Hamarosan beköszönt a tél, ami sok kellemetlenséggel járhat, ha nem készülünk fel időben rá. A téli hideg, fagyos, sokszor rossz látási viszonyokkal rendelkező napokon óvatosabban kell közlekednünk az utakon is. Jól teszi, ha autóját időben felkészíti erre az időszakra.

-Hirdetés-

A gumicsere mellett sok más is!

Az, hogy évszakváltáskor a téli gumit nyárira vagy a nyári gumikat télire kell cserélnünk, igen elterjedt az autósok körében, és mivel a média is sokszor figyelmezteti az autósokat, szinte lehetetlen elfelejteni. Ilyenkor az jár jól, aki időben gondolkozik, és jó előre időpontot egyeztet a gumicserét végző szervizzel, hiszen november már a vidéki szervizekben is alig lehet időpontot foglalni, és azt is csak hetekkel későbbre. A gumiabroncsok cseréje mellett a tél előtt érdemes ellenőrizni az azokban lévő nyomás mértékét és a bordázat megfelelő mélységét is.

Sokan az autó téli felkészítését a gumicserében látják, ám emellett még sok más alkatrészt érdemes ellenőrizni a tél beállta előtt. Az egyik ilyen az akkumulátorok töltöttségi szintjének mértéke, a nagy hidegben ezek fokozott igénybevételnek vannak kitéve. Ha már néhány éve használjuk az autónkban lévő akkumulátort, akkor mindenképpen készüljünk fel a rosszabb teljesítményre (autónk nehezebben vagy egyáltalán nem indul a téli hidegben) vagy szerezzünk be egy újat. Amit mindenképpen tegyünk meg: ellenőrizzük az akkumulátor töltöttségi szintjét, a sarukat fújjuk be kontaktspray-vel, miután eltávolítottuk róluk a korrózió nyomait.

Az autó téli felkészítése közben is érdemes egy pillantást vetnünk az olajszintre, és pótolnunk az olajat, ha szükséges.

 

Fagyálló folyadékok, ablaktörlő, fékek

Sok más teendő mellett elengedhetetlen a hűtővíz, az ablakmosó folyadék cseréje fagyálló folyadékokra. Töltőállomásokon ellenőrizhetjük a hűtőfolyadék fagypontját, hazánkban kb. -30 és -35 C fok közötti érték beállítása elegendő lehet.

A rosszabb látási viszonyok miatt télen gyakrabban lesz szükségünk az ablaktörlők használatára, emiatt jó, ha egy új szettel vágunk neki a szezonnak, amely alaposan töröl, nem húz csíkot, stb.

A fékek egész évben jól kell, hogy működjenek, ezért rendszeres ellenőrzésük saját biztonságunk érdekében is alapvető. Ha rendszeresen járunk autószervizbe, akkor mindig ellenőrzik a féktárcsák, fékbetétek állapotát, ugyanígy a műszaki vizsga előtt is. A tél beállta előtt sem árt rájuk néznünk, vagy szakemberrel ellenőriztetnünk azokat, hiszen sok balesettől menthet meg minket, ha megbízható a fékrendszerünk. Ellenőrizzük a fékfolyadék tartályának töltöttségi szintjét is.

Korrózióvédelem télen

Télen sokkal több a csapadék, és gyakran kell párás, ködös időjárásra is számítanunk. Az állandó nedvesség nem tesz jót az autónk karosszériájának, főleg, ha a szabad ég alatt éjszakázik, gyorsabban rozsdásodik ilyenkor. Szintén negatív hatással van a karosszériára nézve, hogy az utakat gyakran sózzák, a sózott utakról felcsapódó havas lé nagy igénybevételt jelentenek. Azért, hogy védelmet biztosítsunk autónknak, polírozzuk fel a külső fényezést, mellyel képződik autónkon egy olyan bevonat, mellyel ellenállóbbá válik a víz és más szennyeződések ellen.

Téli reggeleken gyakori jelenség, hogy befagy az ajtó, és akárhogy erőlködünk, nem sikerül kinyitni. Hogy ezt a jelenséget elkerüljük, ősz végén fújjuk be a zárakat olajozó- vagy kenősprayvel, és ne feledkezzünk meg a zsanérokról sem.

MEGOSZTÁS