Lénárt Gitta nyersétkezés szakértő és táplálkozási tanácsadó volt a Táplálkozással az egészégért klub vendége 2017. október 12-én. Előadása az Egészségfejlesztési Iroda és a Hetednapi Adventista Egyház társszervezésében jött létre.

-Hirdetés-

Lénárt Gitta 12évvel ezelőtt hagyott fel a betegségeire (magas vérnyomás, alvászavar, stb.) felírt különböző gyógyszerek fogyasztásával. Először vegán életmódra tért át, majd 2évvel később élő étel fogyasztó (nyers étkező) lett, melyet 95%-ban a mai napig tart.

A nyers étkezés magyarországi úttörője elmondta, bizonyos enzimpotenciállal születünk. Ha nem éljük fel helytelen életmóddal az enzimeinket, akár 120évig is fitten élhetünk. A nyers zöldség és gyümölcs önmagában hordozza azokat az enzimeket, melyek a lebontásához szükségesek. Főzés hatására a tápanyagok elveszítik saját lebontó enzimeiket, hisz az enzimmolekulák 45 fokon elpusztulnak. Így szervezetünknek a velünk született enzimpotenciálból kell felhasználnia. 

Enzimpotenciálunkat csökkentjük, azaz sok enzim termelésére kényszerítjük szervezetünket túlevéssel, nem elegendő éjszakai pihenéssel, lábon kihordott betegségekkel, dohányzással, alkohol- és kábítószer-fogyasztással.

Az étkezésnek arra kellene szolgálnia, hogy energiát adjon számunkra, nem arra bajokat okozzon. Ha az autónkra odafigyelünk, s nem étolajat tankolunk bele, akkor önmagunkra is jó lenne odafigyelnünk. Ha ebéd után versenyzünk a kanapéért, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem megfelelő táplálékot vagy nem megfelelő módon elkészített táplálékot fogyasztottunk.

Rengeteget tettünk egészségünkért, ha 70-80%-ban vezetjük be a nyers étkezést. Reggelire fogyasszunk zöld turmixot némi gyümölccsel, ebédre együnk főtt ételt egy maroknyi nyers zöldséggel vagy salátával, s este készítsük el nyers vacsoránkat, hogy a családi együttlétből nekünk se kelljen kimaradni.  Vagy igyunk reggelire zöldturmixot beledarabolt gyümölcsökkel, ebédre fogyasszunk szintén nyerset, s vacsorára együnk főtt ételt.
Ha ragaszkodunk a húshoz, a hétvégi családi ebédbe beépíthetjük. A hús emésztésekor méreganyagok keletkeznek a testben, ami mikrogyulladásokat okoz, melyek hosszú idő alatt visszafordíthatatlan folyamatokat indítanak el.

A tejfogyasztást is 5% alá javasolt mérsékelni. A Kína-tanulmány nevet viselő kutatássorozat kimutatta, azon országokban, ahol magas a tejfogyasztás, magas a csontritkulásban és mellrákban szenvedők száma. 

Főtt ételek elkészítésekor az alapanyagok közül hagyjuk ki a finomított, fehérített, tartósított, művi alapanyagokat. Próbáljuk ki a kölest, a hajdinát, a bulgurt, valamint a kertünkben termő vagy piacainkon kapható különféle zöldségeket.

Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas magyar orvos évtizedekkel ezelőtt arra a megállapításra jutott, hogy a természet az egészségre törekszik. Sok betegségünket elfuserált életmódunknak köszönhetjük.
November 20-án ismét találkozhatunk Lénárt Gittával, részletes információk hamarosan a hirdetési felületeken.

Élő étel receptek a facebook Táplálkozással az egészségért klub oldalán.

K. N.

MEGOSZTÁS