Ahogy ürülnek ki a tanyák, úgy költöznek be az idegenek: szegény vidéki emberek, románok és … és bizony jól szituált nyugat-európaiak! Minden héten újabb és újabb családokkal találkozom, akik csak nekem újak: már tíz éve ide járnak, most viszont ideköltöznek. Sokan nem is tudják Soltvadkerten, hogy a város határában több tucat német, svájci, osztrák és holland család él. Jómagam egy soltvadkert-csábori tanyabulin szembesültem azzal, hogy ők már lassan itthon érzik magukat a buckák, szőlők és akácerdők világában. Így nyilatkoztak érzéseikről és élményeikről:

-Hirdetés-

Saskia (egyetemista)

Közgazdaságtant tanulok odahaza, Niedersachsen tartományban. Emiatt csak 2-3 alkalommal jövök ide az ismerőseimhez. Mindig nagyon várom, hiszen quadozni és traktorozni itt a legjobb! Nálunk mindenki bekeríti az icipici telkét, lezárja a magánútját, itt azonban mindenki barátságos és megengedik, hogy száguldozzam kicsit. Amúgy itt a tanyán minden megvan: internet, víz, saját erdei kuckóm és néhány napja még egy saját golfpályát is építettünk. Mert ugye a rét arra is jó! Persze nem csak a tanya a csúcs: a napokban Budapesten voltunk és elvégeztük a nagybevásárlást… A magyar barátaimtól már két ételt megtanultam elkészíteni: a nokedlit és a töltött paprikát. Meg fogok tanulni kemencében is sütni, az tuti!

Marianne (frissnyugdíjas háziasszony)

Évente 3-4 alkalommal jövök Magyarországra. Ez év márciusáig állásban voltam, most pedig otthon élvezem a nyugdíjas életet. Jöhetnék gyakrabban is, hiszen szeretek repülővel utazni, de autóval olcsóbb: 1100 km-t kell megtennem, Észak-Németországból — egy nap alatt ideérek! Igaz, útközben érdemes megállni Prágában egy éjszakára, hiszen gyönyörű város. A férjem, Waldusch, 12 éve nyugdíjas, ő sokkal többet jár ide.

Át nem költöznék Magyarországra, de nagyon sok barátom van itt Soltvadkerten és környékén. A héten például egy egész közel élő osztrák házaspárral ismerkedtünk meg. De a magyarok csodálatosak: ha tök idegenként is mész el valahová, leültetnek, megkínálnak, és kézzel-lábbal kommunikálnak veled. Mint például pár napja a keceli ABC-ben. Házi mézet akartam venni, és noha senki nem értett németül, rögtön akadt egy asszony, aki elvitt magához és megkóstoltatta a termékeit. Mifelénk odahaza ez elképzelhetetlen lenne. A kiskőrösi fürdő nagyon jót tesz a csontjaimnak, és gyönyörű az itteni ősz! Egyszerűen csodálatos a német ködhöz képest, ahogy az Alföldön süt a Nap.

Waldusch (nyugdíj felé haladó ezermester)

Én pár éve eljöttem ide egy barátommal és azóta nem nagyon akaródzik hazamennem. Jó: évente háromszor hazalátogatok a fiamhoz, aki mezőgazdasággal foglalkozik a tanyáján. De az a csend és nyugalom nem mérhető az ittenihez! Más a levegő és sokkal jobbak az emberek: a Hirsch család, Lehoczkiék és a többi tanyasi ember itt Csáboron sokat jelentenek nekem. Igyekszem tanulni magyarul: minden nap foglalkozom ezzel a nyelvvel, de inkább csak értek, mint beszélek. viszont sokat segítenek a mobil tolmács alkalmazások, amikkel egyre könnyebben boldogulok.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS