Professzor Dr. Dinya Zoltán ismert rákkutató a Harmónia Egészségcentrum jóvoltából látogatott tegnap Kiskőrösre , ahol egy egészségmegőrző esttel örvendeztette meg az érdeklődőket.

-Hirdetés-

Az est elején Kiss József, a kiskőrösi Harmónia Egészségcentrum vezetője bemutatkozott és elmondta, hogy miért tartja fontosnak manapság az egészséges táplálkozást. 

Prof. Dr. Dinya Zoltán a Magyar Tudományos Akadémia doktora, évtizedek óta kutatja a flavonoidokat, és a témában több mint 150 tudományos publikációt adott közre. 1942-ben született Endrődön. Egyetemi tanulmányait Debrecenben végezte. 1974-ben doktorált morfin-típusú kábítószerek hatásmechanizmusának értelmezéséből. 1978-ban kandidátus, majd 2002-ben az MTA doktora lett. Hosszabb időt töltött tanulmányúton Olaszországban, az USA-ban, Angliában, valamint a Szovjetúnióban, melyeknek köszönhetően széleskörű nemzetközi szakmai kapcsolatokkal rendelkezik. Fő kutatási területe a növényi eredetű anyagok izolációja, szerkezet- és hatástani vizsgálata. Az elmúlt 10 évben a funkcionális táplálkozás, a táplálék-kiegészítők és a kemoprevenció vizsgálata alkotják fő kutatási területeit.

„Egyetlen helyes gondolat megfordíthatja a sorsodat.” /Seneca/

Előadását azzal kezdte, hogy ő az est folyamatán gondolatok szeretne ébreszteni, hiszen „amíg az ember fejében nincs rend, addig nincs egészség…”.

Idő – pénz – egészség

Szerinte az ember az élete során 3 dologgal játszik: fiatal korában a döntő a pénz, a pénzszerzés azért, hogy mindene meglegyen, később az idővel próbál gazdálkodni, hogy mindenre legyen ideje, majd időskorában az egészségével küzd és minden pénzét arra költi, hogy az egészségét visszaszerezze.                     

Mi az hogy egészség?

Hivatalos, tudományos megfogalmazás szerint:
”Az egészség komplett fizikai-mentális-szociális jó állapot, elégedettség, és nem tisztán a betegségek hiánya.”
A Professzor Úr és barátai szerint:
„Az egészség egy kapcsolat, Ön és az Ön teste között, egy olyan ajándék, amiért egészségtudatosan tenni kell és tenni lehet.”
Senecát idézve: „A halál az törvény, és nem büntetés.” –> de nem mindegy,hogy mikor, és milyen körülmények között jön a halál, tenni tudunk azért, hogy minél később jöjjön el és minél elviselhetőbb legyen. Nincs örök élet! Az életminőségünk a korral romlik!

A halál háromszöge
Egyik csúcsában a táplálkozásunk áll, benne az elsősorban anyától örökölt genetikai tulajdonságainkkal. Másik csúcs az életmódunk és életstílusunk. Harmadik csúcs pedig a környezeti hatásunk.

Gyógyítsunk vagy megelőzzünk?
Ez a mai világ legnagyobb kihívása és kérdése.
Válasz erre:
USA országaiban: 80-20%
Európai Unió fejlettebb országaiban: 90-10%
Magyarországon még a választások idején SEM éri el az 1%-ot a megelőzés aránya!
Itt kezdődik a probléma.

Víz

„Aki megfejti a víz titkát, az megfejti az élet titkát.” /Szentgyörgyi Albert/

A harmadik világháború kitörésének okát a vízért való harchoz kötik.
Az emberi test közel 70%-a víz, míg az agy víztartalma nőknél 83%, a férfiaknál pedig 80%.
A vízmolekulák közvetítik az ionokat is például, ezért is nagyon fontos, hogy korunkhoz megfelelően fogyasszunk vizet:
20-25 év között : kb 2 litert
30-60 év között : kb 3 litert
60 év felett: kb 3,5-4 litert

A mediterrán táplálkozás – mint életstílus

„Nem azért ülünk az asztalnál, hogy együnk, hanem azért, hogy együtt együnk.”

Szerinte a mai rohanó világunkban különös elővigyázatosságot kell fordítani a stressz okozta betegségekre, melyeket vitaminokkal, valamint enzimekkel lehet féken tartani. Ezt nagyban segíti a gyümölcs-zöldségalapú táplálkozás is.

„Az egészséges ember táplálékának gabonákból, gyümölcsökből, hüvelyesekből, tejből, mézből és halból kell állnia. Plusz a bor.” – ez Platón megfogalmazása a mediterrán típusú étrendről.

