcs hozta.

A III. Töltött Káposzta Főzőversenyen résztvevő csapatok közül többen nyilatkoztak a csapatukról és arról, hogy mit főztek ezen a napon, mivel várták az érdeklődőket:

Töltött Berry Bistro
A Rózsa Lizi vezette soltvadkerti csapat mintegy 15 fővel vett részt a rendezvényen.
Étel: a káposzta savanyú, a hús kolbász, kb. 25 dkg/adag, amiből 80 adagot főztek.

Ételbarátok
A soltvadkerti Péczka Judit és Engler Csaba alkotta csapat üstben főzte a töltött káposztát. Reggeli: sajtok, pucor, kolbász, savanyúság, tepertős pogácsa, szilvalekváros hájas.
Kétféle töltött káposzta készült, gerslivel és rizzsel. Volt kelkáposzta és sima káposzta vegyesen, a gerslis egy kicsit szabolcsias lett.

Globál SZÁRMAzékok
A soltvadkerti Globál Plasztik Kft. 15-20 fős csapattal vett részt idén a káposztás rendezvényen. A főszervező Tóth István invitálta őket és úgy döntöttek, hogy csapatépítő jelleggel beneveznek a versenyre. Úgy fogalmaztak, hogy nincsenek különösebb ismérveik, összeszokott banda, csendesek, visszafogottak, antialkoholisták, csinosak, fiatalosak, szépek, és ahogy kiolvasható, néha kamunak is…

Bogrács Barátok
A soltvadkerti a csapatot Müller János, Müllerné Éva, Oszvald László, Oszvaldné Tünde, Király Dezső, Oszvald Erzsébet, Molnár Sándor és Molnárné Mariann alkották. A bajai halászlé fesztivál rendszeres főzői, de a helyi főző rendezvényen most indultak első alkalommal. Egyen kötényében érkeztek a programra és a káposztafőző fesztiválhoz illő dekorációt készítettek. Kínáló táljuk mindenféle finomságot tartalmazott és a folyadékpótlásról sem feledkeztek meg, mert pálinkát, forralt bort, valamint forró teát is biztosítottak az érdeklődőknek. Egyedileg, különlegességként birkahúsból készítették a töltött káposztát!

Haspárti Team
A hódmezővásárhelyi csapatot Bihacsy László kukta vezetésével vett részt a főzőversenyen. Szerintük „a töltött káposzta hagyományos recept szerint a legjobb, ahogy nagymamáink csinálták”. A rendezvényen a Liliom Értelmifogyatékosok napközi támogatására gyűjtöttek.

Nehéz Tamás és az Ácsok
Az 5 fős soltvadkerti csapatot mindig is érdekelte a főzés. A csapatvezető Nehéz Tamás elmondta, hogy 2019-től foglalkozik komolyabban a főzéssel, elsősorban kikapcsolódás és hobbi részeként a mindennapokban. Tanfolyamok által próbál minél jobb recepteket elsajátítani (BBG, Argentin grill, Sushi, Steak, stb.) és ezeket bővítette a hideg füstölési és levegőn szárítási-érlelési technikákkal. Elmondta, hogy elsősorban lazacot és kacsamellet füstöl, melyekből nem tud annyit készíteni, amit a gyermekei ne tudnának megenni. A program során a reggeli is ezekből készült el. A töltött káposztát a hagyományos recept szerint készítette bográcsban, valamint egy adagot fa tüzeléssel is.

OdaPÖRKÖLTünk – Ízek, Hagyomány, Szenvedély!
Három jó barát – Tibi, Petya és Tivi – alapították a csapatot Soltvadkerten, mert a főzés mindig is a szenvedélyük volt. Imádják a magyar konyhát, és nemcsak a hagyományos ízeket őrizik meg, hanem családi recepteket is felhasználnak, hogy ételeik igazán különlegesek legyenek. Szakács képesítéssel is rendelkeznek, így a szakmai tudás és a házias ízek találkozása teszi különlegessé főztüket. A pörköltek, tartalmas levesek és más magyaros fogások mindig ott vannak a repertoárunkban. Szabadidejükben hétvégi, baráti összejöveteleken is szívesen fakanalat ragadnak, innen jött az ötlet, hogy 2023-ban főzőversenyeken is kipróbálják magunkat – és nem is eredménytelenül! Már több díjat is sikerült elhoznunk, ami hatalmas motiváció számunkra, hogy továbbra is a legjobbat hozzák ki magukból.
Aranykulcs Csapat
A Soltról érkezett csapat Jójárt Erika vezetésével vett részt a programon. Édesapja 47 évig volt konyhafőnök többek között a Kígyósi Csárdában is. Korábban is vettek már részt városi főzőversenyen. Solt várossá avatásának évfordulóján a cigány lecsójuk második lett, egy évvel később a tárcsás és grill ételek versenyét megnyerték. A töltött káposzta mellé bokolyit sütöttek, ami cigánykenyér, ünnepnapokon minden roma asztalon ott van és ezt sosem vágják, ebből mindenki tör egy darabot az étel mellé.

Súlyos Sasok
A Budapestről érkezett csapat jó hangulatban főzte a töltött káposztát ezen a napon bográcsban. Elmondták, hogy nagyon szeretnek főzni és örömmel jöttek el a rendezvényre, hogy megmutassák itt is gasztronómiai tudásukat.