A professzor tehát a mediterrán (spanyol, olasz, görög) étkezési szokást tekinti a legcélravezetőbbnek, ahol a mérsékelt borfogyasztás szintén megengedett. A bort azért tartja fontosnak, mert az olyan szinten tudja tisztítani a májat, ahogyan a víz erre nem képes.
Ezek mellett fontosnak tartja a káposztafélék, a brokkoli, a cékla, és lehetőleg kevés vörös hús fogyasztásának beiktatását, de természetesen az egyéni életmódnak, dohányzásnak, továbbá az ártó külső faktoroknak ugyancsak elsődleges figyelmet kért a közönségtől.
( „A feldolgozott húsok és a vörös húsok rákkeltőek.” )

Immunrendszer

Az immunrendszerünk gyengébb, mint pár évtizeddel ezelőtt. Két féle idegrendszer van: amit öröklünk és amit kiépítünk.

Mivel az immunrendszerünk jelentős százaléka a bélrendszerünkben van, ezért figyelnünk kell arra is.

A prebiotikum – probiotikum együttesének fenntartása fontos, főleg a különböző bélgyulladások elkerülése miatt.
Probiotikum: bélben lévő baktériumok, amelyek prebiotikummal táplálkoznak.
Prebiotikumok : olyan növényi rostok, amelyeket a baktériumok meg tudnak emészteni , pl csicsóka, articsóka, fokhagyma, banán és nem emelik a vércukorszintet, de fruktózérzékenyek óvatosan bánjanak vele. Az emésztésben javítja az ásványi anyagok felszívódását. Erős antioxidáns hatású és segíti az antioxidánsok működését és azok felszívódását is.

Jelenleg a kutató elsősorban a flavonoidok területén munkálkodik, melyek az almában, meggyben, egyúttal színes gyümölcsökben találhatóak meg, s együttesen fejtik ki védőhatásúkat az emberi szervezetre.

„Egyél mindenből, a megfelelő időben, egészségtudatosan arányosságban.”
Egyél szivárvány színeket az egészségedért! Ez most a legújabb „trend” az egészségtudatos táplálkozásban.

Színes, bogyós gyümölcsök fogyasztása, dióolaj, kurkuma, zöld tea mind az agyműködést segítik, de csak akkor, ha fölszívódik! Tehát meg kell teremteni a megfelelő belső bélműködést ahhoz, hogy betegségeket kerüljünk el és az egészségünket fenn tudjuk tartani.

Gyógyító fűszerek

Fahéj: vércukorszint stabilizálása érdekében.
Gyömbér antibakteriális hatása miatt!
Kurkuma: a legjobb gyulladás-gátló! Kapszulaként NEM szívódik be! Rá kell szórni a fűszert például rizsre, úgy lesz hatásos!

Agyműködés

Az emésztésünk nagymértékben meghatározza agyműködésünket is. Ebben is segít az inulin, az emésztés segítése mellett.
Zöldségek, főleg zöld levelű zöldségek fogyasztásával optimális mennyiségben tudunk magnéziumot bevinni.

A megfelelő energia-egyensúly fenntartása érdekében fontos az agyunk használata! Tanuljunk! Bármilyen korban, bármit, ami megtornáztatja agyműködésünket!

Mikor, mit, és mennyit?

Nem mindegy, hogy mikor, mit eszünk, hogyan, miért és mennyit.
Javaslata szerint reggelinél a fehérjéket kell előnyben részesíteni, dél körül jöhet a hús, délután a cukor és gyümölcsök, este pedig feltétlenül legyen zöldség, hiszen a pihentető alváshoz magnézium szükséges.

Az éjszakai folyamatos alvás is elengedhetetlen az egészséges szervezet fenntartása érdekében, főleg éjjel 2-3 körül fontos, hogy aludjunk.

 „Az elhízás tünet, és nem kiváltó ok.” – amelyet a metabolitikus szindróma kapcsán említett, illetve hozzátette: “Az ember azért eszik, hogy éljen, s nem azért él, hogy egyen.”– Moliére kiváló megfogalmazása szintén rámutat arra a gondolatmenetre, amelyre Dinya Zoltán is szeretné felhívni az emberek figyelmét.

Zárásként pedig így búcsúzott: „A legszebb emlék a szeretet, melyet mások szívében hagyunk magunk után.” /Cicero/
Úgy véli, sosem szabad lebecsülni a barátság fontosságát sem. Hiszen a pozitív emberi kapcsolatok jó hatással vannak az egész lényünkre.

Az előadás végén válaszolt a hallgatóságban felmerült kérdésekre is, amelyek segítségével sikerült olyan tévhiteket eloszlatnia, amelyek manapság egyre jobban felütötték fejüket.

Fotó: Orcsik Zalán

MEGOSZTÁS