Kincses Bácska
A bajai csapat neve abból a meggyőződésünkből fakadt, hogy ez a vidék bővelkedik a kincsekben: a természeti értékek mellett gazdag termőhely és még gazdagabb, soknemzetiségű kultúra otthona, amelyet meg kell őriznünk a következő nemzedékeknek. Baja a halászlé fővárosa, amire nagyon büszkék és amit szigorú szabályok szerint főznek, de nem szerettek volna lemaradni a töltött káposzta főzésében sem, hiszen ez az étel igazán beleillik a soknemzetiségű kultúránkba. Hazánk mellett a környező nemzetek mindegyikének konyhájában létezik valamilyen formában, így legalább annyira közösségképző, mint náluk a halászlé. A versengés mellett fő céljuk volt egyrészt a csapatépítés, másrészt a jótékonykodás, hiszen a megmaradó adagokat rászorulóknak ajánlották fel. A versenyre egy különleges, szabadtűzön köcsögben főzött káposztával készültek.

Zsíros Zsiványok
A csapat mintegy 20 fővel érkezett a rendezvényre, akik az alábbi kis versikével készültek a programra:
Kik jöttek ma hozzánk, tudtál ugyan erről?
Marcona férfiak jöttek le a hegyről.
Bár mifelénk mindenki manapság úgy néz ki,
nem győzi a bíró az ügyeket intézni.
Bizony nem kell hinni minden szóbeszédnek, hogy ezen legények hordó mélyre néznek! Higgyük csak azt, hogy ők a királyok, a nevük biztató: a Zsíros Zsiványok!

Gombócok
A csapat Bódi Gergő vezetésével készített finom töltött káposztát.
Bór Plast
A csapat Katzenbach Gábor vezetésével készített finom töltött káposztát.

Kajla Off-Road Tanya
Az Izsákról érkezett csapat is szokott főzőversenyt szervezni. Családi recept alapján készítették a töltött káposztát és az első részvételük volt ez a soltvadkerti versenyen.

KEVI – Kiskőrös
A kiskőrösi csapat az alábbi versikével készült a programra:
,,Kiskőrösről jöttek, hol együtt dolgoznak,
az oktatás ügyében sokat robotolnak.
Az iskola sokrétű, pár éve egyházi,
a diákok szerint néhanap „fegyházi”.
S mi a hivatásuk, halál után is látszik,
hisz a mennyország kapujába érkezve
kopognak, de már ott is dohognak:
„Nincs letörölve a bejárati tábla,
látszik még rajta a múlt heti ábra”
„Na, mi az?” — Szent Péter kérdezi —
s ezzel máris a lelkeket mérgezi!
„Nem mi az, hanem ki az, te galád vakmerő!”
Felkiált Szent Péter: „Megin egy tanárnő!”
S honnan jöttek ők? Ez a KEVI.
Káposzta készül: ezt kell ma enni!
a sívó homokon egy üde akvárium:
a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium.”
A csapat versenyen való részvétele a KEVI Általános Iskolájának kezdeményezésére és Patka Edit főszervezésében ment végbe.
Zuzana Tóthová Icsóová
A Kassa mellől, felvidékről érkező résztvevő nagyon várta már, hogy részt vegyen ezen a rendezvényen. A következőket mondta a versennyel kapcsolatban: „Köszönöm, hogy részt vehetek ezen a szép rendezvényen! Amit a tányérra teszek, az nem étel, hanem a lelkem és a szenvedélyem.”

Béke és Nyugalom Szigete
A soltvadkerti csapatot többek Flórián Csaba, Bekő Zsolt, Virág Szabolcs, Barcsik Bea, Medgyes Attila és barátaik, családtagjaik alkották.
A csapat a programra az alábbi versikével készült:
Vajon ki a kürtös? S a hajatok fürtös?
Vagy csak a vendéglő, hol a kémény füstös?
Isztok ti rendesen, vagy csak néztek kedvesen?
Ígértek ők mindent: knédlit, szármát, flódnit,
de hogy ne hibázzanak, hozták Bekő Zsoltit
Méhész is van köztük, ő hozta a mézet.
Ettől lesz majd erős a harcos világnézet.
Olyan ez a csapat, mint a Vadkerti-tó, a természet lágy ligete,
vagy ahogy a főnökség mondja, a Béke és Nyugalom Szigete.

Vincze Szabina és Sasa Vivien – Vadkerti Vadvirágok
A soltvadkerti csapat az alábbi versikével készült a programra:
Népétel őnáluk a töltött káposzta
tegnap a kiscsalád pucolta, hámozta.
Órákig tartott eme igyekezet,
a férfinép pálinkát rendre vételezett!
Eljött társaság ide a piacra,
első díjra vágynak, bizony nem kudarcra!
Most megmutatják majd, hogy ki milyen:
Vincze Szabina és Sasa Vivien

Roma Egyesület
A soltvadkerti csapat a hagyományos roma recept alapján készítette a töltött káposztát. Az alapanyagoknál a töltelékben darált disznóhúst használtak és tettek még az ételbe füstölt csülköt is, valamint egy kicsit több zsírral főzték meg a finom töltött káposztát.

A végeredmény:
1. Nehéz Tamás és az Ácsok
2. Vincze Szabina és Sasa Vivien – Vadkerti Vadvirágok
3. Töltött Berry Bistro
Bócsa Község Önkormányzata különdíja:
Súlyos Sasok
Fotógaléria:





